Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Τρομακτικές κυρώσεις κατά των Δυτικών ετοιμάζει η Ρωσία


 Η Μόσχα θα απαντήσει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της Ρωσικής Γερουσίας, Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, κατά την επίσκεψή της στο Τατζικιστάν την Παρασκευή.

«Όσον αφορά τις αμοιβαίες κυρώσεις… είναι έτοιμες μέχρι τι αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε ο Ματβιγιένκο, προσθέτοντας ότι η απάντηση της Ρωσίας δεν θα αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, αλλά αντίθετα θα χτυπήσει τα δυτικά έθνη «εκεί που πραγματικά πονάνε».

«Γνωρίζουμε καλά τα αδύναμα σημεία της Δύσης και έχουμε συντάξει ένα ολόκληρο πακέτο… μια σειρά πιθανών κυρώσεων που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον εκείνων των εθνών που ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε η επικεφαλής της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι «η Δύση έχει πολλά σημεία που πονάει».

Η αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι ακριβώς το πακέτο των κυρώσεων, είπε μόνο ότι τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ωφελήσουν τη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της «όλες τις απειλές που θα προέλθουν από κυρώσεις που θα ληφθούν» και ανέπτυξε «μηχανισμούς ασφαλείας».

Η Ματβιένκο είπε επίσης ότι η Ρωσία θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη παρά τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατά του έργου του αγωγού Nord Stream 2 που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Το Βερολίνο αποφάσισε να σταματήσει αμέσως την συνέχιση του έργου, προτού καν η Ρωσία ξεκινήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Η απόφαση ελήφθη μετά την επίσημη αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισμένων Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα λόγια της επικεφαλής της Ρωσικής Γερουσίας έρχονται μετά την επιβολή κυρώσεων «μακροπρόθεσμου αντίκτυπου» κατά της Ρωσίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη για τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Τα μέτρα στόχευαν τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και την ικανότητα της χώρας να κάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε δολάρια, λίρες ή γιεν. Ωστόσο, οι περιορισμοί δεν περιελάμβαναν την αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT.

Αργότερα την Πέμπτη, η ΕΕ ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ, στοχεύοντας επίσης «το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς, αλλά και βασικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας», όπως ανέφερε στη δήλωσή της η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

Η Ρωσία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία το πρωί της Πέμπτης, επιδιώκοντας να «αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζοποιήσει» το «καθεστώς» στο Κίεβο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις