Αίσθηση Ελευθέριας... Νιώστε τη!!! Με τον Χρήστο Παπαπαναγιώτου Frik 22/5/2022

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Βενζίνη: Με κωδικούς Taxis τα χρήματα για το επιδομα – Κριτήρια, δικαιούχοι

 


Βενζίνη: Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με το επίδομα καυσίμων που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο και επίσημα!

Ετοιμάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπαίνουν με κωδικούς Taxis οι δικαιούχοι για να λαμβάνουν το εκπτωτικό «κουπόνι» για καύσιμα.

Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες διαρρέουν πριν τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για το επίδομα βενζίνης, που θα δοθεί ως εκπτωτικό voucher για να ανακουφίσει τους οικονομικά πιο ευάλωτες από την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το πρωί της Τετάρτης, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το συγκεκριμένο μέτρο με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε επίσης πως ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρούνται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από τους δικαιούχους και στη συνέχεια θα προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

Ο ίδιος πάντως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα επιστρέφονται στον δικαιούχο τα χρήματα.

Οικονόμου: Με εισοδηματικά κριτήρια η ενίσχυση για την βενζίνη

Οι αυριανές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς θα περιλαμβάνουν τρεις πυλώνες μέτρων:

οριζόντια συνέχεια στην ενίσχυση στο ρεύμα που θα είναι μεγαλύτερη, την επιταγή ακρίβειας και παρέμβαση στα καύσιμα, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Αναφορικά με την επιταγή ακρίβειας είπε ότι θα στηρίξει τους πιο ευάλωτους πολίτες και το ύψις της οριστικοποιείται μέσα στη μέρα. Πρόκειται για χρήματα που θα δοθούν απευθείας στους πολίτες και θα είναι ακατάσχετα.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η ενίσχυση για την βενζίνη θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Εξήγησε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Για την ενίσχυση στο ρεύμα είπε ότι αποφασισθεί να δοθεί και ακόμη έναν μήνα.

Για την επιταγή ακρίβειας είπε ότι θα δοθεί πρίν από το Πάσχα.

«Προσθέτουμε άλλη μια στήριξη για να βάλουμε φρένο στην άνοδο των τιμών» είπε.

Βενζίνη: Ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης

Η παρέμβαση στα καύσιμα καύσιμα, ώστε να ενισχυθούν ευάλωτοι πολίτες και ως φαίνεται και η μεσαία τάξη, είναι ο τρίτος πυλώνας του κυβερνητικού πακέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «κουπόνι» θα αφορά σε κρατική επιδότηση με περίπου 15 – 20 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης (το ακριβές ύψος παραμένει ασαφές).

Πρακτικά, δηλαδή, οι δικαιούχοι θα πληρώνουν κανονικά στο πρατήριο, αλλά θα λαμβάνουν πίσω μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας το ποσό που θα αναλογεί στην επιδότηση του κράτους, ώστε στην ουσία να πληρώνουν φθηνότερα από την αναγραφόμενη τιμή στην αντλία.

Ακρίβεια: Αύριο οι τελικές ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αύριο Πέμπτη το πρωί, θα γίνουν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης και ανακούφισης από τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας επίσης το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, το οποίο κατατέθηκε χθες και θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια και επαναλαμβάνουν πως έχει θετικές διατάξεις για αγρότες και στήριξη δανείων πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πηγές αναφέρουν ότι «στην κυβέρνηση κάνουμε ότι μπορούμε για να απαλλάξουμε τον κόσμο από βάρη».

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και μία έξτρα παροχή, ένα έξτρα επίδομα, η οποία δεν αποκλείεται να καθιερωθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η επιδότηση στα καύσιμα θα είναι ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πολιτών, μετά τις ανατιμήσεις που έχει προκαλέσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Στην αποκάλυψη πως η στήριξη πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προέβη, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έξτρα επίδομα

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιστρέφει εκτάκτως σε ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση.

Θα είναι ένας μηχανισμός, αναφέρουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιοι αξιωματούχοι, που θα προσομοιάζει ως προς τη λειτουργία του με εκείνον της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα διανέμει στον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ 24% και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Η επιστροφή φόρου εξετάζεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σενάρια λένε ότι για τη χορήγησή του θα χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι το 2021 από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 321 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 ενώ σε σχέση με τον στόχο οι εισπράξεις ήταν περισσότερες κατά 63 εκατ. ευρώ. Επίσης από τον ΕΦΚ κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 112 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, αλλά και σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Βενζίνη: Όχι στην μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2022 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι αυξημένες κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 και κατά 10 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον πρώτο μήνα του 2022. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα είναι αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε και με ανάρτησή του στα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, δεν θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ των καυσίμων κίνησης καθώς οι συγκεκριμένοι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 33% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ και περίπου το 12% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (περίπου 6 δισ. ευρώ): «Παρεμβαίνοντας μόνο στους έμμεσους φόρους δημιουργείται σημαντική τρύπα στα δημόσια έσοδα που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού με πρόσθετη φορολογία. Επιπλέον, ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Άκης Σκέρτσος.

Επιδοτήσεις λογαριασμών

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», είναι η συνέχιση της χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις επιχορηγήσεις των οικιακών καταναλωτών, αγροτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου.

Το συνολικό ύψος θα ανέρχεται τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ.

Πληροφορίες θέλουν η μέση ενίσχυση για τους οικιακούς καταναλωτές να ανέρχεται στα 39 ευρώ τον Μάρτιο και ίσως τον Απρίλιο να ανέλθει στα 52 με 53 ευρώ, δηλαδή η αύξηση της επιχορήγησης θα είναι 33%.

Βενζίνη: Επιταγή ακρίβειας

Τέλος, όπως έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση, θα δοθεί γύρω στο Πάσχα έξτρα επίδομα ύψους 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» που έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα των προαναφερόμενων κοινωνικών ομάδων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις