Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Ακαρπη η νέα διαπραγμάτευση Ουκρανίας-Ρωσίας, νέα νύχτα τρόμου


 Χωρίς κάποιο αποτέλεσμα ουσίας ολοκληρώθηκε και ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων, όπως έκανε γνωστό η ουκρανική πλευρά, εν μέσω διαρκών συγκρούσεων σε πολλαπλά πολεμικά μέτωπα.

Υπάρχουν μικρές θετικές υποχωρήσεις σχετικά με τη βελτίωση της λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων... Συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό μπλοκ των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας, αναφέρεται.

Το πρωί ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, ωστόσο οι διάδρομοι παραμένουν κλειστοί. 

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, όμως δεν τέθηκαν σε λειτουργία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ. Σημείωσε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, είπε.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν σχεδιαστεί για τις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές. Να σημειωθεί όμως, ότι Σάββατο και Κυριακή η κατάπαυση πυρός στην Μαριούπολη δεν κράτησε με αποτέλεσμα να μην γίνει απεγκλωβισμός αμάχων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το BBC ορισμένοι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που άνοιξαν οδηγούν σε Λευκορωσία και Ρωσία! Ο διάδρομος από το Κίεβο οδηγεί στη Λευκορωσία, ενώ αυτός στο Χάρκοβο στην ίδια τη Ρωσία. Σύμφωνα με το AFP οι διάδρομοι από τη Μαριούπολη και το Σούμι κατευθύνονται προς άλλες ουκρανικές περιοχές.

Μάλιστα το Παρίσι έσπευσε σήμερα να διαψεύσει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν αυτή την κίνηση. «Ο πρόεδρος της Γαλλίας ούτε ζήτησε, ούτε έμαθε για ανθρωπιστικούς διαδρόμους που θα οδηγούν στη Ρωσία, μετά το διάλογό του με τον Ρώσο Πρόεδρο», είπε το Ελιζέ στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «ανήθικους» τους διαδρόμους που οδηγούν στη Ρωσία. Είναι μια ανήθικη ιστορία, οι άνθρωποι που υποφέρουν χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μια στημένη τηλεοπτική εικόνα, είπε. Θα πρέπει να επιτραπεί στους Ουκρανούς πολίτες να αφήσουν τα σπίτια τους μέσω διαδρόμων στην Ουκρανία.  

Ναρκοθετημένοι δρόμοι

Ο Dominik Stillhart διευθυντής της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού μίλησε στο BBC και εξήγησε τους λόγους που απέτυχαν οι έως τώρα προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης. Όπως είπε γίνονται συζητήσεις με τις δυο πλευρές για μέρες αλλά υπάρχουν προβλήματα στον καθορισμό των λεπτομερειών της κατάπαυσης πυρός. Χρειάζεται, τόνισε, μια συμφωνία που θα είναι «στέρεα, λειτουργική και ακριβής».

Εως τώρα, όμως, υπήρξαν μόνο συμφωνίες «επί της αρχής», οι οποίες έσπασαν άμεσα καθώς δεν υπήρξε ακριβής καταγραφή των διαδρομών που θα ακολουθούσαν οι άμαχοι. Αποκάλυψε δε πως στελέχη του Ερυθρού Σταυρού προσπάθησαν να βγουν από την πόλη από τη συμφωνημένη διαδρομή την Κυριακή και συνειδητοποίησαν ότι ο δρόμος ήταν ναρκοθετημένος!

Εν τω μεταξύ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμανι στην Αζοφική θάλασσα, με μάχες να σημειώνονται κυρίως στο δυτικό της τμήμα, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 400.000 κατοίκους.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις