Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Τα δικαστήρια «τινάζουν στον αέρα» την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος

 


Βροχή πέφτουν οι προσφυγές και αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων στη Δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής των λογαριασμών ρεύματος διότι είναι ο μόνος τρόπος προστασίας έναντι των υπέρογκων ποσών που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια ρεύματος.

Αγρότης με επιχειρηματική δραστηριότητα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022 έλαβε λογαριασμό ρεύματος συνολικού ύψους 190.000 ευρώ με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να αντιπροσωπεύει το άνω του 80% της αξίας του λογαριασμού.

Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που βλέπει αντίστοιχους λογαριασμούς ρεύματος , οι οποίοι να σημειωθεί είναι ανέφικτο να αποπληρωθούν και κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος.

Το δικηγορικό γραφείο της Αριάδνης Νούκα στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει αρκετές υποθέσεις με σκοπό να τις οδηγήσει ενώπιων της Δικαιοσύνης ζητώντας την αναστολή της ρήτρας στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πρόσφατα εξασφάλισε θετική απόφαση από το Ειρηνοδικείο Αθηνών μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, να απαγορευτεί στην εταιρεία προμήθειας ενέργειας να ζητήσει τη διακοπή ρεύματος διότι είχε καταβάλει μόνο την αξία ρεύματος που αντιστοιχούσε στην κατανάλωσης ρεύματος με την ονομαστική αξία της Kwh ενώ δεν αποπλήρωσε την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε υπολογιστεί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών απαγόρευσε στην προμηθευτή να ζητήσει τη διακοπή ρεύματος της επιχείρησης μέχρι να δικαστεί η κύρια αίτηση προσφυγής , η οποία ορίστηκε για την Πέμπτη 5 Μάιου.

Σύμφωνα με την ίδια, για τις επιχειρήσεις είναι η μόνη διέξοδος που διαγράφεται για να αντιμετωπιστούν οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων που να σημειωθεί ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Αναφέρει ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση για απαγόρευση διακοπής ρεύματος από τον προμηθευτή είναι ένα σημαντικό βήμα για τον ενδιαφερόμενο που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα η οποία προετοιμάζεται για την καλοκαιρινή σεζόν και θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσει η επιχείρηση χωρίς ρεύμα.

Τι πρέπει να κάνουν τα νοικοκυριά

Η δικηγόρος προτείνει στα φυσικά πρόσωπα να μην επιλέξουν τις δικαστικές αίθουσες για να αντιμετωπίσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής διότι οι διαδικασίες είναι πολυεξοδες και χρονοβόρες. Προτείνει στα νοικοκυριά να επιλέξουν το νομικό εργαλείο «Αντιρρήσεις», το οποίο στην πράξη βάζει το φυσικό πρόσωπο σε αναμονή με δικαιώματα στην περίπτωση που η συγκεκριμένη ρήτρα καταργηθεί με Δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» θα καταπέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως όρος παράνομος και καταχρηστικός διότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών ενώ οι προμηθευτές ενέργειας με την «εφεύρεση» τη ρήτρας μειώνουν στο μηδέν το επιχειρηματικό τους ρίσκο.

Τι περιμένει η ΕΚΠΟΙΖΏ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αναλάβει να σηκώσει το βάρος κατά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής με συλλογικές αγωγές , οι οποίες θα ζητηθούν στις ενώπιον της Δικαιοσύνης την Τετάρτη 18 Μαΐου. Έγκυροι νομικοί κύκλου υποστηρίζουν ότι η συζήτηση και στη συνέχεια η δικαστική απόφασης όπως και το σκεπτικό της θα καθορίσει το μέλλον της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις