Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

ΡΩΣΙΑ KAI OYKPANIA «EXOYN σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία», λέει η Αγκυρα


 Η Ρωσία και η Ουκρανία «έχουν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία» σε τέσσερα κρίσιμα σημεία μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, καθώς οι σφοδρές μάχες συνεχίζουν να καταστρέφουν τη βασική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet ότι υπάρχει αυξανόμενη «σύγκλιση» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μετά από μια περίοδο έντονης διπλωματίας την περασμένη εβδομάδα.

«Σε σημαντικά θέματα, κρίσιμα θέματα, υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Τσαβούσογλου. «Ειδικά στα τέσσερα πρώτα σημεία βλέπουμε ότι έχουν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία».

Μια πιθανή συμφωνία θα απαιτούσε από τη Ρωσία να ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος στις θέσεις στις οποίες βρίσκονταν όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε πλήρη εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σημειώνουν οι Financial Times.

Κάποια θέματα θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες δεν φαίνεται να έχουν «αρνητική στάση» σε αυτήν την ιδέα κατ' αρχήν.

Όμως η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της είναι δύσπιστοι για τα κίνητρα της Ρωσίας στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας και φοβούνται ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αγοράσει χρόνο για να αναπληρώσει τις δυνάμεις της Μόσχας και να ξεκινήσει μια νέα επίθεση.

Μιλώντας στο CNN την Κυριακή, ο Ζελένσκι είπε ότι αξίζει να συνεχιστούν οι συνομιλίες ακόμα κι αν είχαν «1% πιθανότητες επιτυχίας» και προειδοποίησε ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα διακινδύνευε «έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

«Οι ρωσικές δυνάμεις ήρθαν να μας εξοντώσουν, να μας σκοτώσουν. Έχουμε αποδείξει την αξιοπρέπεια του λαού μας και του στρατού μας, ότι είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε», είπε. «Αλλά δυστυχώς η αξιοπρέπειά μας δεν πρόκειται να διατηρήσει ζωές. Οπότε πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε πιθανότητα, οποιαδήποτε ευκαιρία, για να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε».

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν συμμετείχε πλήρως στις συνομιλίες. «Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να είναι μονόπλευρες», είπε. «Οι Ρώσοι δεν έχουν συγκλίνει σε καμία περίπτωση για μια διαπραγματευτική και διπλωματική λύση».

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Zelensky, είπε ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει «πιο καταστροφικό πυροβολικό», συμπεριλαμβανομένων των νέων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, εναντίον περιοχών αμάχων.

Η δήλωση του Podolyak ήταν η πρώτη επιβεβαίωση από την Ουκρανία ότι το Κρεμλίνο είχε αναπτύξει τους πυραύλους σε μάχη για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα.

Η Τουρκία, η οποία μεσολαβεί στις συνομιλίες μαζί με το Ισραήλ, είπε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη δήλωση ουδετερότητας του Κιέβου και την εγκατάλειψη της προσπάθειάς της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, «αποστρατιωτικοποιώντας» την Ουκρανία σε αντάλλαγμα για συλλογικές εγγυήσεις ασφάλειας, αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «αποναζιστικοποίηση» και άρση των περιορισμών στη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Ακόμη και καθώς προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, το καθεστώς της οποίας αποτελεί προβληματικό σημείο στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δύο διαφορετικές πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις