Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Noρβηγία: Δώρισε 2.000 αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία – O Zελένσκι ζητά να κλείσει τα λιμάνια της για ρωσικά πλοία

 


Η κυβέρνηση στη Νορβηγία δώρισε επιπλέον 2.000 αντιαρματικά όπλα M72 LAW στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Τα όπλα έχουν ήδη σταλεί, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το νορβηγικό Υπουργείο Άμυνας σήμερα Τετάρτη.

«Η Ουκρανία, από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, ζητά από πολλές χώρες στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να μπορούν να αμυνθούν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται τόσο σε πολιτικούς όσο και σε στρατιωτικούς στόχους. Η Νορβηγία, όπως πολλές άλλες χώρες, απάντησε με μια πρόσθετη δωρεά αντιαρματικών όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των δυνάμεων εισβολής», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Odd Roger Enoksen.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις της Ρωσίας. Η Νορβηγία έχει στείλει στο παρελθόν παρόμοια ποσότητα αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις χώρες να μην στείλουν όπλα στην Ουκρανία.  «Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να κατευθύνει επιθέσεις στη Νορβηγία με βάση την οπλική υποστήριξη που συμβάλλουν στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Ο Ζελένσκι ζητά από το Όσλο να παράσχει περισσότερη ενέργεια στην Ουκρανία και την ΕΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τη Νορβηγία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, να παράσχει περισσότερη ενέργεια στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω βίντεο ενώπιον του Στούτινγκε, του νορβηγικού κοινοβουλίου, ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι τα ρωσικά πλοία «δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα λιμάνια του ελεύθερου κόσμου».

Ομιλία Ζελένσκι στο νορβηγικό Κοινοβούλιο.

«Μπορείτε να συνεισφέρετε αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ουκρανία», είπε στους βουλευτές και τα μέλη της νορβηγικής κυβέρνησης που στη συνέχεια τον χειροκρότησαν όρθιοι.

«Έχουμε ήδη μιλήσει για την προμήθεια περίπου 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου για την επόμενη ψυχρή περίοδο», πρόσθεσε.

Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Νορβηγία κάλυπτε μεταξύ 20 και 25% των αναγκών σε φυσικό αέριο της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε σύγκριση με 45 έως 50% φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έναν προμηθευτή στον οποίο η ΕΕ επιδιώκει τώρα να μειώσει την εξάρτησή της.

«Προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα», επανέλαβε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο ραδιοφωνικό δίκτυο NRK.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να απαγορευτούν σε ρωσικά πλοία να κάνουν ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια της Ευρώπης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και, ελπίζω, και η Νορβηγία πρέπει να απαγορεύσουν σε ρωσικά πλοία να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά λιμάνια», είπε ο Ζελένσκι.

«Αυτή τη στιγμή, όταν (οι Ρώσοι) μπλοκάρουν τα λιμάνια μας, δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν λιμάνια στον ελεύθερο κόσμο», υποστήριξε. Όπως με κάθε μία από τις ομιλίες του σε κοινοβουλία δυτικών χωρών, ο Ουκρανός ηγέτες ζήτησε επίσης περισσότερα όπλα, όπως αντιπλοϊκούς πυραύλους καθώς και αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Norway Today / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις