Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρος: Κατηγορηματικό «όχι» για την προμήθεια των S-300 στην OYKPANIA


 Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση παρευρέθη στην τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», από τον Αντιστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα στον Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, η οποία έλαβε χώρα στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ» στην Λάρισα.

Στο περιθώριο της τελετής, ο Α/ΓΕΕΘΑ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν εξετάζεται η αποστολή των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-300 στο πλαίσιο της αμυντικής συνδρομής προς την Ουκρανία, που συζητήθηκε από τα κράτη – μέλη του NATO, με τον Στρατηγό Φλώρο να απαντάει με ένα κατηγορηματικό «όχι».

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Φυσικά και δεν εξετάζεται κανένα απολύτως ενδεχόμενο παραχωρήσεως ή διαθέσεως οπλισμού, το οποίο αδυνατίζει την αμυνα της χώρας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη συζήτηση για την πιθανή αποστολή των ελληνικών πυραύλων αεράμυνας προκλήθηκε από δηλώσεις Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων που είχαν δηλώσει στο δίκτυο CNN ότι: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO στέλνουν ήδη αρκετά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην άμυνά της, όπως τα SA-8SA-10SA-12 και SA-14 κινητά συστήματα αεράμυνας».

Τα συστήματα προέρχονται από χώρες εταίρους του NATO και είναι «στο δρόμο», είχε τονίσει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ενώ μάλιστα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εργαστεί πριν μερικές μέρες για να προσδιορίσει ποιες χώρες διαθέτουν σήμερα S-300 και να καθορίσει πώς θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Τα χαρακτηριστικά των οπλικών συστημάτων

Το SA-8, κωδική ονομασία του NATO (ρωσική ονομασία 9K33 OSA), είναι ένα τακτικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς, υψηλής κινητικότητας, ρωσικής κατασκευής.

Το S-300P, (όνομα αναφοράς του NATO SA-10 Grumble) είναι η αρχική έκδοση του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος άμυνας S-300 που τέθηκε σε λειτουργία το 1978 από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να εκτοξεύσει τους πυραύλους V-500/5V55K, το οποίο έχει μέγιστο βεληνεκές 47 χιλιομέτρων και θα μπορούσε να καταρρίψει τους στόχους του μεταξύ 100 και 30.000 μέτρων.

Το SA-12 Gladiator/Giant, (ρωσική ονομασία S-300V 9K81) είναι ένα ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τοποθετημένο σε ιχνηλατούμενο θωρακισμένο όχημα.

Το SA-14, (ρωσική ονομασία 9K34 Strela-3), είναι ένα ρωσικής κατασκευής φορητό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας (MANPADS). Το SA-14 εκτοξεύει τον πύραυλο 9M36-1, ο οποίος είναι υπερηχητικός με μέση μέγιστη ταχύτητα περίπου 410 m/s.

 

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις