Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Η «απάτη του αιώνα» - Μεγάλη απάτη στην TOYPKIA: Δύο αδέλφια κατάφεραν να υπεξαιρέσουν 1 δισ. ευρώ από τράπεζα!

 


Για την υπεξαίρεση των 16 δισεκατομμυρίων λιρών (σχεδόν 1 δισ. ευρώ) που διέπραξαν τα αδέρφια Ρετζέπ και Εμρέ Γκέζεκ στη Σαμψούντα μιλά εδώ και δύο μέρες η Τουρκία.

Εκτός από το γεγονός ότι τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν είναι ρεκόρ και τα ερωτηματικά για το πώς προέκυψε ένα τέτοιο κενό ασφαλείας στην τράπεζα είναι τεράστια, η νομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα δύο αδέρφια αποτελεί απόλυτο μυστήριο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο 26χρονος Ρετζέπ Γκέζεκ, ο οποίος εργάζεται σε βενζινάδικο στη Σαμψούντα, μοιράστηκε τον τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε με τον αδελφό του Εμρέ Γκέζεκ.

Ό,τι κι αν συνέβη, έγινε όταν ο ένας αδελφός παραβίασε το σύστημα mobile banking. Συγκεκριμένα, έκανε κλικ στην ενότητα του επενδυτικού λογαριασμού και μπήκε στην ενότητα «Ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό μετοχών».

Βλέποντας ότι η τακτική του πέτυχε, μετέφερε στον λογαριασμό του 16.000.000.000 (16 δισ.) λίρες κάνοντας πολλαπλά εμβάσματα.

Τα δύο αδέλφια ξόδεψαν φυσικά κάποια από τα χρήματα που υπεξαίρεσαν αγοράζοντας, σύμφωνα με την Hürriyet, τρία κινητά τηλέφωνα, ένα πολυτελές αυτοκίνητο και μοιράζοντας τα υπόλοιπα χρήματα στους συγγενείς τους.

Στις 28 Φεβρουαρίου, όμως, το τηλέφωνο χτύπησε και ήταν η τράπεζα. «Έχετε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στον λογαριασμό σας. Ποια είναι η πηγή του», ρώτησε ο τραπεζικός υπάλλος, με τον Ρετζέπ να απαντά ότι το μετέφερε από τον επενδυτικό του λογαριασμό, με τη διαδικασία να περνά στη συνέχεια στο επόμενο στάδιο.

Τα δύο αδέρφια βρίσκονται πλέον εν αναμονή της δίκης, με την έρευνα να έχει μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας.

Ως προς τη νομική διαδικασία που θα αντιμετωπίσουν τα αδέρφια, οι απόψεις διίστανται: Εάν το δικαστήριο καθορίσει ποινή από το ανώτατο όριο, μπορεί να επιβληθεί ποινή έως και 10 ετών. Εάν συνυπολογιστούν και άλλα πρόσθετα άρθρα τα αδέρφια μπορούν να καταδικαστούν σε ποινή άνω των 10 ετών.

«Το θέμα είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Υπάρχει πιθανότατα ένα σφάλμα στο λογισμικό. Από την πλευρά του λογισμικού, το άτομο είχε πρόσβαση σε λογαριασμούς που δεν του ανήκαν, ίσως ανήκαν άμεσα στην τράπεζα, και μετέφερε χρήματα στον λογαριασμό του από εκεί.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τίθεται ζήτημα “εγκλήματος μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης”, δηλαδή το άτομο δεν έχει πρόθεση, αλλά του προσφέρθηκε μια υπηρεσία λογισμικού. Το άτομο κάνει μια δοκιμή και βλέπει ότι μπορεί να μεταφέρει χρήματα από τον ανύπαρκτο λογαριασμό.

Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι οι εμπλεκόμενοι στο περιστατικό δεν υπάγονται σε κανένα κανόνα κυρώσεων και δεν πρέπει να υπόκεινται σε καμία κύρωση», λέει στη Hürriyet ο δικηγόρος Mehmet Ali Köksal.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις