Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Ανακούφιση για τους πολίτες! Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Ποια είναι

 


Νέα μέτρα είναι έτοιμη να φέρει η κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί η ακρίβεια που έχει χτυπήσει ανεπανόρθωτα τους πολίτες.

Καλά τα νέα για τους πολίτες που έρχονται τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την ύπαρξη νέων μέτρων απέναντι στην ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών για ένα συμπληρωματικό πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξασφάλισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συνάντηση με τους επικεφαλής για το κλείσιμο της 14ης αξιολόγησης.

Δείτε τι σχεδιάζεται…

Νέα μέτρα: Ποια βρίσκονται στο τραπέζι

Προϋπόθεση για την εφαρμογή των νέων μέτρων είναι τα μέτρα να είναι στοχευμένα, ώστε να μην αυξηθεί η υφιστάμενη δημοσιονομική πίεση.

Οι προτάσεις οι οποίες εξετάστηκαν είναι πολλές, ωστόσο προτεραιότητα έχει η παράταση του μέτρου επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπως και επέκτασης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.


Αντίστοιχα, στο τραπέζι παραμένει και η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα καθώς και η διατήρηση και διεύρυνσης του μέτρου της κρατικής και παροχής διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς τις εταιρείες ενέργειας αλλά και προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα στο τραπέζι παραμένει μια βεντάλια αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία αφορούν :

Την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και το Μάιο.

Την διατήρηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και τους επόμενους μήνες, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της αύξησης του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί εξετάζεται, καθώς υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά, η οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α

Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα βασικά είδη διατροφής. Η πρόταση παραμένει στο τραπέζι έστω και αν αρκετά στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η αναλογία του δημοσιονομικού κόστους με το αποτέλεσμα που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στις τιμες, είναι αρνητική. Ως εκ τούτου οι αποφάσεις μετατίθενται για αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών και τα περιθώρια του προϋπολογισμού.

Νέα μέτρα: Για αυτό το λόγο εγκρίθηκαν

Η θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων έχει να κάνει με την αναγνώριση της ανάγκης παρεμβάσεων για την στήριξη της οικονομίας και το γεγονός ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν αρνητική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά αλλά συνέστησαν στο οικονομικό επιτελείο προσεκτικές και μετρημένες κινήσεις έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική εξυγίανση.

Μετά το πράσινο φως από τους δανειστές, το οικονομικό επιτελείο βάζει μπρος τα σχέδια για την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή αυξάνοντας κατά 2 δισ. ευρώ τις κρατικές δαπάνες ενώ σε περίπτωση που τα πληθωριστικά κύματα ενταθούν, θα ακολουθήσει δεύτερη αύξηση της δύναμης πυρός μέσα στον Μάιο.

Σε ό,τι αφορά τα αμιγώς θέματα της διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά ζήτησε και πήρε νέα πίστωση χρόνου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και για την εκκαθάριση των συντάξεων που για τους θεσμούς εξακολουθεί να συνιστά μια μορφή «κρυφού χρέους» για τον προϋπολογισμό, και η δέσμευση από το υπουργείο Εργασίας είναι για επίλυση του συγκεκριμένου θέματος στο τέλος του α’ εξαμήνου.

Μίλησε για τα νέα μέτρα και ο Οικονόμου

Αναφερόμενος στις ενεργειακές ανατιμήσεις τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί συνέχεια νέες δυνατότητες για στήριξη.

“Έχουμε γνώση της κατάστασης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και παλεύουμε να βρούμε λύσεις. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Δυστυχώς η κατάσταση φαίνεται να δυσχεραίνεται”, σημείωσε εξαιτίας των αξιώσεων του Β. Πούτιν να πληρώνεται σε ρούβλια.

“Η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται και κάθε κόμμα και πολιτικός κρίνεται από πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει”, υπογράμμισε.

Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι αυτό το μήνα μπαίνει σε εφαρμογή νέο πακέτο ενισχύσεων και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης τον Απρίλιο ενώ είπε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. “Μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια”, υπογράμμισε σημειώνοντας πως εχθρός μας είναι η ακρίβεια και εναντίον της θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο.

Παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις για τη μείωση της ανεργίας.

“Όσοι παράγουν θέαμα αντί για ουσία και κάνουν κριτική αφ υψηλού δεν προσφέρουν υπηρεσία ούτε στην Ελλάδα, ούτε στους ανθρώπους της”, πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου επιπλέον με αφορμή σημερινή παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων μίλησε για το νέο νομικό πλαίσιο που υπάρχει πλέον για τα ζώα συντροφιάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Οδησσό.

Τι είπε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τα μέτρα που έρχονται

Για την πιθανότητα να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης των αγροτών λόγω των ανατιμήσεων αλλά και για την επάρκεια προϊόντων στη χώρα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο ίδιος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι: «Η κυβέρνηση προγραμματίζει και προσπαθεί να ενισχύσει και το επόμενο διαστημα με καινούρια μέτρα, αφού δούμε και την ευρωπαϊκή βοήθεια, η οποία αυτή τη στιγμή είναι μόνο στα 26 εκατ. ευρώ και θα δουμε τι παραπάνω μπορεί να δοθεί συνολικά πάλι στον πρωτόγεννη τομέα».

Ο κ. Γεωργαντάς, αφού αναγώρισε το πρόβλημα των ανατιμήσεων και της αύξησης του κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενισχύσεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.

«Έχουν ήδη ανακοινωθεί μετρά πάνω από 200 εκατ. ευρώ που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, είτε με την επιδότηση του πετρελαίου που ήδη έχει μειωθεί κατά 0,15 ευρώ στην αντλία, είτε μέσω της επιστροφής στου αγρότες τον Οκτώβριο με βάση τις δηλώσεις καλλιεργειών που θα γίνουν, είτε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία καλύπτεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την πολιτεία» είπε ενώ προανήγγειλε τροπολογία η οποία, όπως είπε, προβλέπει «τις επόμενες μέρες να δοθούν περίπου 50 εκατ ευρώ για αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στην επάρκεια προϊόντων στη χώρα μας σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα έλλειψης επάρκειας» ενώ αναφέρθηκε και σε βραχυπρόθεσμες στοχεύσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ηλιέλαιο.

«Κάνουμε και μερικά πράγματα, τα οποία είναι βραχυπρόθεσμα μεν, αλλά βοηθούν τον αγροτικό τομέα, όπως πχ στην Ορεστιάδα συζητήθηκε το θέμα κατανομής του ηλίανθου για βιοκαύσιμο και για ηλιέλαιο» είπε και πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα του ηλιελαίου.

«Μπορεί να έχουμε μεγάλες ποσότητες ηλιελάιο και απο τη χώρα, δεν ξέρω αν μπορούμε να έχουμε επάρκεια πλήρη αλλά μπορούμε να έχουμε μεγάλες ποσότητες έτσι ώστε να μην είμαστε εξαρτημένοι και στο ηλιέλαιο. Αυτό μπορεί να γίνει» κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις