Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Η Αλγερία είπε «Όχι» σε ΗΠΑ & ΕΕ για αντικατάσταση του ρωσικού φ.α. κι… «έκλεισε» στρατιωτικές ασκήσεις με Μόσχα!

 


Μία ακόμα αραβική χώρα στηρίζει την Ρωσία στην πόλεμο της Ουκρανίας κι έριξε «πόρτα» στους δυτικούς

Η Αλγερία, η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Αφρικής και μεγάλη παραγωγός φυσικού αερίου αρνήθηκε να εξάγει επιπλέον αέριο στην Ευρώπη για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Αλγερία, η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Αφρικής και μεγάλη παραγωγός φυσικού αερίου αρνήθηκε να εξάγει επιπλέον αέριο στην Ευρώπη για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι «δεν διαθέτει σημαντικά πρόσθετους όγκους διαθέσιμους για εξαγωγή» και κατ’αυτό τον τρόπο εκτινάχθηκαν σήμερα περαιτέρω οι τιμές του φυσικού αερίου.

H Αλγερία επίσης σήμερα ανήγγειλε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία τον Νοέμβριο στην περιοχή Béchar ακριβώς στα σύνορα με το Μαρόκο, όπου δρα το Μέτωπο Πολισάριο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αυτονομιστών.

Παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στο Αλγέρι και την παρέλαση δυτικών αξιωματούχων, μέχρι και την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Antony Blinken στις 30 Μαρτίου, τα αντιαποικιακά συναισθήματα και τα φιλορωσικά αντίστοιχα, είναι πολύ έντονα στη χώρα.

Ο Blinken έφτασε στο αεροδρόμιο Boumediene και πήγε να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Ramtane Lamamra της Αλγερίας, στην πρώτη του επίσκεψη ως κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης στη βορειοαφρικανική χώρα.

Οι δυτικοί ζητούν από το Αλγέρι να ανοίξει ξανά έναν αγωγό φυσικού αερίου που το μετέφερε μέσω του φιλοαμερικανικού και εχθρικού Μαρόκου στην Ισπανία, για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά εισέπραξαν την άρνηση της Μόσχας η οποία βοηθά σταθερά την βορειοαφρικανική χώρα τα τελευταία 60 χρόνια μετά το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα από τους Γάλλους,

Ο αγωγός GME έκλεισε πέρυσι αφού το Αλγέρι αρνήθηκε να ανανεώσει την 25ετή συμφωνία εξαγωγών μετά από την ενθάρρυνση των επιθετικών κινήσεων του Μαρόκου από τις ΗΠΑ.

Ο κύριος μοχλός πίσω από τις επισκέψεις που προαναφέραμε, είναι ο ρόλος της Αλγερίας ως προμηθευτή ενέργειας στην ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, η Αλγερία έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει τους πελάτες ότι είναι μια ασφαλής πηγή ενέργειας και ότι θα τηρήσει τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Λιγότερο σαφές, ωστόσο, είναι αν μπορεί να αυξήσει αυτές τις προμήθειες στο εγγύς μέλλον. Οι εξαγωγές της είναι ήδη σε πλήρη δυναμικότητα μέσω δύο αγωγών και τεσσάρων τρένων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Αλγερία διαθέτει εφεδρικά 700-800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως που προηγουμένως έδινε στο Μαρόκο ως τέλος διαμετακόμισης για τον αγωγό φυσικού αερίου Μαγκρέμπ-Ευρώπη.

Έκλεισε αυτόν τον αγωγό τον περασμένο Νοέμβριο ως αντίποινα στις επιθέσεις των Μαροκινών και την στήριξη των ΗΠΑ στο απελευθερωτικό κίνημα Πιλισάριο της Δυτικής Αφρικής που στόχο έχει να ακρωτηριάσει την χώρα.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις