Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Τεράστιο φιάσκο με τα πρόστιμα ανεμβολίαστων – Βάρεσαν «KANONI» στο κράτος

 


Πρόστιμα ανεμβολίαστων ήταν και πάνε, αφού εξελίσσονται σε τεράστιο φιάσκο για το κράτος. Δείτε τι συμβαίνει με την αποπληρωμή τους.

Καθόλου καλά δεν κυλάει για το κράτος η αποπληρωμή των προστίμων των μη εμβολιασμένων.

Συγκεκριμένα, μόλις 44.000 ανεμβολίαστοι πλήρωσαν το πρόστιμο που τους επέβαλε η κυβέρνηση στην εφορία.

Δείτε αναλυτικά…

Πρόστιμα ανεμβολίαστων: Βάρεσαν… κανόνι οι ανεμβολίαστοι

Πρόστιμα ανεμβολίαστων: Πολλοί εξ αυτών αρνούνται να το πληρώσουν, ενώ άλλοι υπέβαλαν προσφυγές στην εφορία και στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, αν και ο νόμος δεν το προβλέπει. Αντίθετα, θα πρέπει, όσοι επιθυμούν, να προσφύγουν στα διοικητική Δικαστήρια, ζητώντας την ακύρωση του προστίμου που τους επιβλήθηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ βρέθηκαν συνολικά 317.962 φυσικά πρόσωπα, στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο, (τον Φεβρουάριο το πρόστιμο φθάνει 100 ευρώ). Η επιβολή του μισού προστίμου αφορά ένα δεκαπενθήμερο, δεδομένου ότι η προθεσμία για τον εμβολιασμό έληγε στις 15 Ιανουαρίου.

Από το σύνολο των παραπάνω φυσικών προσώπων, 297.207 ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ηλεκτρονική κοινοποίηση), ενώ 20.755 ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή.

Το πρόστιμο μηνός Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 15/3/2022 και σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, μόνο 44.000 το πλήρωσαν. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Στην πράξη επιβολής προστίμου αναφέρονται τα εξής:

“Πρόστιμο ποσού 50 ευρώ στον υπόχρεο… Δεδομένου ότι με το ανωτέρω έγγραφο της ΓΓΠΣΔΔ διαπιστώθηκε παράβαση της μη διενέργειας υποχρεωτικού εμβολιασμού για την περίοδο 2022”.

Στην πράξη επιβολής προστίμου αναφέρεται επίσης ότι αυτή προσβάλλεται δικαστικά με την άσκηση προσφυγής ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης της επιβολής προστίμου λόγω μη υποχρέωσης εμβολιασμού ή ύπαρξης νόμιμου λόγου απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, παρέχονται οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr/prostima, αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να οδηγήσουν σε διαγραφή του.

Όπως προαναφέρθηκε πολλοί ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ζητούν να ακυρωθεί το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, ενώ την ίδια στιγμή και οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και ως εκ τούτου τους έχει γίνει παρακράτηση των αποδοχών τους ζητούν να τους επιστραφεί το ποσό θεωρώντας ότι η πράξη είναι αντισυνταγματική.

Πρόστιμα ανεμβολίαστων: Κινητοποιήθηκε η ΑΑΔΕ

Πρόστιμα ανεμβολίαστων: Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει κοινοποιήσει σε όσους δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο την πράξη επιβολής προστίμου.

Αρκετοί από αυτούς επισκέφθηκαν τις εφορίες τους για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή με στόχο να ακυρωθεί το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, αν και ο νόμος δεν το επιτρέπει.

Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr/prostima προκειμένου να ακολουθήσουν τη διαδικασία για να γίνει η διαγραφή του.

Σημειώνεται ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών έλαβαν εντολή από την κεντρική διοίκηση να μην παραλαμβάνουν ενδικοφανείς προσφυγές, καθότι δεν το επιτρέπει η σχετική διαδικασίας.

Καταργείται το πρόστιμο

Την ημερομηνία που καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ σε πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός Υγείας έκανε δήλωση στο Περιστύλιο της Βουλής την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022.

Πριν από τη δήλωση Πλεύρη για την κατάργηση του μέτρου που αφορά στο πρόστιμο ανεμβολίαστων, ύψους 100 ευρώ, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας. Ειδικότερα, η Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε ότι μπαίνει τέλος στο πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Πάσχα 2022, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν διαφωνίες για την άρση μέτρων και το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτή.

Όσοι τάσσονται κατά του να καταργηθούν άμεσα:

Το πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους και το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, προειδοποιούν ότι οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση από τη Ματίνα Παγώνη για το πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος. Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά υπενθύμισε ότι η κατάργηση του μέτρου για υποχρεωτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους σε συνδυασμό με το πέταγμα χαρταετού στην Καθαρά Δευτέρα και τον συνωστισμό στα πάρκα, οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.»

Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες.

Σε λίγη ώρα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπου θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων και τον χρόνο αποκλιμάκωσης αυτών που αφορούν:

Τα τεστ, την είσοδο στους κλειστούς χώρους και την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό, προκειμένου να εισερχόμαστε σε χώρους.» Βάσει των αποφάσεων της Επιτροπής, θα ληφθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης».

Πρόστιμο 100 ευρώ και ανεμβολίαστοι άνω των 60 – Οι δηλώσεις της Μίνας Γκάγκα

Νωρίτερα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε ότι καταργείται το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60. Στη δήλωσή της στον ΣΚΑΪ σήμερα Τετάρτη (23.03) έδωσε και τον χρονικό ορίζοντα κατάργησης του συγκεκριμένου μέτρου που συνδέεται με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το διοικητικό πρόστιμο. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για το πότε θα καταργηθεί το εν λόγω μέτρο είπε «θα δούμε, πιθανότατα από τον επόμενο μήνα».

Η απόφαση να καταργηθεί το πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους από τα μέσα Απριλίου έρχεται την ώρα που εντείνονται οι διαφωνίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την κατάργησή του.

Που δεν θα έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι

Με βάση τα όσα ισχύουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, οι ανεμβολίαστοι (όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου ή δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου) δεν έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους όπως στην εστίαση. Αναλυτικά:

Εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, Κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια.

Η προαναγγελία από Θεμιστοκλέους ότι καταργείται το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Υπενθυμίζεται πως ήδη από χθες Τρίτη (22.03) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταργηθεί προσωρινά το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν η προσωρινή κατάργηση του πιστοποιητικού μπορεί να οδηγήσει και σε προσωρινή κατάργηση του προστίμου απάντησε:

«Όλα αυτά εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Το διοικητικό πρόστιμο είναι κάτι το οποίο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει, γιατί -έστω και πολύ χαμηλά ραντεβού, αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να παίρνουμε και ραντεβού πρώτης δόσης. Όλα αυτά συνεκτιμώνται. Ο κύριος σκοπός όλων μας (…) είναι να επιστρέψουμε πλήρως σε μια κανονικότητα, αλλά αυτό είναι πολύ πρόωρο για να τεθεί από τώρα».

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του προστίμου των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους έχουν προκαλέσει προβληματισμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προειδοποιεί πως «η Ελλάδα αίρει αδικαιολόγητα τους περιορισμούς αντι-covid».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις