Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση δεν χτίζει τείχος ανοσίας – Επιφύλαξη και για την τέταρτη


 Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού

Τόσο στην τρίτη, όσο και στην τέταρτη δόση του εμβολίου αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί στη χορήγηση της τέταρτης δόσης, τονίζοντας πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική.

«Αυτό δεν αποτελεί λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού» εξήγησε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όπως προέταξε η κ. Θεοδωρίδου, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη.

«Η τρίτη δόση δεν χτίζει τείχος ανοσίας»

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA.

«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσία και να σταματήσει την μετάδοση. Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό».

Ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.

Υποπαραλλαγή Όμικρον

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή Όμικρον  ίσως είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Όμικρον» αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Σημείωσε επίσης ότι  οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για την χορήγηση της 4ης δόσης και ότι το  μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθούν νέα εμβόλια που θα σταματούν την μετάδοση του ιού.

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη» υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

Για το σύνδρομο long covid

Επίσης, αναφέρθηκε στο long covid σύνδρομο για το οποίο τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αν και δήλωσε πως απασχολεί πολύ τους ειδικούς.

«Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Δείτε όσα είπε:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις