Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Πάσχα 2022: Τόσο θα σας στοιχίσει το εορταστικό τραπέζι – Πόσο πήγε το αρνί


 Πάσχα 2022: Το φετινό Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών και όλοι ετοιμάζονται σιγά σιγά για το εορταστικό τραπέζι. Δείτε πόσο θα κοστίσει.

Σε ακριβές τιμές θα κινηθούν φέτος όλα τα προϊόντα που αποτελούν το εορταστικό τραπέζι.

Ειδικότερα, ρεύμα, καύσιμα και πρώτες ύλες έχουν συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τροφίμων. Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, το κρέας.

Δείτε αναλυτικά…

Πάσχα 2022: Που θα κινηθούν οι τιμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε δύο χρόνια η αύξηση στο κρέας, τιμή παραγωγού, έφτασε στο 50%.

Ενδεικτικά, το 2020 η τιμή στο αρνί από τον παραγωγό ξεκινούσε από 6 ευρώ ενώ σήμερα έχει φτάσει στα 9 ευρώ.

Ομοίως στο κατσίκι, η τιμή του παραγωγού κυμαίνονταν στα 6,30 ευρώ και σήμερα φτάνει τα 9,30 ευρώ.

Κατά 15% πιο ακριβό το αρνί σε σχέση με πέρυσι

Στη λιανική αγορά, η τιμή στο αρνί μέχρι στιγμής φτάνει τα 11 ευρώ το κιλό, ενώ του κατσικιού κυμαίνεται από 11 – 12 ευρώ.

«Σε σχέση με πέρσι παρουσιάζεται μία αύξηση της τάξης του 15%», λέει ο Θάνος Αγγέλης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στη Βαρβάκειο Αγορά.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι:

«Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε στον κόσμο είναι να αποφύγει τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Όσο πιο μεγάλη είναι η ζήτηση τις τελευταίες δυο – τρεις ημέρες, τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα. Ούτε εμείς προλαβαίνουμε να παραλάβουμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε ούτε τα σφαγεία προλαβαίνουν να μας παραδώσουν τις ποσότητες που ζητάμε. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τα σφαγεία έως τη διακίνηση των προϊόντων. Γι΄αυτό το καλύτερο είναι να μοιράζεται η δουλειά για να υπάρχει μία ομαλή ροή με τους καταναλωτές να κάνουν από τώρα τα ψώνια τους. Επειδή το Πάσχα 2022 υπάρχει η παράδοση να καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα αρνιού, η ζήτηση θα είναι μεγάλη. Προτείνουμε λοιπόν, τα ψώνια να γίνουν από νωρίς για να βοηθηθούμε κι εμείς που διακινούμε τα προϊόντα», λέει ο κ. Αγγελής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επάρκεια στην ποσότητα του ελληνικού κρέατος, ωστόσο, αν χρειαστεί θα γίνουν και εισαγωγές.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση των επόμενων ημερών», αναφέρει ο ίδιος.

Έμποροι της αγοράς κρέατος εκτιμούν ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, η τιμή του αρνιού θα αγγίξει τα 15 ευρώ το κιλό, στη λιανική.

Αυτό σημαίνει πως μεταξύ κτηνοτρόφου και καταστήματος πώλησης η διαφορά διάθεσης του αρνιού είναι 66%.

Και μπορεί το κόστος μεταφοράς και οι λειτουργικές δαπάνες των καταστημάτων να είναι αυξημένες, αλλά μια τέτοια απόσταση δείχνει ότι υπάρχει και μεγάλο περιθώριο κέρδους.

Πάσχα 2022: Τι γίνεται με τα προϊόντα στις λαϊκές αγορές

«Έχουμε απορροφήσει την ακρίβεια γιατί υπάρχει πληθώρα προϊόντων»

Αμετάβλητες παραμένουν ώστοσο οι τιμές των προϊόντων στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Δημήτρη Μουλιάτο, γεγονός που προσφέρει μια μικρή «ανάσα» στους καταναλωτές.

Οι πωλητές, λόγω της πληθώρας των προϊόντων, παρά τις αυξήσεις στην πρωτογενή παραγωγή, αναγκάζονται να διατηρήσουν τις τιμές στα περσινά επίπεδα γιατί «κάθε μέρα πρέπει να φέρουν καινούριο προϊόν στον πάγκο της λαϊκή αγοράς. Δεν συμφέρει τον πωλητή να φύγει το μεσημέρι με γεμάτο πάγκο, οπότε αναγκάζεται να ρίξει την τιμή. Επομένως έχουμε και σταθερές τιμές και εξαιρετική ποιότητα στα προϊόντα μας. Πολλές φορές πωλούνται και στην μισή τιμή», λέει στο CNN Greece ο κ. Μουλιάτος.

Και συνεχίζει:

«Οι σταθερές, με την προηγούμενη χρονιά, τιμές, ευνοούν τον καταναλωτή που έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια σε όλα τα είδη. Εμείς απορροφήσαμε τις αυξήσεις που είδαμε από την πρώτη στιγμή στα λιπάσματα, στους λογαριασμούς ρεύματος και στα μεταφορικά, αλλιώς δεν θα είχαν ζήτηση τα προϊόντα μας. Εάν ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει, δεν θα έρθει ούτε στις λαϊκές», λέει ο Δημήτρης Μουλιάτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λίγο πριν το Πάσχα παρατηρείται κάθε χρόνο μία αύξηση στην τιμή της ντομάτας η οποία όμως πέφτει πάλι.

Η τιμή της ντομάτας είχε φτάσει να πωλείται 2 ευρώ στον έμπορο και 2,20 στον καταναλωτή για να μπορέσει να την αγοράσει.

Στη συνέχεια η τιμή της έπεσε στα 1,70 ευρώ και σήμερα φτάνει τα 1,30 ευρώ.

Σε υψηλά επίπεδα οι προκρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς

Οι Eλληνες επιλέγουν κυρίως τα χωριά τους για να γιορτάσουν τις μέρες του Πάσχα, συναντώντας συγγενείς και φίλους στο γιορτινό τραπέζι του πατρικού τους. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που επιλέγουν τις μέρες αυτές να επισκεφτούν νησιά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας με θρησκευτικό χαρακτήρα είτε γιατί κάποιο τάμα που έχουν είτε για να ζήσουν τα τοπικά ήθη και έθιμα τη Μεγάλη Παρασκευή και την ημέρα της Αναστάσεως.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Πάσχα του 2020 το ζήσαμε εν μέσω lockdown και απαγόρευση της κυκλοφορίας ενώ το Πάσχα του 2021 δεν επιτρέπονταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αποτέλεσμα τα παραθαλάσσια προάστια του Νομού Αττικής να αποτελέσουν το μήλον της έριδος για το τριήμερο του Πάσχα καταγράφοντας πληρότητες στο 100% σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτελώντας τη μόνη λύση για «απόδραση» από την καθημερινότητα.

Το φετινό Πάσχα τείνει να είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα δυο έτη που όλη η παγκόσμια κοινότητα έζησε, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός «ζει» ανάμεσά μας, έχοντας αλλάξει πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες αλλά και τις επιλογές μας τόσο στη διαμονή όσο και στη μετακίνηση.

Οι προκρατήσεις για τους δημοφιλείς προορισμούς του Πάσχα – τόσο νησιωτικούς όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα – καταγράφουν ικανοποιητικά επίπεδα στα ακίνητα (αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες) εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις – κατάλληλα για τετραμελή οικογένεια – ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό και την διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών.

Δείτε ενδεικτικά ορισμένες περιοχές:

 

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις