Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Από ENA BINTEO OYKPANOY στο tik tok αποκαλύφθηκαν τα κρυμμένα όπλα στο εμπορικό κέντρο που βομβάρδισαν οι Ρώσοι [βίντεο]

 


Πόλεμος στην Ουκρανία: Τον γύρο των social media κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο Ουκρανού στο TikTok στο οποίο φαίνονταν τα φορτηγά των Ουκρανών που μετέφεραν τα πυρομαχικά να μπαίνουν στο εμπορικό κέντρο στο Κίεβο.

Πρόκειται για το εμπορικό κέντρο που το βράδυ της Κυριακής βομβαρδίστηκε από ρωσικούς πυράυλους, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς. Ο ίδιος είπε: «Δεν το έκανα επίτηδες, είδα τα τανκ και τα όπλα που έμπαιναν στο εμπορικό κέντρο, εντυπωσιάστηκα και το ανέβασα, τυχαίνει να μένω απέναντι.» Το βίντεο που ομολογεί ο Ουκρανός δημοσίευσαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο βίντεο που ανέβασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, ο συγκεκριμένος άνδρας ακούγεται να λέει ότι έχει μετανιώσει και ότι δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη καταστροφή.

Στο μεταξύ, ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι ένα κονβόι προσφύγων χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια υποστήριξε σήμερα ότι τα λεωφορεία που απομάκρυναν αμάχους από τις περιοχές του μετώπου βομβαρδίστηκαν και τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν, σε ξεχωριστά επεισόδια.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητες πηγές. Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους.

«Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο» ανέφερε ο Αλεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ο κυβερνήτης επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

Ζελένσκι: Πολεμάμε ενάντια σε εισβολείς που πυροβολούν πρόσφυγες και δημιουργούν τεχνητή πείνα

Νέο μήνυμα από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία που διανύει την 26η ημέρα. «Σκοτώνουν απλούς πολίτες, δημιουργούν τεχνητή πείνα σε ολόκληρες πόλεις, καίνε κατοικημένες γειτονιές», λέει για τους Ρώσους εισβολείς ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στις δηλώσεις του μέσω του Facebook ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει λόγο για τον πιο τρομακτικό πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πολεμάμε ενάντια σε έναν από τους πιο πολυάριθμους στρατούς στον κόσμο για να επιβιώσουμε. Ενάντια σε ρουκέτες, βόμβες και πυροβολικό. Ενάντια στους εισβολείς που πυροβολούν πρόσφυγες στους δρόμους. Που σκοτώνουν απλούς πολίτες, δημιουργούν τεχνητή πείνα σε ολόκληρες πόλεις, καίνε κατοικημένες γειτονιές. Πρόκειται για τον πιο τρομακτικό πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει ο Ζελένσκι.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό πλοίο γενικής υποστήριξης «έδεσε» σε κατεχόμενο λιμάνι

Μεγάλο πλοίο γενικής υποστήριξης, το Orsk, ελλιμένισαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ, 70 χλμ. νοτιοδυτικά της πολιορκούμενης πόλης – λιμάνι Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 26η ημέρα.

Στο πλαίσιο αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε σχεδόν πριν από ένα μήνα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών ακτών στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς και ένα μέρος της Μαύρης Θάλασσας, εκτός από τη Μαριούπολη, η οποία αρνείται να παραδοθεί.

«Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσουμε τις δυνατότητες χρήσης αυτού του λιμανιού», ανέφερε ο ιστότοπος της εφημερίδας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Zvezda (Star).

«Τώρα η νότια πλευρά της ειδικής επιχείρησης μπορεί να λάβει ό,τι είναι απαραίτητο ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού και πυρομαχικών».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Zvezda, 10 τέτοια πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση. Είπε ότι το καθένα μπορεί να μεταφέρει έως και 20 άρματα μάχης ή 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ραγίζει καρδιές ο σπαραγμός της μάνας – Κήδευσε τον στρατιώτη γιο της

Σπαρακτικές είναι οι στιγμές που εκτυλίσσονται και στην Λβιβ. Η απεσταλμένη του Μega Βελίκα Καραβάλτσιου βρέθηκε σε κηδεία στρατιώτη, με την μητέρα να εύχεται το παιδί της να είναι το τελευταίο που χάνεται σε αυτόν τον άδικο πόλεμο.

Ο νεαρός Ουκρανός έχασε τη ζωή του στο μέτωπο από πυραυλική επίθεση και κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές. Στα κοιμητήρια και ένα 16χρονο αγόρι που έχασε τον πατέρα του πριν από μια εβδομάδα σε επιδρομή.

Η Ολένα είναι απαρηγόρητη. Ο γιος της, ο Ντένις δεν γύρισε από τον πόλεμο, είναι νεκρός. Στην εκκλησία των αποστόλων Πέτρου και Παύλου όσοι πολέμησαν μαζί του κι όσοι περίμεναν να γυρίσει ήρθαν για το τελευταίο αντίο.

«Είναι προτιμότερο να ζούμε ειρηνικά και να προστατεύουμε τα παιδιά μας. Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις το παιδί σου μέσα στο φέρετρο να θάβεται στην γη εξαιτίας του πολέμου», δήλωσε η μητέρα του. Ο Ντένις κηδεύεται με όλες τις τιμές. Ο διοικητής του υμνεί την ανδρεία του.

Στα κοιμητήρια βρέθηκε και ο 16χρονος Μπoγκνταν… Είναι μόλις 16 ετών. Έχασε τον πατέρα του πριν από μία εβδομάδα στην επιδρομή στο Γιαβορίφ στα σύνορα με την Πολωνία… Κοιτάζει την φωτογραφία. Ήταν ένας ήρωας, θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα και για τους άντρες του.

«Είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου διότι έμεινε πιστός στις αρχές του και προτίμησε να θυσιάσει την ζωή του στην προσπάθεια του να σώσει άλλους ανθρώπους από το να επιλέξει να σωθεί ο ίδιος και να αφήσει άλλους να πεθάνουν», είπε ο Μπογκντάν.

Μαζί με τον πατέρα του Μπογκντάν στο Γιαβορίβ σκοτώθηκαν άλλοι 34 άνδρες. 130 τραυματίστηκαν σε μια επιδρομή στην πύλη της Ευρώπης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ώρα μηδέν στη Μαριούπολη – Έληξε το τελεσίγραφο

Ώρα μηδέν και για την Μαριούπολη. Τα ξημερώματα εξέπνευσε το ρωσικό τελεσίγραφο που καλούσε τις αρχές της πόλης σε απόλυτη παράδοση με αντάλλαγμα την κατάπαυση πυρός, με την Ουκρανία να απαντά με ένα μεγάλο όχι. Η πόλη έχει μετατραπεί σε μία μάζα ερειπίων, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 300 ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι χωρίς καμιά βοήθεια. Σοκ προκαλούν οι εικόνες με τους νεκρούς αμάχους που θάβονται πρόχειρα έξω από σπίτια.

Ό,τι έχει απομείνει από την Μαριούπολη συνεχίζει να βομβαρδίζεται χωρίς έλεος. Τα συντρίμμια της μαρτυρικής πόλης καίγονται μέρα και νύχτα…

Το Κίεβο απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο που ζητούσε την παράδοση της πόλης μέχρι τις 5 τα ξημερώματα.

«Πρέπει να μας εξολοθρεύσετε όλους και μόνο τότε θα λειτουργήσει το τελεσίγραφό σας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε ρωσικές βόμβες και τον ίδιο τον θάνατο θάβουν τους δικούς τους ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους.

Οι μάχες μέσα στην πόλη της Μαριούπολη μαίνονται. Κάθε δρόμος μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Ρώσοι στρατιώτες δέχθηκαν σήμερα επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις που επιμένουν να υπερασπίζονται την πόλη. Στην επίθεση ένας κινέζος δημοσιογράφος τραυματίστηκε. Καλύπτει με τον ρωσικό στρατό την επιχείρηση κατάληψη της πόλης.

Την δραματική κατάσταση στην Μαριούπολη παραδέχονται και οι ρωσόφωνοι δείχνοντας ως μοναδικούς υπεύθυνους για την ανθρωπιστική κρίση τους ουκρανούς εθνικιστές. Οι ρωσόφωνες δυνάμεις εκφράζουν τώρα φόβους πως η Μαριούπολη δεν θα πέσει εύκολα όσο χιλιάδες άντρες του τάγματος των ΑΖΟΦ την υπερασπίζονται.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Μέρος το κόσμου πεθαίνει από την πείνα και τη δίψα. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε αυτό το σημείο. Όμως, όπως και πριν, οι εθνικιστές δεν τους αφήνουν και κρύβονται πίσω από τους αμάχους», είπε ο Ντένις Πούσιλιν, επικεφαλής ρωσόφωνων Ντονέτσκ.

Το τάγμα των ΑΖΟΦ που συνεχίζει να μάχεται χωρίς πλέον καμία υποστήριξη από το Κίεβο αναφέρει πως τις τελευταίες 24 ώρες σκότωσε 17 Ρώσους στρατιώτες και κατέστρεψε δύο άρματα. Ουκρανοί που υπέκλεψαν συνομιλίες των ρωσικών δυνάμεων ισχυρίζονται πως τσετσένοι μαχητές αποτελούν την οπισθοφυλακή των ρωσικών δυνάμεων και έχουν εντολή να μην αφήνουν τους ρώσους στρατιώτες να φεύγουν από τα πεδία των μαχών.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην Μαριούπολη και ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη που εχθές επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ενισχύσεις στην Μαριούπολη φτάνουν για τους Ρώσους πλέον και από την θάλασσα. Το πρώτο πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού έδεσε σήμερα στο Μπερντιάνσκ, 80 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

Ο κλοιός και τα χρονικά περιθώρια για την Μαριούπολη στενεύουν, το δράμα όμως για τους 300.000 εγκλωβισμένους αμάχους της Μαριούπουλης δεν έχει τέλος.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις