Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κανένα αίτημα προσώρας από Gazprom για πληρωμή σε ρούβλια – Το plan B


 Χρήστος Κολώνας

Δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής αίτημα της ρωσικής Gazprom στη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την πληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου σε ρούβλια, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η σύμβαση ανάμεσα στις δύο εταιρείες προβλέπει ως νόμισμα πληρωμής για το φυσικό αέριο που αγοράζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας το ευρώ. «Αν προχωρήσει σε μία τέτοια αλλαγή η Gazprom, τότε αυτό θα σημαίνει μονομερή τροποποίηση της σύμβασης. Κι επειδή το θέμα αυτό είναι εθνικό, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που η ρωσική εταιρεία επιδιώξει τη μετατροπή του όρου για το νόμισμα πληρωμής, τότε η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα έχει δικαίωμα να ανοίξει και άλλα θέματα της σύμβασης.

Στο ενδεχόμενο πλήρους αδιεξόδου και ιδίως στην περίπτωση μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κάθε δικαίωμα προσφυγής στη διεθνή διαιτησία.

Η τελευταία τροποποίηση

Η τελευταία τροποποίηση της σύμβασης αερίου μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής εταιρείας είχε κλειδώσει στις αρχές της χρονιάς. Τότε η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ανακοίνωσή της τόνιζε: «Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει. Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις