Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Διασπάστηκε η ουκρανική αμυντική διάταξη στο Ντονμπάς: Οι Ρώσοι κυκλώνουν το Χάρκοβο και από το νότο (βίντεο)


 Αρκετά ικανοποιητικά συνεχίζεται η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία για τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες κατέλαβαν τις πόλεις Popasnaya και Rubizne και απειλούν ήδη το Severodonetsk.

Το σημαντικότερο: Φτάνουν τα νότια του Χάρκοβου. Η ρωσόφωνη πόλη πιθανόν να προηγηθεί σε ότι αφορά την επιθετική κίνηση ακόμα και της Οδησσού που θα είναι το μεγάλο έπαθλο της ρωσικής ειδικής επιχείρησης.

Ο δήμαρχός του Χάρκοβο, Ιχόρ Τερεχόφ, παραδέχτηκε σήμερα πως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας δέχεται σήμερα σφοδρό βομβαρδισμό,

«Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη», σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Μέχρι σήμερα έχουν αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις όλοι οι οικισμοί της περιοχής Βελικομπουρλούτσκι κοντά στο Χάρκοβο.

Επίσης, ο επικεφαλής της ουκρανικής περιφερειακής κρατικής διοίκησης, Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε ότι «ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε την περιοχή 15 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Από το πρωί δύο ρωσικές Ταξιαρχίες ήδη έχουν κυκλώσει το Ζαπορίζιε και και άλλες τέσσερις πλησιάζουν το Χάρκοβο. Το οποίο Χάρκοβο πολιορκείται από την πρώτη ημέρα της επίθεσης.

Μία ρωσική Τ/Θ Ταξιαρχία κατέστρεψε την κίνηση των Ουκρανών για να κυκλώσουν και να ανακαταλάβουν την πόλη-κλειδί Ιζιούμ που δεσπόζει μεταξύ Χάρκοβου και Μαριούπολης και έχει συλλάβει πάνω από 350 Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ έχει καταστρέψει περί τα 100 ουκρανικά ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ και αναβαθμισμένα άρματα μάχης Τ-64, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της πόλης, Lozove σημείο εκκίνησης της ουκρανικής αντεπίθεσης, αλλά και την έναρξη ρωσικής επιχείρησης για κατάληψη του Ρούμπτσι και της Γιατσίβκα.

Στο νότιο μέτωπο στον άξονα του Ντονέτσκ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση στην Velyka Novosilka καταλαμβάνοντας τα χωριά Μακαρίβκα,, Νοσοσίλκα κλπ.

Αν καταληφθεί η κωμόπολη Gulyai Pole, οι Ουκρανοί θα έχουν κυκλωθεί.

Σημαντικές διαφορές από την πρώτη φάση του πολέμου: Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζονται επί του πεδίου από μαχητικά αεροσκάφη της ρωσικής Αεροπορίας τα οποία δεν κτυπούν μόνο ευκαιριακούς στόχους, αλλά προβαίνουν τα τακτικές αποστολές εγγύς υποστήριξης.

Επίσης κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο: Έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό με χρήση UAV η αναγνώριση των Τ/Θ φαλαγγών με αποτέλεσμα να προσβάλλονται από αέρος οι ουκρανικές ενέδρες στα ρωσικά τεθωρακισμένα

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν οι δρόμοι ανεφοδιασμού των Ουκρανών στην περιοχή.

Π.χ. έξω από το προπύργιο των Ουκρανών στην Avdiivka αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Su-25 διαλύουν συστηματικά τα σημεία της ουκρανικής αντίστασης.

Όλη η προσπάθεια των Ουκρανών είναι να προωθηθούν στα ανατολικά τα νέα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ, βασικά, πυροβόλα των 155 χλστ., μαχητικά UAV κλπ. για να σπάσουν την πολιορκία του Χάρκοβου.

Θεωρούν ότι θα μπορέσουν και πάλι να αναχαιτίσουν την ρωσική επίθεση έξω από το Χάρκοβο, όπως έκαναν στο Κίεβο.

Το Ντονμπάς είναι ξεγραμμένο από τους Ουκρανούς, αν και η μάχη που δόθηκε ήταν πραγματικά εντυπωσιακή: Κανείς δεν πίστευε ότι οι βόρειες περιοχές των Ντονιέσκ και Λουγκάνσκ (των δύο περιοχών που συνιστούν την περιφέρεια του Ντονμπάς) θα άντεχαν σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης.

Αν καταφέρουν και σπάσουν για δεύτερη φορά την αιχμή της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο, αυτό, τότε μπορεί και να είναι το τέλος της ρωσικής επίθεσης στα ανατολικά και θα δημιουργηθούν αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να εκτελέσει επίθεση στη Οδησσό.

Θα προλάβουν οι ΗΠΑ να διασώσουν το ουκρανικό καθεστώς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις