Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

H KINA προτρέπει τις ΗΠΑ να δώσουν εξηγήσεις για τα Bιολογικά εργαστήρια στην OYKPANIA


 Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την Τρίτη (8/3) τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βιολογικά εργαστήρια που διαχειρίζονται στην Ουκρανία και να εγγυηθούν παράλληλα για την ασφάλειά τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΗ, Γιάο Λιγιάν έκανε τις παρατηρήσεις και τις δηλώσεις αυτές, στην καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στο Πεκίνο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν στοιχεία για ένα στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Επικαλούμενος δημόσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ΗΠΑ, ο κ. Λιγιάν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 26 βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, πάνω στα οποία το Πεντάγωνο έχει τον απόλυτο έλεγχο.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και για χάρη της υγείας και της ασφάλειας του λαού της Ουκρανίας, της ευρύτερης περιοχής και του κόσμου γενικότερα, η Κίνα καλεί όλα τα μέρη, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των εργαστηρίων και να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες σχετικά με τους ιούς που αποθηκεύτηκαν εκεί καθώς και την έρευνα που έγινε σε αυτά τα εργαστήρια» είπε ο Λιγιάν.

Διαβάστε εδώ: Στην Ουκρανία πειραματίζονται με βιολογικά όπλα υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ λειτουργεί 336 βιολογικά εργαστήρια σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Fort Detrick , όπου βρίσκεται το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το κέντρο των βιοστρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ.

Ο Λιγιάν είπε ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη την επιφυλακτικότητα της διεθνούς κοινότητας για αυτά τα βιολογικά εργαστήρια, αλλά αντ’ αυτού απέρριψε τις πληροφορίες αυτές ως παραπληροφόρηση.

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που εμπόδισε τη δημιουργία ενός μηχανισμού επαλήθευσης της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα τα τελευταία 20 χρόνια, είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί όλο και περισσότερο για όλα αυτά τα περιστατικά.

«Προτρέπουμε για άλλη μια φορά την αμερικανική πλευρά να παράσχει πλήρη διευκρίνιση των βιοστρατιωτικών δραστηριοτήτων της εντός και εκτός των συνόρων της και να αποδεχθεί την πολυμερή επαλήθευση», είπε.


Πολλά από αυτά τα εργαστήρια δραστηριοποιούνται από το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία και η εμφάνισή τους στη χώρα συνέπεσε με την αύξηση των μολυσματικών ασθενειών στην περιοχή, όπως η γερμανική ιλαρά, η διφθερίτιδα και η φυματίωση, δήλωσε ο ρωσικός στρατός.

Αφού οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αυτά τα εργαστήρια άρχισαν να καταστρέφουν τα υλικά στα οποία εργάζονταν, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά παθογόνων βακτηριακών και ιικών παραγόντων, είπε ο Kιρίλοφ προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει στα χέρια της έγγραφα σχετικά με αυτή τη διαδικασία.

 
Η ανάλυση των εγγράφων δείχνει ότι τα εργαστήρια σχετίζονταν με πειράματα σε επικίνδυνες λοιμώξεις όπως ο άνθρακας και η πανώλη. «Η ποικιλία και η υπερβολική ποσότητα των βιολογικών παραγόντων υποδηλώνουν ότι η εργασία που έγινε σε αυτά τα εργαστήρια ήταν μέρος ορισμένων στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτων», είπε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι μόνο ένα τέτοιο εργαστήριο στην πόλη Λβοφ της δυτικής Ουκρανίας είχε καταστρέψει ως 320 δοχεία με παθογόνα που προκαλούν μεταξύ άλλων πανώλη, ελώδη πυρετό και πυρετό της Μάλτας.

 

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις