Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Σουπερ μαρκετ: Έρχεται νέο… «εγκεφαλικό» – Ποια προϊόντα ακριβαίνουν και άλλο


 Σουπερ μαρκετ: Ποια είναι τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ που θα δουν την τιμή τους να ανεβαίνει τον Απρίλιο. 

Δεν λένε να σταματήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές σε κομβικής σημασίας προϊόντα στα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, θα δουν μέσα στον Απρίλιο και την περίοδο του Πάσχα οι καταναλωτές, με την ακρίβεια να λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.

Την ίδια ώρα οι τιμές των καυσίμων παραμένουν τσουχτερές, ενώ οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου προκαλούν ζάλη. Ενώ, ο κίνδυνος μίας επισιτιστικής κρίσης, με τις ελλείψεις σε ηλιέλαιο, αλεύρια και άλλα σιτηρά να είναι ήδη ορατές στα ράφια, αποτελεί πονοκέφαλο για τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια παρατεταμένη ακρίβεια που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Οι ανατιμήσεις έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, οι οποίοι είτε μειώνουν τις ποσότητες των προϊόντων που αγοράζουν, είτε επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας, που είναι φθηνότερα.

Σουπερ μαρκετ: Αυτά τα προϊόντα θα δουν την τιμή τους να ανεβαίνει

Οι εξελίξεις όμως είναι δυσοίωνες και μια νέα αύξηση τιμών θα έχουμε στα ράφια των σουπερμάρκετ μετά το Πάσχα, με τα ευάλωτα νοικοκυριά να «επενδύουν» την «επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ» για ψώνια του σπιτιού.

Όπως μετάδωσε το Mega θα δούμε αυξήσεις στα παρακάτω είδη:

Στην ζάχαρη: Από 0,75λεπτά το κιλό θα πάει σε 0,85 λεπτά το κιλό.

Στο ηλιέλαιο: Από 11 με 14 ευρώ το 5λιτρο θα αυξηθεί στα 16 ευρώ.

Ενώ αυξήσεις θα υπάρχουν και σε:

Ζυμαρικά, Δημητριακά, Καφέ, Γαλακτοκομικά, Κρέας.

Σουπερ μαρκετ: Αρχίζει και… ξεφεύγει το ψωμί

Συνεχίζουν να προβληματίζουν και οι τιμές του ψωμιού, καθώς το σιτάρι έφτασε σε τιμή ρεκόρ και πωλείται 424 ευρώ ο τόνος.

Μια φρατζόλα ψωμί (350 γρ.), από 0,80 με 1 ευρώ έχει φτάσει στο 1,20 με 1,30 ευρώ, ενώ δεν είναι αμελητέες και οι αυξήσεις στα αρτοπαρασκευάσματα, των οποίων η τιμή έχει πάρει την ανηφόρα από 10% έως 20%.

Αυξήσεις παρατηρούνται σε:

Κουλουράκια, Κέικ, Τσουρέκια (από 9 με 12 ευρώ το κιλό έχουν πάει στα 10 με 13 ευρώ), Λοιπά γλυκίσματα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η σκέψη που υπάρχει σε ορισμένους μεταφορείς να χρεώνουν ακόμα και το κόστος των μεταφορών.

Οι τιμές του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τιμή του αλευριού, τόνισε η κ. Κουκουμέρια, επισημαίνοντας πως δε θα δούμε γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών.

«Δε θα φανεί άμεσα στην αγορά. Είναι ένα τρίμηνο, τετράμηνο που θα ακολουθήσουν οι υψηλές τιμές. Σίγουρα μέχρι Ιούνιο», αφού, όπως είπε, υπάρχουν παρτίδες που έχουν ήδη αγοραστεί με υψηλή τιμή.

Το γράμμα εργαζομένου σε σούπερ μάρκετ που αποκαλύπτει τα όσα γίνονται

«Αγαπητό 20/20 Μagazine!

Αν έμπαινες χθες για ψώνια σε ένα από τα γνωστά supermarket και αγόραζες 13 συγκεκριμένα προϊόντα θα πλήρωνες 53,60 ευρώ!

Σήμερα μετά και την αλλαγή των τιμών που γίνεται καθημερινά, τα ίδια προϊόντα έχουν κόστος 59,60!

6 ευρώ έξτρα κόστος κι αυτο μόνο μέσα σε μια μέρα.

Σαν εργαζόμενος σε σουπερμάρκετ θα ήθελα να πω ότι οι αλλαγές που βλέπουμε καθημερινά στις τιμές προκαλούν απελπισία.

Να σημειώσω ότι αναφέρομαι σε τρόφιμα και όχι σε κάτι εξεζητημένο

Ειλικρινά αυτό που ζούμε είναι εντελώς δυστοπικό.

Σκεφτείτε ότι ένα φιλέτο μπακαλιάρου συσκευασμένο κατεψυγμένο είχε κόστος λιανικής τον Ιανουάριο του 2021, 4,24 και σήμερα κοστίζει 5,80!

Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στις καρτέλες των προϊόντων. Κάθε υπερτίμηση.

Αν γινόταν μια έρευνα αγοράς και σας έδιναν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία θα βλέπατε ακριβώς το πόσο έχουν ξεφύγει οι τιμές».

Πως θα γλιτώσετε χρήματα στο σουπερ μαρκετ

Κάντε μια λίστα για ψώνια

Όταν είστε στο σούπερ μάρκετ, είναι συνηθισμένο να μπαίνετε στον πειρασμό να πάρετε πράγματα που βρίσκονται σε προσφορά ή έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε παρορμητικές αγορές είναι να έχετε φτιάξει από πριν μια λίστα για τα ψώνια.

Έτσι, θα ξέρετε τι ακριβώς θέλετε και θα πάτε να το πάρετε από το ράφι όπου βρίσκεται. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα λαχταριστά γλυκά ή τις τσίχλες πριν από το ταμείο.

Ψωνίστε από διαφορετικά μαγαζιά

Προσπαθήστε να βρείτε τις καλύτερες προσφορές και να συγκρίνετε τιμες σε διαφορετικά μαγαζιά. Το ένα σούπερ μάρκετ ενδέχεται να έχει πιο φτηνά τα αυγά, στο άλλο μπορεί να είναι σε προσφορά τα ψάρια.

Επίσης, μην περιοριστείτε μόνο στα σούπερ μάρκετ. Δοκιμάστε λαϊκές αγορές, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεαταγορές και ψιλικατζίδικα.

Βρείτε προσφορές

Κάθε εβδομάδα, τα καταστήματα βγάζουν στην τηλεόραση, διαδικτυακά και σε φυλλάδια τις προσφορές που θα έχουν.

Βρείτε αυτές τις προσφορές και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε παραπάνω από όσο χρειάζεστε για να έχετε απόθεμα.

Πάρτε κάρτες πόντων

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν κάρτες πόντων ή κουπόνια που τα μαζεύετε και στο τέλος κερδίζετε κάτι.

Αν συμπληρώσετε αρκετές αγορές και πόντους, συνήθως έχετε κάποια έκπτωση. Χρησιμοποιήσετε αυτές τις κάρτες, θα γλιτώσετε χρήματα.

Προτιμήστε τις μάρκες του σούπερ μάρκετ

Αρκετά σούπερ μάρκετ έχουν τις δικές τους μάρκες προϊόντων που συνήθως είναι και πιο φτηνές.

Πολλές φορές, μάλιστα, τα προϊόντα αυτά παράγονται από το ίδιο μέρος και απλά αλλάζει το όνομά τους.

Υπολογίζεται ότι αν προτιμήσετε τις μάρκες των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να γλιτώσετε 10% έως και 40% από τον τελικό λογαριασμό.

Προσέξτε τις συσκευασίες

Μια γνωστή τακτική σε εποχές πληθωρισμού είναι αντί να αυξάνεται η τιμή, να μικραίνει η συσκευασία ή να μειώνονται τα τεμάχια κάποιου προϊόντος.

Υπάρχει ένας τρόπος να το αντιμετωπίσετε αυτό: Συγκρίνετε τις τιμές ανά τεμάχιο διαφορετικών προϊόντων και επιλέξτε αυτό που σας συμφέρει περισσότερο.

Αγοράστε κατεψυγμένα κρέατα και λαχανικά

«Το παγωμένο στήθος κοτόπουλου είναι καλής ποιότητας, μπορεί να αποψυχθεί μια φορά και γλιτώνετε αρκετά χρήματα» αναφέρει ο David D’Arezzo, πρώην επικεφαλής έμπορος της Dollar General και στέλεχος σε αλυσίδες φαρμακείων και σούπερ μάρκετ.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι, επίσης, μια καλή επιλογή καθώς δεν χαλάνε.

Μια άλλη συμβουλή για τα λαχανικά είναι να τα αγοράζετε στην εποχή τους. Όταν τα παίρνετε εκτός εποχής, είναι πιθανό να είναι πιο ακριβά.

Επιλέξτε «άσχημα» προϊόντα

Πολλά σούπερ μάρκετ δεν αγοράζουν συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι καλής ποιότητας και δεν ανταποκρίνονται συγκεκριμένα στάνταρ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα ελαφρώς χτυπημένο μήλο δεν τρώγεται ή ότι ένα ληγμένο προϊόν έχει καταστραφεί εντελώς. Κάποιες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται κυρίως διαδικτυακά, πωλούν τέτοια προϊόντα με μεγάλη έκπτωση.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις