Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

OT FORUM – Σταϊκούρας: Θέμα ωρών το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων

 


Την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για δυο ακόμη μήνες, Απρίλιο και Μαϊο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΟΤ Forum ενώ παράλληλα δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες και έως αύριο το πρωί αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Όπως είπε οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ξεκινήσουν να υποβάλουν από τώρα τις δηλώσεις τους αλλά η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο

Αναφερόμενος στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τον οποίο θα αυξάνονται οι δαπάνες κατά 2 δις. ευρώ ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα επισημαίνοντας ότι η αύξηση των δαπανών κατά 2 δισ. Ευρώ δεν αυξήσει ισόποσα το έλλειμμα. Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε πως θα διατεθούν τα επιπλέον 2 δις ευρώ δαπανών που θα προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Όπως είπε ένα μέρος των 2 δις ευρώ θα καλύψει τη δαπάνη για μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως το επίδομα των 200 ευρώ σε συνταξιούχους. Επίσης θα τροφοδοτήσει την παράταση μέτρων όπως του προγράμματος ΣυνΕργασία για 2 ακόμη μήνες, δηλαδή για τον Απρίλιο και για τον Μάιο ενώ θα διατεθούν και για άλλα μέτρα που θα ληφθούν. Στις προθέσεις της κυβέρνησης όπως είπε είναι η διατήρηση μέχρι το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές με κόστος 250 εκατ ευρώ.

Ο ΦΠΑ στα τρόφιμα

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε τρόφιμα, που άφησε ανοιχτό χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΟΤ Forum επισήμανε πως μια τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και της κρίσης περιγράφοντας τις ανάγκες που υπάρχουν για συγκρατημένες δημοσιονομικά κινήσεις, αλλά και την πορεία της διαπραγμάτευσης που θα λάβει χώρα στην ΕΕ για τα δημοσιονομικά περιθώρια του 2022 και των επόμενων ετών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης παραμένουν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογουμένων αλλά και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2023.

Νέα ρύθμιση χρεών

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις για μια νέα ρύθμιση εξόφλησης των χρεών προς την Εφορία αν και αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέρριψε το σενάριο μιας νέας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις.

Για το ΑΕΠ του 2022 και για τους νέους στόχους που θα εισαχθούν στον νέο Προϋπολογισμό του 2022 τον Απρίλιο (Πρόγραμμα Σταθερότητας), είπε πως θα είναι πιο χαμηλό το ΑΕΠ από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά και πιο υψηλός ο πληθωρισμός. Πρόσθεσε όμως πως τα σενάρια θα τα «τρέχουν» σε εθνικό επίπεδο αλλά και ανά την ΕΕ και τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, εκτίμησε πως προς το παρόν δεν φαίνεται κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις