Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Σοκ με λογαριασμό της ΔΕΗ – Του ήρθε ζαλάδα με το ποσό πληρωμής

 


Ακρίβεια ΔΕΗ: Απίστευτο σοκ έπαθε ένας 47χρονος λόγω του ύψους του λογαριασμού ρεύματος που έλαβε! Τι αναφέρει ο ίδιος…

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ένας 47χρονος από τη στιγμή που είδε τον λογαριασμό του ρεύματος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην εκπομπή «LIVE NEWS», ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν είναι απλά δυσβάσταχτος. Αν του κόψουν το ρεύμα κινδυνεύει η επιβίωσή του.

Τα προβλήματα υγείας που έχει ο ίδιος και η γυναίκα του είναι τεράστια. Η σύζυγος, με λευχαιμία και απόπειρες αυτοκτονίας, νοσηλεύεται στην ψυχιατρική κλινική.

Τα έσοδα από την άλλη ελάχιστα, αφού ο πρώην οδηγός φορτηγού έχει ανεύρυσμα και πλέον ζει από τα επιδόματα.

Ο ίδιος κρατάει με αγωνία αυτό το μηχάνημα που του παρέχει οξυγόνο και είναι απαραίτητο για να συνεχίζει να έχει μία κανονικότητα στην καθημερινότητά του, μία καθημερινότητα αδιανόητα δύσκολη.

Όπως θα πει ο λογαριασμός των 2.500 για ένα σπίτι 70 τμ ξεπερνάει κάθε δυνατότητα αποπληρωμής, παρότι ήδη βρίσκεται σε διακανονισμό.

Ακρίβεια ΔΕΗ: Μία σύνταξη για λογαριασμούς

Η περίπτωση του κυρίου Γιώργου δεν είναι η μόνη. Την ίδια απόγνωση ζει η κυρία Δήμητρα, που βλέπει τη σύνταξη της να εξανεμίζεται στους λογαριασμόυς και το σπίτι της να μετατρέπεται σε ψυγείο.

Η κυρία Δήμητρα παίρνει σύνταξη μόλις 400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως μόνο έναν λογαριασμό μπορεί να πληρώσει και από εκεί και πέρα μένουν 43 ευρω για να επιβιωσει και να πληρωσει τα υπόλοιπα χρέη της.

Η ίδια νιώθει πως την κοροίδεψαν και αυτό γιατι πίστεψε πως το φυσικό αέριο θα της έκανε πιο φτηνή τη θέρμανσή της.

Για την κυρία Δήμητρα μέσα σ’ ένα χρόνο η καθημερινοτητα της ακρίβυνε κατά 307 ευρώ, σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, όπως φαίνεται από τα μπλοκάκια που κρατάει με τα πάγια έξοδά της.

Τι κόβει; Ακόμα και το φαγητό θα πει.

Η καθημερινότητά της δεν διαφέρει από αυτή χιλιάδων άλλων συνταξιούχων που νιώθουν πως είναι μόνοι απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας.

Τι αναφέρει η ΔΕΗ για τους πελάτες που κλείδωσαν σταθερά συμβόλαια

Δεν υφίσταται καμία αλλαγή των όρων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους πελάτες της ΔΕΗ (υπολογίζονται σε 500.000) που «κλείδωσαν» σταθερά τιμολόγια, διευκρινίζει η επιχείρηση.

Σε ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα για μονομερή τροποποίηση συμβάσεων προμήθειας ρεύματος με κατάργηση της σταθερής χρέωσης, λόγω της ουκρανικής κρίσης, η ΔΕΗ επισημαίνει συγκεκριμένα τα εξής:

«Τα σταθερά συμβόλαια της ΔΕΗ myHome Enter, myHome Enter+ και myHome Online έχουν ορισμένη διάρκεια και τιμή, η οποία παραμένει σταθερή μέχρι τη λήξη της σύμβασης.

Τα συμβόλαια αυτά δεν υπόκεινται σε καμία ρήτρα και η ΔΕΗ δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή όρων της σύμβασης σταθερού συμβολαίου πριν από τη λήξη της για τους περισσότερους από 500.000 πελάτες της, που έχουν επιλέξει προϊόντα σταθερού τιμολογίου».

Ακρίβεια: Η θέρμανση τους άλλαξε τα… φώτα – Παραδείγματα που κόβουν την ανάσα

Εως και τριπλάσια σε σχέση με πέρσι φαίνεται πως είναι τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν θέρμανση και αναγκάζονται να ανοίγουν κλιματιστικές μονάδες και σόμπες προκειμένου να ζεσταθούν.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται σημαντική αύξηση στους πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να προχωρήσουν σε διακανονισμό της οφειλής τους εξαιτίας των αυξημένων λογαριασμών που λαμβάνουν, παρά τις γενναίες επιδοτήσεις του κράτους.

Το… φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες που δεν έχουν βάλει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα να χρησιμοποιούν ενεργοβόρα μέσα θέρμανσης που εκτοξεύουν την κατανάλωση.

Παραδείγματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σπίτι στο Χαϊδάρι, στο οποίο διαβιούν 78χρονη συνταξιούχος μαζί με την κόρη της και που υποχρεωτικά θερμαίνονται με κλιματιστικά και σόμπες, να λαμβάνει εκκαθαριστικό λογαριασμό 997,10 ευρώ. έχοντας καταναλώσει 3.592 κιλοβατώρες.

Το ποσοστό επιδότησης στο συγκεκριμένο νοικοκυριό ανέρχεται στα 265,27 ευρώ, πόσο αρκετά σημαντικό, ωστόσο ο λογαριασμός παραμένει ιδιαίτερα μεγάλος. Πέρσι, για το ίδιο διάστημα (30/9-31/1) το ποσό οφειλής ανερχόταν στα 378,04 ευρώ, για κατανάλωση 2.776 κιλοβατωρών.

Σπίτι στο Χαϊδάρι λαμβάνει εκκαθαριστικό λογαριασμό 997,10 ευρώ, έχοντας καταναλώσει 3.592 κιλοβατώρες.

Η επιδότηση ανέρχεται στα 265,27 ευρώ, Πέρσι, για το ίδιο διάστημα (30/9-31/1) το ποσό ανερχόταν στα 378,04 ευρώ για κατανάλωση 2.776 κιλοβατώρες.
Αλλο νοικοκυριό, ζευγάρι ηλικιωμένων 85 και 80 ετών με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, έλαβε λογαριασμό ρεύματος ύψους 776,24 ευρώ για κατανάλωση 3.289 κιλοβατώρων και επιδότηση λογαριασμού στα 242,09 ευρώ.

Πέρσι, τέτοια περίοδο, το κόστος ήταν στα 271,96 ευρώ, με επίσης μειωμένη την κατανάλωση στις 1.416 κιλοβατώρες.

Οπως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο, πέρα από την ενεργειακή κρίση που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και αυξημένα κόστη στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι φέτος καταγράφονται χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με πέρσι, αυξάνοντας την ανάγκη τα νοικοκυριά να έχουν για μεγαλύτερο διάστημα και περισσότερες ώρες την μέρα τα θερμαντικά σώματα.

Ζευγάρι ηλικιωμένων 85 και 80 ετών έλαβε λογαριασμό ρεύματος 776,24 ευρώ για κατανάλωση 3.289 κιλοβατώρων και επιδότηση λογαριασμού στα 242,09 ευρώ. Πέρσι, ίδια περίοδο, το κόστος ήταν στα 271,96 ευρώ με μειωμένη κατανάλωση στις 1.416 κιλοβατώρες.

Ακρίβεια ΔΕΗ: Υψηλά κόστη

Εν τω μεταξύ, μεγάλη μερίδα πολιτών, μεταξύ αυτών και συνταξιούχοι που επιθυμούν να πληρώνονται οι υποχρεώσεις τους χωρίς καθυστέρηση, έχουν δώσει πάγιες εντολές εξόφλησης των λογαριασμών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη δημοφιλή και πρακτική τακτική, αρκεί τα ποσά να παραμένουν στα ίδια περίπου ύψη κάθε μήνα. Σε περιπτώσεις όμως όπως τις παραπάνω, που οι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν ακόμα και τη μέση σύνταξη, δημιουργείται πρακτικό πρόβλημα.

Αποτέλεσμα αυτού, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές να προχωρούν σε διακανονισμούς με τους προμηθευτές.

Ακρίβεια ΔΕΗ: Οι εισπρακτικές

Από την άλλη πλευρά, στην… επίθεση φαίνεται πως έχουν περάσει ειδικά το τελευταίο διάστημα οι εισπρακτικές εταιρίες, οι οποίες καλούν ξανά και ξανά ζητώντας να πληρωθούν οι λογαριασμοί πριν ακόμα η προθεσμία τους λήξει.

Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο η πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών (ΕΚΠΟΙΖΩ) Παναγιώτα Καλαποθαράκου, υπάρχει σημαντικό ποσοστό παραπόνων από πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν κλήσεις από συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία, ζητώντας να διακανονιστούν οφειλές ή να πληρωθούν λογαριασμοί για τους οποίους μάλιστα δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία τους.

Σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, η συγκεκριμένη τακτική αποτελεί παράβαση, αφού ο νόμος προβλέπει πρώτα να αποστέλλονται σχετικές ενημερωτικές επιστολές και η επικοινωνία με το εκάστοτε νοικοκυριό να πραγματοποιείται 10 ημέρες μετά τη λήξη του λογαριασμού.

Παράπονα καταναλωτών

Ταυτόχρονα, πολλά από τα παράπονα που λαμβάνει η ΕΚΠΟΙΖΩ αφορούν στους αυξημένους λογαριασμούς, αλλά και στη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητή για τους πολίτες.

Πάντως, η κυβέρνηση, έχοντας γνώση της ιδιαίτερης κατάστασης που διαδραματίζεται στην αγορά ενέργειας, έχει γνωστοποιήσει πως θα λαμβάνονται μέτρα στήριξης και ανακούφισης των καταναλωτών μέχρι να εξομαλυνθεί.

Ακρίβεια ΔΕΗ: Μέτρα στήριξης

Για τον τρέχοντα μήνα προβλέπεται μεταξύ άλλων στα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε το κράτος ότι θα υπάρξει επιδότηση 39 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά και 65 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Συνολικά, το πόσο στήριξης ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ και αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά MWh. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh κατανάλωσης η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά MWh.

Ετσι, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όπως και τον Ιανουάριο έτσι και τον Φεβρουάριο, η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις