Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Κλείδωσαν 6 EKTAKTA επιδόματα: 300 euro, κουπόνι βενζίνης, ρεύμα – Δικαιούχοι


 επιδόματα: Το κύμα ακρίβειας γονατίζει τα νοικοκυριά και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν κλειδώσει. Δείτε αναλυτικά…

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα μέτρα αποσκοπούν στην ενίσχυση πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και θα κλειδώσουν κατά πάσα πιθανότητα σήμερα ή αύριο και περιλαμβάνεται και μία έξτρα παροχή, ένα έξτρα επίδομα, το οποίο δεν αποκλείεται να καθιερωθεί όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιστρέφει εκτάκτως σε ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση.

Θα είναι ένας μηχανισμός, που θα προσομοιάζει ως προς την λειτουργία του με εκείνον της επιχορήγησης των λογαριασμών ενέργειας και θα διανέμει στον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ 24%.

Η επιστροφή του φόρου εξετάζεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σενάρια λένε ότι για τη χορήγηση του θα χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για την χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Κλείδωσαν 6 έκτακτα επιδόματα: 300 ευρώ, κουπόνι βενζίνης, ρεύμα – Δικαιούχοι

1. Επιταγή ακρίβειας

Οπως έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση, θα δοθεί γύρω στο Πάσχα έξτρα επίδομα γύρω στα 250-300 ευρώ σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

Πρόκειται για το έκτακτο δώρο Πάσχα, «επιταγή ακρίβειας» που έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα των προαναφερόμενων κοινωνικών ομάδων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων.

Παράλληλα, το νέο κρατικό πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει την προαναγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό εφάπαξ «επιταγή ακρίβειας», η οποία αναμένεται να δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα στα πρότυπα του επιδόματος που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με πηγές του Reader, αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτή να ανέλθει περίπου στα 200 με 300 ευρώ.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών/ προνοιακών επιδομάτων και ανέργους, ενώ μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο διπλού ποσού στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Άγνωστο, παραμένει, αν το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να βρει εντέλει δημοσιονομικό χώρο για την επέκτασή του και σε χαμηλόμισθους.

Σε κάθε περίπτωση η «επιταγή» θα χορηγηθεί επίσης με κριτήριο το εισόδημα στη φορολογική δήλωση του 2021 και περιουσιακά στοιχεία βάσει των παλιών αντικειμενικών αξιών.

επιδόματα: 2. «Κουπόνι» βενζίνης

Μπροστά στην αλματώδη αύξηση της τιμής σε βενζίνη, diesel και πετρέλαιο κίνησης, η κυβέρνηση αποφάσισε να διευρύνει τον αρχικό σχεδιασμό της με μία εξτρά παρέμβαση στα καύσιμα κατά τα πρότυπα όπως λέγεται της Γαλλίας.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη σε διαπιστωμένα ευάλωτους πολίτες και θα χορηγηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το ύψος και ο τρόπος καταβολής του, ωστόσο, παραμένουν προς ώρας θολά και μένει να αποκωδικοποιηθούν σήμερα ή αύριο.

Οι έως τώρα πληροφορίες πάντως μιλούν για ένα είδους «κουπονιού» βενζίνης, το οποίο θα χορηγείται μέσω ειδικής πλατφόρμας αντίστοιχης με αυτή για το επίδομα θέρμανσης, κατόπιν υποβολής των αποδείξων και αξιοποιώντας τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ στα καύσιμα για την επιστροφή ενός μέρους των εξόδων του δικαιούχου.

3. Επιδοτήσεις λογαριασμών

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν φυσικά και την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και για τον Μάρτιο.

Οι προμηθευτές εξάλλου έχουν ήδη ενημερωθεί από τον Υπουργό Ενέργειας να υπολογίσουν την κρατική στήριξη και για τον τρέχον μήνα, ενώ η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως αυτή θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

οι σχεδιασμοί στις αρχές του μήνα προέβλεπαν επιδότηση των πρώτων 310 kWh με 40 ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές, 53 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, 65 ευρώ για τις επιχειρήσεις και για το φυσικό αέριο 20 ευρώ ανά θερμική MWh συν 20 ευρώ έκπτωση από τη ΔΕΠΑ.

Με το εφιαλτικό ράλι των τιμών, ωστόσο, δεν αποκλείονται εκπλήξεις της επιδότησης προς τα πάνω, ενώ επί τάπητος είχαν πέσει και σενάρια ειδικής επιδότησης ενεργοβόρων βιομηχανιών και επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

επιδόματα: 4. Επιστρεπτέα

Υπάρχουν σενάρια για αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε πάνω από 70 από 60 που είναι σήμερα για την επιστροφή στο κράτος των ποσών από τους όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής για περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το «ημερολόγιο πληρωμών να τρέχει» από τις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα εξετάζεται παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού με το μπόνους του 15% που λήγει κανονικά στις 30 Μαρτίου. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση έχει αποκλειστεί νέο «κούρεμα» των ποσών.

Σημειώνεται ότι από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί ενισχύσεις συνολικού ύψους 8,3 δις. ευρώ και μετά τα «κουρέματα» το ποσό των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών έχει μειωθεί στα 3 δις. ευρώ.

5. Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση

(σ.σ. σερβιριζόμενος καφές) και μεταφορές (σ.σ και εισιτήρια λεωφορείων, τρένων κ.λπ.) ώστε να μην αυξηθεί το κόστος μετακίνησης. Το μέτρο θα ισχύσει και για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και θα προκαλέσει δημοσιονομικό κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ.

επιδόματα: 6. Αγρότες

Εξετάζονται παρεμβάσεις στο θέμα κυρίως των εισροών (καύσιμα, λιπάσματα κ.λπ.) και του κόστους ενέργειας με χρήση ΑΠΕ.

Επίσης, όπως έχει διαφανεί από πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, εξετάζονται παρεμβάσεις για συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως π.χ. των σιτηρών, αλλά και στο κόστος ζωοτροφών.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις