Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Έρχεται και στην Ελλάδα; – Ο νέος φόρος CO2 διχάζει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Γερμανία


 Οι ενοικιαστές στη Γερμανία επωμίζονται ως επί το πλείστον ολόκληρο το βάρος από έναν νέο φόρο CO2 για συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Οι επερχόμενοι κανόνες στοχεύουν στον δίκαιο καταμερισμό του κόστους μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Τα ομοσπονδιακά υπουργεία που είναι αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις, τη στέγαση και τη δικαιοσύνη κατέληξαν σε συμφωνία για την τροποποίηση των κανόνων σχετικά με το κόστος διοξειδίου του άνθρακα για τη θέρμανση των κτιρίων στη Γερμανία.

Ο φόρος CO2, που εισήχθη πέρυσι, χρεωνόταν μέχρι στιγμής στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά ουσιαστικά τον μεταβίβαζαν στους ενοικιαστές τους.

Δίκαιο κόστος

Η ιδέα είναι να κατανεμηθεί δίκαια το κόστος και να προωθηθούν μέτρα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Το προτεινόμενο κλιμακωτό καθεστώς, που θα εισαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους, θα ισχύει για κτίρια κατοικιών και για κτίρια μικτής χρήσης.

Προβλέπεται διαχωρισμός 50:50 για εμπορικές και άλλες μη οικιστικές κατασκευές έως ότου επινοηθεί το κατάλληλο σχέδιο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Το κόστος θέρμανσης του CO2 θα διπλασιαστεί

Η τρέχουσα τιμή είναι 30 ευρώ ανά τόνο CO2 που εκπέμπεται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά έως το 2025 στα 55 ευρώ ανά τόνο.

Στο υπάρχον σύστημα, οι ένοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη συμβολή του κτιρίου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη θέρμανση, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ελέγξουν πόσα καύσιμα καταναλώνονται.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη με την επίδραση του μέτρου στην πρόοδο προς τους κλιματικούς στόχους.

Στο υπάρχον σύστημα, οι ένοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη συμβολή του κτιρίου στις εκπομπές CO2 θέρμανσης, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ελέγξουν πόσα καύσιμα καταναλώνονται

«Δημιουργούμε επιτέλους μια δίκαιη κατανομή του κόστους μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών.Απαλλάσσει εκατομμύρια ενοικιαστές με στοχευμένο τρόπο. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε ότι η τιμολόγηση του CO2 μπορεί να επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της κλιματικής πολιτικής στον τομέα των κτιρίων. Δίνεται κίνητρο στους ιδιοκτήτες να επενδύσουν σε ανακαινίσεις που σχετίζονται με την ενέργεια. Οι ενοικιαστές παραμένουν παρακινημένοι να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε η υπουργός Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Κτιρίων Κλάρα Γκέιβιτς.

Ο οικιστικός τομέας να χωριστεί σε δέκα κατηγορίες

Όσο χειρότερο είναι το ενεργειακό σκορ του κτιρίου κατοικιών ή μικτής χρήσης, για παράδειγμα εάν η συσκευή θέρμανσης είναι παλιά και τα παράθυρα είναι σε κακή κατάσταση, τόσο υψηλότερο είναι το μερίδιο του κόστους που πρέπει να αναλάβει ο ιδιοκτήτης. Η επιβάρυνση των εκπομπών υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο και χωρίζεται σε δέκα κατηγορίες.

Οι ιδιοκτήτες θα αναλάβουν το 90% του κόστους για διαμερίσματα με το χαμηλότερο ισοζύγιο ενεργειακής απόδοσης, μεγαλύτερο από 52 κιλά CO2 ανά τετραγωνικό μέτρο. Για κτίρια με τα υψηλότερα πρότυπα, με λιγότερο από 12 κιλά CO2, δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τίποτα μέσω του λογαριασμού θέρμανσης.

Οι ενοικιαστές συχνά υποφέρουν από υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω κακής μόνωσης και θέρμανσης, χωρίς να μπορούν να λάβουν αντίμετρα οι ίδιοι, τόνισε ο Αντικαγκελάριος και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ. Με τους νέους κανόνες, εάν το κτίριο ανακαινιστεί, οι ένοικοι μπορούν να μειώσουν το κόστος θέρμανσης εξοικονομώντας ενέργεια.

Ο μέσος φόρος CO2 θέρμανσης είναι επί του παρόντος 130 ευρώ ετησίως για διαμερίσματα σε μη ανακαινισμένα κτίρια που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και 190 ευρώ ετησίως για πετρέλαιο θέρμανσης, ανέφερε η Tagesspiegel και πρόσθεσε ότι ο νέος μηχανισμός θα μπορούσε να εξοικονομήσει στους περισσότερους ενοικιαστές 12 έως 72 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις