Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Νέο επίδομα «ανάσα» 300 ευρώ: Χιλιάδες δικαιούχοι – Πώς θα το λάβετε

 


Επίδομα: Δείτε ποιοι είναι οι δικαιούχοι που θα πάρουν 300 ευρώ από το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά».

Ένα νέο επίδομα χορηγείται ύψους 300 ευρώ σε δικαιούχους, δίνεται από το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά».Υπό προϋποθέσεις μπορούν να το λάβουν συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, οι οποίοι το έχουν μεγάλη ανάγκη.

Ειδικά αυτή την περίοδο που οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια «σαρώνει» την αγορά, τα 300 ευρώ είναι μία «ανάσα».

Δικαιούχοι είναι άνεργοι εγγεγραμένοι στον ΟΑΕΔ και θα το λάβουν μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης.

Μάλιστα, την Τετάρτη 6 Απριλίου κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, «Δουλειές Ξανά».

«Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει επίδομα ύψους 300 ευρώ για όσους άνεργους καταρτίσουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι:

Η χορήγηση εφάπαξ χρημματικής παροχής ύψους τριακοσίων (300) ευρώ στα πρόσωπα που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης εφόσον δεν λαμβάνουν κάποιο απο τα προβλεπόμενα επιδόματα ή χρηματικές ενισχύσεις της περ.1 του άρθρου 20 του υποψήφιση σχέδιο νόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει ότι μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που φέρνει το νομοσχέδιο είναι ότι καθιστά τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όπως θα μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ, σε βασικό «πυλώνα» για την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής του Δημοσίου, που ενισχύεται και θέτει τους νέους στο επίκεντρό της.

Όπως αναφέρει, οι ρυθμίσεις, που περιλαμβάνει, θα επιτρέψουν στη ΔΥΠΑ να αξιοποιήσει αποθεματικό, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για να στηρίξει το εργατικό δυναμικό της χώρας με νέα εργαλεία, πέρα από αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται.

«Μιλώ για παραχώρηση ακινήτων με χαμηλό ενοίκιο, το οποίο ο εργαζόμενος θα μπορεί σε κάποια χρόνια να αγοράσει, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου και άλλες δράσεις. Πρόκειται για μια ακόμα πτυχή της κοινωνικής πολιτικής στην πράξη που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας» επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά»

Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνει, «το νομοσχέδιο “Δουλειές ξανά” προσανατολίζει τον ΟΑΕΔ στην κάλυψη των σημερινών αναγκών της αγοράς εργασίας.

Ενισχύει τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με καινοτομίες, όπως το επίδομα εργασίας, που θεσπίζεται για πρώτη φορά.

Προσανατολίζει τις παροχές και τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ στους πραγματικά ανέργους, ξεχωρίζοντάς τους από τους κατ’ επάγγελμα ανέργους και θέτει τις προϋποθέσεις, ώστε η κατάρτιση να είναι πιο αξιόπιστη διαδικασία για τους παρόχους και να προσφέρει ουσιαστικά εφόδια σε ανέργους και εργαζόμενους».

Αναλυτικότερα, με το νομοσχέδιο προωθούνται διατάξεις που προβλέπουν την αναδιοργάνωση και την ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ, ο οποίος μετονομάζεται πλέον σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ένας βασικός στόχος, πέραν από τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, «ώστε να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη και ευέλικτη ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης των παροχών στον ΟΑΕΔ, που έχει εντοπιστεί».

Με το νομοσχέδιο εισάγονται επίσης ρυθμίσεις που στοχεύουν στην πιο ενεργή στήριξη των ανέργων και, ειδικά, των μακροχρόνια ανέργων, με νέα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, στην επιβράβευση όσων αναζητούν ενεργά.

Και βρίσκουν εργασία, στην αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την ποιοτική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων και στην ενίσχυση της αντιστοιχίας μεταξύ δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και αγοράς εργασίας.

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ: Κλείδωσε η πληρωμή – Λεφτά στα ΑΤΜ (Ημερομηνία)

επίδομα 200 ευρώ: Οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση για την επιταγή ακρίβειας, η οποία θα δοθεί σε λίγες ημέρες!

Τις ημερομηνίες στις οποίες έχει αποφασιστεί να γίνει η πληρωμή του επιδόματος ακρίβειας των 200 ευρώ αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου η πληρωμή του επιδόματος των 200 ευρώ στους δικαιούχους θα γίνει στις 20-21 Απριλίου.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ και όχι 250 που είχαν λάβει τα Χριστούγεννα, με τα ίδια όμως εισοδηματικά κριτήρια.

Ο Οικονομικός Επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παναγιώτης Παντελής μίλησε στο Newsbomb.gr, για το κύμα ακρίβειας το οποίο έχει γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά παράλληλα σχολίασε και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Κάθε επίδομα ειδικά σε χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν 400 ευρώ αλλά και σε μισθωτούς part time είναι θετικό.

Ωστόσο αν κάποιος κάνει μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα ακόμα και στους φούρνους της γειτονιάς θα αντιληφθεί πως το συγκεκριμένο ποσό που δίνει η κυβέρνηση δεν επαρκεί.

Οι καταναλωτές κάνουν λόγο για αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα εκτός από το αλεύρι και το λάδι.

Ο κόσμος μας μεταφέρει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το κύμα ακρίβειας, η κατάσταση έχει όντως ξεφύγει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Ανατροπή με το ποσό – Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιταγή ακρίβειας, ή το έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2022» που θα δοθεί σαν επίδομα και θα δώσει ανάσα σε ευάλωτα νοικοκυριά, που πλήττονται από τις ανατιμήσεις.

Ωστόσο, παρά τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για αυξημένο ποσό κατά 50 ευρώ -δηλαδή συνολικά 300 ευρώ- σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα των Χριστουγέννων, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως θα δοθούν 250 ευρώ σε 4 κατηγορίες:

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Άτομα με αναπηρία

Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Παραδείγματα

Οικογένεια με 1 παιδί

Ετήσιο εισόδημα:

Έως 10.500 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 105 ευρώ

10.501 ευρώ – 17.500 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 63 ευρώ

17.501 ευρώ – 26.250 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 42 ευρώ

Οικογένεια με 3 παιδιά

Ετήσιο εισόδημα:

Έως 13.500 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 420 ευρώ

13.501 ευρώ – 22.500 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 262 ευρώ

22.501 ευρώ – 33.750 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 168 ευρώ

Άγαμοι

Ετήσιο εισόδημα έως 7.200 ευρώ

Έγγαμοι

Ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Ενισχυμένο επίδομα παιδιού, διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «χτίζουμε ένα νέο “δίχτυ ασφαλείας”, όπως με επιτυχία πράξαμε κατά την περίοδο της πανδημίας, πάνω από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση, σε συνέχεια της μέχρι σήμερα κρατικής στήριξης, προχωρά σε νέα δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων.

Μέτρα και παρεμβάσεις που εστιάζουν, πρωτίστως, στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας, σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σε όσους παράγουν, σε όσους πλήττονται περισσότερο».

επίδομα 200 ευρώ: Παράλληλα, ανακοίνωσε τα εξής επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας:

Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα).

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος των παραπάνω μέτρων ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε συνολικά 1,7 εκατ. δικαιούχους. Από τα εν λόγω μέτρα ωφελούνται περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη.

επίδομα 200 ευρώ: Οι πέντε κατηγορίες δικαιούχων

ο έκτακτο επίδομα θα δοθεί σε μικροσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά και ειδικές κατηγορίες ευάλωτων πολιτών. Η πολυπληθέστερη κατηγορία αποδεκτών είναι οι οικογένειες με ένα ή περισσότερα τέκνα, οι οποίες, εφόσον είναι δικαιούχοι του επιδόματος τον Μάρτιο, θα δουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα στους λογαριασμούς τους ποσό που θα αντιστοιχεί σε ενάμιση μήνα.

Επομένως θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραπάνω δικαιούχων 105 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 63 ή 42 ευρώ για τα δύο παιδιά ή το ένα τέκνο αντίστοιχα.

Επιπλέον, όσες οικογένειες έχουν τρία παιδιά και πάνω, θα εισπράξουν το ποσό των 210 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 126 για τα τρία παιδιά και σε επιπλέον 84 ευρώ για το τέταρτο.

Η περίμετρος του συγκεκριμένου μέτρου, ύψους 97,5 εκατ. ευρώ, καλύπτει 625.000 οικογένειες και τουλάχιστον 1.000.000 παιδιά και το επιπλέον ποσό που θα δοθεί κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 156 ευρώ ανά οικογένεια.

Σε ό,τι αφορά στους μικροσυνταξιούχους, το ποσό των 200 ευρώ θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη, το ποσό αυτό θα λάβουν οι ίδιοι δικαιούχοι που το έλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με κριτήριο το δηλωθέν εισόδημα για το 2020, αρκεί να μην ξεπερνά τα 7.200 ευρώ για ένα άτομο ή 14.400 ευρώ για ζευγάρι, ενώ η περιουσία τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, 241.281 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα το ποσό των 210,95 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες θα δοθεί το ποσό των 200 ευρώ, όπως ακριβώς είχε γίνει και τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ το ίδιο ποσό θα δουν την ίδια περίοδο και οι 166.982 δικαιούχοι των επιδομάτων που δίνονται σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις