Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Eρντογάν KATA Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων: «Μάθε πρώτα καλά την ιστορία»

 


Πριν από ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αποκάλεσε τα γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γενοκτονία των Αρμενίων

Σκληρή επίθεση, με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν σημασία για την Άγκυρα και συνέστησε στον αμερικανό ομόλογό του πρώτα «να μάθει καλά την ιστορία».

«Οι αξιώσεις των Αρμενίων, που φέρεται να αναγνωρίζονται από τις διοικήσεις διαφόρων χωρών, δεν μας ενδιαφέρουν. Έτσι αντιμετωπίζουμε τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν πρέπει να μελετήσει και να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία των Αρμενίων. Εμείς είναι δυνατόν να του συγχωρήσουμε την προσπάθειά του να αμφισβητήσει την Τουρκία χωρίς να γνωρίζει αυτά τα πράγματα» είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των Αρμενίων που σκοτώθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης του Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε και πάλι τα γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γενοκτονία των Αρμενίων.

Πριν από ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αποκάλεσε τα γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γενοκτονία των Αρμενίων. Οι προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο.

Η Άγκυρα κατηγορηματικά απορρίπτει αυτόν τον χαρακτηρισμό των γεγονότων του 1915 και δηλώνει ότι δεν επρόκειτο για γενοκτονία, αλλά για αδελφοκτόνο πόλεμο, τα θύματα του οποίου ήταν και Αρμένιοι και Τούρκοι.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις