Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

ΕΝΦΙΑ 2022: Άλλαξε η ημερομηνία – Μέχρι τότε πρέπει να κάνουμε δήλωση

 


ΕΝΦΙΑ 2022: Αλλάζει φέτος η καταληκτική ημερομηνία για δήλωση του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν. Πότε θα είναι.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα για τον νέο ΕΝΦΙΑ 2022, μεταβάλλει τον χρόνο υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9.

Ειδικότερα, από το 2022 και εφεξής, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν.

Ο λόγος της αλλαγής…

ΕΝΦΙΑ 2022: Γιατί άλλαξε η ημερομηνία

Η εν λόγω αλλαγή κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένης της έκδοσης των Πράξεων Προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ τον Απρίλιο εκάστου έτους, αντί για τον Σεπτέμβριο που ίσχυε πριν, και της καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική πληρωμή της τελευταίας δόσης τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Μέσω των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, ο νέος ΕΝ.Φ.Ι.Α. γίνεται ορθολογικότερος και πιο αναλογικός.

Με το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα κατατεθεί άμεσα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών εισάγει βασικές μεταβολές στον φόρο, μέσω μόνιμων παρεμβάσεων με άμεσα ωφελούμενους τους πολίτες.

Στις δύσκολες οικονομικές και γεωπολιτικές συγκυρίες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, η δεύτερη, μόνιμη, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% από το 2022, διαμορφώνει τη, μόνιμη, συνολική μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στο 35% μέσα στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, επιτυγχάνοντας πρόσθετη φορολογική ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών.

Ποια είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσουν τα δέκα βήματα

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα παρακάτω

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

1. Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.

2. Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.

3. Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

5. Οροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Τι είναι ο ΕΝΦΙΑ 2022

O Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) είναι ένας φόρος που επιβάλλει το Ελληνικό κράτος για την ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους (κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

Ο φόρος θεσπίστηκε το 2014 από την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Προκάτοχος του φόρου ήταν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων (ΕΕΤΗΔΕ)που επιβάλλονταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ετήσιος και η εφορία τον μοιράζει σε ισόποσες δόσεις μηνιαίες ώστε να είναι πιο εύκολο να πληρωθεί. Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα τετραγωνικά, τον όροφο (αν πρόκειται για κατοικία), την παλαιότητα, την τιμή ζώνης.

Η τιμή ζώνης προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης. Οι τελευταίες προσδιορίζονται βάση του Πίνακα τιμών εκκίνησης (Τ.Ζ.), που ανανεώθηκε με ΠΟΛ 1113 (ΦΕΚ Β 2192, 2018) από την 12.06.2018. Το εκκαθαριστικό έρχεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet).

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις