Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Τσίπρας: Ζητά ποιοτικό διάλογο μέχρι το συνέδριο και διαγραφή όσων υβρίζουν


 «Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας – Είναι στοιχείο διαλυτικό» είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο στον απόηχο των επιθέσεων που δέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Μία εβδομάδα μετά τα όσα έγιναν γύρω από την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος άσκησε προσωπική κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και δέχθηκε ομοβροντία επιθέσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες στις διαμάχες ενόψει συνεδρίου.

Μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οφείλουμε στην πορεία προς το συνέδριο να περιφρουρήσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, τη συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος» και πρόσθεσε με νόημα ότι «η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε. Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό».

Απέναντι στον κίνδυνο να παρεκτραπούν τα πράγματα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να δοθεί εξουσιοδοτηθεί ο γραμματέας του κόμματος Δ. Τζανακόπουλος και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, «ώστε από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, μέλος του κόμματος -προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο».

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε και μία δεύτερη πρόταση για την καλύτερη εκπροσώπηση της βάσης του κόμματος, ειδικά τις οργανώσεις της περιφέρειας. Σημείωσε συγκεκριμένα, μιλώντας στα ηγετικά στελέχη του κόμμτος: «Διεξάγεται όπως ξέρετε μια συζήτηση σε σχέση με το πως θα μπορέσουμε, αν η πρόταση που έχω καταθέσει στον προσυνεδριακό διάλογο γίνει δεκτή από το συνέδριο, να εκλεγεί από την βάση του κόμματος η ΚΕ, πως θα μπορέσουμε αυτή η εκλογή να γίνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και να δούμε, διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες. Έλαβα και μια επιστολή από γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών, η οποία μιλά για την ανάγκη συνολικά ως κόμμα να υιοθετήσουμε την λογική της αποκέντρωσης, της περιφερειακής στρατηγικής για τη συγκρότηση του κράτους, της οικονομίας, αλλά και του κόμματος. Και καταλήγει , σε ότι αφορά το κόμμα, στη πρόταση η εκλογή των μελών της ΚΕ να γίνει από τη βάση του κόμματος ανά περιφέρεια, και με την μέριμνα για την ενίσχυση των εκπροσώπων των μαζικών χώρων ώστε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υποεκπροσώπησης της περιφέρειας στα όργανα του Κόμματος.

Θεωρώ ότι αυτός ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί είναι γόνιμος.

Σε αυτή την τομή την οποία επιχειρούμε να κάνουμε και υιοθετώντας την αντίληψη της περιφερειακής στρατηγικής και για το κράτος αλλά και για την οικονομία, έχει βάση η πρόταση να ενισχύσουμε τη περιφερειακή εκπροσώπηση και συγκρότηση του Κόμματος.

Συνεπώς θα ήθελα να σας καταθέσω την σκέψη μου, η η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη μας, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια.

Έτσι θα πάμε από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Και πέραν αυτού η πρόταση αυτή, επιπλέον διασφαλίζει και τη λειτουργικότητα της ψηφοφορίας και ταυτόχρονα την ισότιμη σχέση ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε πιο προβεβλημένα στελέχη και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις