Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

BENZINH: Αλλαγές στην κάρτα καυσίμων και bonus 5 ευρώ – Η αίτηση

 


Βενζίνη: Ποιοι είναι οι τυχεροί δικαιούχοι οι οποίοι μέσω της κάρτας καυσίμων μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον 5 ευρώ…

Στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα επιδότησης των καυσίμων.

Αυτή θα περιλαμβάνει και το προαναγγελθέν bonus για όσους επιλέξουν την άυλη κάρτα καυσίμων έναντι της κατάθεσης του επιδοτούμενου ποσού 30 έως 50 ευρώ.

Το δέλεαρ για την επιλογή της κάρτας καυσίμων θα ανέρχεται σε προσαύξηση της τάξης των 5 ευρώ το ανώτερο.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ, η οποία ψηφίζεται αύριο, θα αναφέρεται ρητά πως: «Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί να προσαυξάνεται το ποσό έως 5 ευρώ για δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας».

Ο ακριβής μηχανισμός θα διευκρινιστεί πιθανότατα αύριο από το οικονομικό επιτελείο.

Η τροπολογία θα περιλαμβάνει την επιδότηση ύψους 30 έως 50 ευρώ αθροιστικά για τους μήνες Απρίλιο – Μάιο – Ιούνιο, ανάλογα με το αν είναι κανείς κάτοικος ηπειρωτικής ή νησιωτικής περιοχής.

Αφορά όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης (diesel) στην πηγή με 15 λεπτά ανά λίτρο, καθώς και την επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ για τα ΤΑΞΙ μόνο για τον Απρίλιο, ώστε να καλύψουν μέρος των αυξήσεων.

Βενζίνη: Η διαδικασία για να πάρετε τα 40 ευρώ στην τράπεζα

Τον τρόπο που θα λάβουν οι πολίτες το επίδομα βενζίνης και πετρελαίου εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί το πρωί της Πέμπτης, με τους πολίτες να περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα της πλατφόρμας προκειμένου να λάβουν την επιταγή ακρίβειας.

Το ποσό, ωστόσο, που δικαιούνται, δεν είναι αρκετό για να δουν μία σημαντική οικονομική ελάφρυνση στην τσέπη τους. Κάθε άλλο μάλιστα.

Με την τιμή που έχει φτάσει η βενζίνη, περίπου λίγο πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, σε μηνιαία βάση, δεν φτάνει να βάλουμε ούτε 8 λίτρα!

Στο τεχνικό κομμάτι των ανακοινώσεων, το επίδομα θα δοθεί ως ψηφιακή κάρτα στο κινητλο στα πρότυπα του freedom pass, δηλαδή μέσω του gov.gr, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για όσους δεν διαθέτουν smartphone να τους κατατεθεί το ποσό απευθείας στον λογαριασμό τους στην τράπεζα, αφού δηλώσουν τα απαραίτητα στοιχεία στην ίδια πλατφόρμα.

Βενζίνη: Ας δούμε όμως αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα καύσιμα

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες η πλατφόρμα θα ανοίξει περίπου στις αρχές του Απριλίου.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα gov.gr και αμέσως μετά τον έλεγχο των στοιχείων θα εκδίδεται η ηλεκτρονική κάρτα (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια καυσίμων.

Η επιδότηση θα αφορά όλα τα καύσιμα (βενζίνη, ντίζελ, υγραέριο) και θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Βενζίνη: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ο δικαιούχος θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Τα ποσά του επιδόματος για βενζίνη και ντίζελ

Η επιδότηση για τα αυτοκίνητα είναι 0,22 λεπτά το λίτρο και αφορά σε 60 λίτρα καυσίμου κάθε μήνα.

Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Τι ισχύει με το επίδομα βενζίνης για οικογένειες με δύο αυτοκίνητα

Εάν σε μια οικογένεια υπάρχουν δύο αυτοκίνητα, η επιδότηση θα δοθεί και στα δύο αρκεί να είναι σε διαφορετικά ονόματα και υπό την αίρεση του εισοδηματικού ορίου των 30.000 ευρώ.

Έξτρα έκπτωση στα καύσιμα από το κράτος – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Έκπτωση στα καύσιμα: Επιπλέον ποσό θα δικαιούται μερίδα πολιτών της χώρα μας. Δείτε αναλυτικά στο newsme.gr ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.

Για τα μέτρα στήριξης των πολιτών λόγω της ενεργειακής κρίσης μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για τα νέα μέτρα και ειδικότερα για την επιδότηση της τιμής της βενζίνης, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το όριο των 30.000 ευρώ που έχει τεθεί για να δικαιούται κάποιος το βοήθημα των 22 λεπτών ανά λίτρο, για συνολικά 180 λίτρα εντός τριμήνου, αφορά το φορολογητέο εισόδημα, άρα το πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου, εφόσον το τελευταίο είναι μεγαλύτερο του πραγματικού.

Όπως είπε, το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για δύο αυτοκίνητα για το ζευγάρι μιας οικογένειας, εάν το κάθε όχημα ανήκει σε ξεχωριστό ΑΦΜ ιδιοκτήτη, σημειώνοντας πως εαν υπάρχει συνιδιοκτησία, τότε η επιδότηση αφορά μόνο ένα αυτοκίνητο.

Έκπτωση στα καύσιμα: Επιπλέον έκπτωση με την άυλη κάρτα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΝΤ1, πως το ύψος της επιδότησης μπορεί να αξιοποιηθεί συνολικά σε ένα γέμισμα και όχι σταδιακά.

«Θα σκεφθούμε και ένα κίνητρο, ώστε όποιος χρησιμοποιεί την άυλη κάρτα για την επιδότηση βενζίνης να έχει ένα bonus», είπε ο κ. Σκυλακάκης, δίχως ωστόσο να ανακοινώσει επισήμως το επιπλέον ποσοστό της έκπτωσης στην τιμή της βενζίνης, που θα δικαιούται όποιος κάνει χρήση του μέτρου.

Κάτι που όπως φαίνεται, είναι θέμα χρόνου μέχρι να ανακοινωθεί και επισήμως.

«Πρέπει να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Είμαστε ακόμη σε έλλειμμα, μικρότερο φέτος, αλλά έλλειμμα. Δεν έχουμε πάρει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, φθάνουμε ένα κλικ από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά δεν το έχουμε. Συνεπώς οι δυνατότητες μας είναι συγκεκριμένες και πεπερασμένες και κυρίως δεν ξέρουμε και το βάθος αυτής της κρίσης του πολέμου», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

«Βλέπαμε κάποιο φως, αλλά τώρα βιώνουμε μια επιδείνωση της κατάστασης, όταν βλέπουμε να ανεβαίνει το πετρέλαιο 30 δολάρια πάνω το βαρέλι ή να πενταπλασιάζεται η τιμή του φυσικού αερίου», σημείωσε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών.

Έκπτωση στα καύσιμα: Τι χρήματα υπάρχουν στα ταμεία

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανέφερε «παρεμβαίνουμε κατά το δυνατόν και όσο πιο στοχευμένα γίνεται. Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν αλλάξει 1,5 φορά από το 2019.

Τα έχουμε αυτά τα λεφτά γιατί έχουμε εμπιστοσύνη και δανεισμό, παρά τις δύο μεγάλες κρίσεις. Στα ταμειακά διαθέσιμα έχουμε και κάποια δισεκατομμύρια ευρώ από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αυτά τα λεφτά, εάν βρεθείς να είσαι αποκομμένος από τον δανεισμό, θα τελειώσουν σε χρόνο ελάχιστο. Εμένα η δουλειά μου είναι αυτό να μην συμβεί και να μην υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί».

«Ευτυχώς ακόμα δεν έχει επέλθει “ψυχολογία πολέμου”. Δεν βλέπω πτώση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο. Τα έσοδα στο πρώτο δίμηνο του 2022 ήτα καλύτερα του στόχου, διότι είχαμε ένα μεταφερόμενο όφελος από το 2021. Από αυτά τα έσοδα, δίνουμε ότι δίνουμε», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας πάντως πως «όσο κρατάει ο πόλεμος, τόσο η χώρα γίνεται φτωχότερη και τόσο περιορίζεται η δυνατότητα μας να βοηθήσουμε».

Αναφορά στη ΔΕΗ και στον ΕΦΚ

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως «η ΔΕΗ έχει δώσει 3,2 εκατομμύρια ευρώ σε εκπτώσεις στους πελάτες της. Είναι η μόνη που μπορεί να έχει “υπερ-κέρδη”, λόγω των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών πηγών καυσίμου στις μονάδες της. Οι ιδιώτες πάροχοι, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, που είναι ακριβότερο το καύσιμο, δεν έχει υπερκέρδος, ενώ και οι τιμές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι δεδομένες και δεν αλλάζουν».

Σε ερώτηση γιατί δεν επελέγη ως μέτρο μια μείωση του ΦΠΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είπε πως «αν κάναμε έκπτωση φόρου, θα κέρδιζαν όλοι από λίγα χρήματα, πχ. 15-20 ευρώ στο σούπερ μάρκετ. Με τα μέτρα που πήραμε, επιλέξαμε να δώσουμε 200 ευρώ στους πιο ευάλωτους».

Ακόμη, απέκρουσε το επιχείρημα πως μια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα θα επέφερε αύξηση της κατανάλωσης και των κρατικών εσόδων, απαντώντας ότι «αύξηση κατανάλωσης σε περίοδο που είναι πανάκριβη η τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου σημαίνει ότι η χώρα θα γίνει πολύ φτωχότερη. Αν απέδιδε η μείωση του ΕΦΚ, όλοι οι υπουργοί οικονομικών θα την είχαν κάνει».

Για το δημοσιονομικό μαξιλάρι είπε πως η χώρα είναι ακόμη σε δημοσιονομική εποπτεία και θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, συμπληρώνοντας πως «καμία σώφρων Κυβέρνηση δεν ακολουθεί την λογική “τα δίνω όλα”. Στον κορωνοϊό τα μισά και παραπάνω από τα 40 δις που μας κόστισαν τα μέτρα, τα έβαλε η ΕΕ. Τώρα, έρχεται η ΕΚΤ και λέει θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και επομένως δεν θα υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση στήριξης των κρατών και “πρέπει να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας”. Μπορεί να υπάρξει μια ρύθμιση για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά αυτό είναι ένα μέρος».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις