Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Τεράστια απάτη μέσω email! Ανακοίνωση από την «ΕΛ.ΑΣ» – Τι να προσέξετε


 Απάτη μέσω email κυκλοφορεί αυτή τη περίοδο στη χώρα μας. Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε η ΕΛ.ΑΣ. Δείτε πως να προστατευθείτε.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών με τη χρήση των στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Ειδικότερα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό έρευνα από αστυνομικές ή δικαστικές Αρχές προσπαθώντας να τους πείσουν να καταβάλουν χρήματα, για να κλείσουν την υποτιθέμενη έρευνα.

Μάλιστα, με σκοπό την πλήρη αληθοφάνεια του μηνύματος που αποστέλλουν, προβαίνουν ακόμη και στη δημιουργία διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα ανωτέρω στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι τα παρακάτω κείμενα – μηνύματα που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), ως δήθεν επιστολή του Γενικού Γραμματέα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του αλλά με διαφορετική ιδιότητα ή βαθμό ένστολων υπηρεσιών (π.χ. Αστυνομία, ταγματάρχης), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφα και απατηλά και αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες αποκομίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παράνομο οικονομικό όφελος.

Απάτη μέσω email για τράπεζα

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο:

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ακόμη μία προσπάθεια υποκλοπής σημαντικών προσωπικών στοιχείων και τραπεζικών κωδικών με την μέθοδο “phishing”. Αυτήν τη φορά οι απατεώνες υποδύονται πως είναι από την τράπεζα Alpha.

Στα υποψήφια θύματα αποστέλλεται το παρακάτω παραπλανητικό email.

“Χαίρετε,

Έχετε ένα νέο μήνυμα στον λογαριασμό MyAlpha Web σχετικά με την ενημέρωση των ζητούμενων στοιχείων.

Πρέπει να ολοκληρώσετε την ενημέρωση πριν από τις 01/03/2022.

Ελέγξτε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:”

Απάτη μέσω email: Πως ονομάζεται αυτή η μέθοδος

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος κλοπής ταυτότητας (identity theft) είναι το “phishing”. Ο δράστης εμφανίζεται ως ένα φαινομενικά έμπιστο πρόσωπο, ή κάποια τράπεζα, ή υπηρεσία και προσπαθεί να παραπλανήσει το θύμα προκειμένου να αποσπάσει προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς.

Ως “phishing” χαρακτηρίζεται η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) που σκοπό την κλοπή εμπιστευτικών στοιχείων που ανήκουν στον παραλήπτη του ηλεκτρονικού μηνύματος.

Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα ζητούν από τον παραλήπτη με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις την αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων, π.χ. τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του, τον προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN) κτλ.

Αν ο ανυποψίαστος παραλήπτης αποκαλύψει τις πληροφορίες αυτές, οι δράστες (“Phishers”) “εισβάλλουν” στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς του και μπορεί να θα προβούν σε συναλλαγές ή να καταστρέψουν δεδομένα, ή να αποσπάσουν άλλες πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσουν σε άλλες παράνομες ενέργειες.

Κλέβουν pin και χρήματα από τα ATM μέσα σε δευτερόλεπτα

Η νέα απάτη που αφορά στα ΑΤΜ κάνει το γύρο του διαδικτύου. Δείτε ποια είναι η νέα τακτική για να σας κλέβουν pin και χρήματα.

Πόσο ασφαλείς αισθάνεστε όταν βγάζετε χρήματα από την τράπεζά σας;

Κάμερα ασφαλείας σε τράπεζα της Αγγλίας κατέγραψε κλοπές.

Και μάλιστα τα κόλπα που χρησιμοποιούν συμμορίες κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη για να κλέψουν χρήματα από ανθρώπους που κάνουν ανάληψη από ATM.

Στην Αγγλία οι πελάτες ΑΤΜ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απατών.

Σε λίγα λεφτά χάνουν όχι μόνο τα μετρητά που βγάζουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, τους αδειάζουν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα η Barclays δημοσιοποίησε βίντεο που δημιούργησε με βάση υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Στόχος είναι να προετοιμάσει τους πελάτες της για το τι μπορεί να τους συμβεί ενώ κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.

Ενώ ο πελάτης της τράπεζας περιμένει να βγάλει χρήματα από το ΑΤΜ, μία άγνωστη γυναίκα κάθεται ακριβώς πίσω του.

Παρακολουθεί την ώρα που αυτός γράφει το pin του.

Τότε η γυναίκα αυτή δημιουργεί αντιπερισπασμό, πετώντας κάτω κάποια χρήματα.

Ο πελάτης γυρνά να την βοηθήσει όμως άλλος άνδρας που στέκεται δίπλα από το ΑΤΜ παίρνει την πιστωτική του κάρτα και βάζει στην θέση της μία ψεύτικη.

Όταν το θύμα γυρνά παίρνει την ψεύτικη κάρτα και φεύγει, αφήνοντας την δική του στα χέρια του δράστη.

Τελικά η γυναίκα, αφού έχει παρατηρήσει το pin του πελάτη, έχει μαζί με τον συνεργό της και την κάρτα, μπορώντας πια να σηκώνει όσα λεφτά θέλει.

Οι απάτες μπροστά από ΑΤΜ στη Μεγάλη Βρετανία έχουν σημειώσει άνοδο 50% των τελευταίο χρόνο.

Δείτε το video:

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις