Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Φιάσκο με τις LCS: «Το U.S Navy θέλει να αποσύρει πολλά πλοία κλάσης Freedom»


Σε απόλυτο φιάσκο φαίνεται πως εξελίσσεται η υπόθεση των πλοίων τύπου LCS (Littoral Combat Ships) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς αμερικανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το U.S Navy θέλει να αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία από οκτώ έως δέκα πλοία κλάσης Freedom, παρά το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις μονάδες επιφανείας είναι σχεδόν ολοκαίνουριες.

Τρία άτομα με γνώση της υπόθεσης μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Politico και δήλωσαν ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα καταθέσει την αίτηση αυτή στο Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2023 του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Γιατί  όμως οι ΗΠΑ θέλουν να «ξεμπερδεύουν» με τα πλοία LCS τόσο νωρίς ;

Γιατί θέλουν να αποσύρουν τα συγκεκριμένα LCS

Η απάντηση φαίνεται να είναι αρκετά απλή αλλά και παράλληλα δυσάρεστη για τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Στα πλοία της κλάσης Freedom έχουν ανακύψει πάρα πολλά περιστατικά μηχανικών προβλημάτωνελαττωματικών συστημάτων πρόωσης, γεγονός που ανάγκασαν το U.S Navy να ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα και πόρους στην συντήρηση, στην υποστήριξη και κατ’ επέκταση στη λειτουργία τους, σε βαθμό που από ότι φαίνεται όλα αυτά κρίνονται ασύμφορα.

Το USS Little Rock

Μάλιστα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παραδέχτηκε πέρσι ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν οι κρίσιμες επιδιορθώσεις και επισκευές στα συστήματα πρόωσης σε όλα τα πλοία κλάσης Freedom που έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλάσση Freedom είναι ένας από τους δύο διαφορετικούς τύπους των πλοίων LCS, με την άλλη κλάση να ονομάζεται Independence.

Εάν τελικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή την τολμηρή κίνηση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ολική απόσυρση των πλοίων κλάσης Freedom, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί σκληρή κριτική από αξιωματούχους και αναλυτές για την ιδιαίτερα προβληματική λειτουργία και απόδοσή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εξάλλου και η πρόσφατη περίπτωση του πλοίου LCS «USS Little Rock» κλάσης Freedom, το οποίο «βγήκε στις θάλασσες» μετά από μια περίοδο συντήρησης διάρκειας 19 μηνών και στις 21 Ιανουαρίου αναχώρησε από το Ναύσταθμο του Mayport. Όμως μετά από μια ημέρα πλεύσης, εντοπίστηκαν αρκετές μηχανικές δυσλειτουργίες, ενώ ακόμα «έπεσε το ρεύμα» για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα το «USS Little Rock» να επιστρέψει πίσω στο Ναύσταθμο.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις