Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Αποθρασύνονται οι Τούρκοι: «Απαγορεύει» σε Έλληνες υπουργούς να πηγαίνουν στα νησιά του Αιγαίου και κατηγορεί για παραβιάσεις!

 


Αποθρασύνεται η Τουρκία συνεχώς καθώς χθες κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έκανε 423 παραβιάσεις στα αποστρατικοποιημένα νησιά ενώ… απαγόρεψε σε Έλληνες υπουργούς να τα επισκέπτονται.

Και μπορεί οι κυβερνητικοί παράγοντες να “έβλεπαν” αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και την επικείμενη συνάντηση των αξιωματούχων των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά η Τουρκία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη ρητορική περί παραβιάσεων εκ μέρους της Ελλάδας του «καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης» νησιών του Αιγαίου.

Αυτή τη φορά, το υπουργείο Αμυνας της γειτονικής χώρας χαρακτήρισε «παράνομες» τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών και αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά!

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, Πινάρ Καρά, ανέφερε ότι «η Ελλάδα με αεροπορικά και ναυτικά μέσα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και το 2022 έχει κάνει 423 παραβιάσεις».

Από τουρκικής πλευράς χαρακτηρίστηκαν εκ νέου «παράνομες» οι επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στα νησιά: «Στα εν λόγω νησιά έχουν γίνει 11 επισκέψεις υφυπουργού Αμυνας και συνολικά 19 επισκέψεις, και έτσι συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε η Καρά και πρόσθεσε:

«Η στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς είναι παραβίαση των όρων των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων που προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίησή τους. Αυτή την παρανομία θα συνεχίζουμε να την εκφράζουμε σε κάθε επίπεδο. Για τις εν λόγω επισκέψεις και στρατιωτικές δραστηριότητες γίνονται οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες και σε επίπεδο αμοιβαιότητας γίνονται δράσεις».

Τέλος, η εκπρόσωπος διατύπωσε εκ νέου τα σχέδια της Αγκυρας για διχοτόμηση της Κύπρου αναφέροντας: «Τονίζουμε και πάλι πως η μόνη λύση στην Κύπρο είναι δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα, ισότιμα κράτη».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων «είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον «υπουργό Εξωτερικών» της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα στη δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι οι ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού».

Τους Τούρκους ενόχλησε ιδιαίτερα ότι ακόμα και τα ξένα αεροσκάφη που συμμετείχαν στον «Ηνίοχο 22» πέταξαν και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ενδεικτική ήταν και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι «πάνω από 70 συνολικά αεροσκάφη, όλες αυτές τις ημέρες, πέταξαν σε όλο το ελληνικό FIR, τον Εθνικό Εναέριο Χώρο δηλαδή, από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς και από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση αυτό το ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και αποτροπής».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις