Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Η Κομισιόν «γράφει» το σχέδιο για εμπάργκο στο ρωσικό αργό

 Σχέδιο για τη σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού αργού ετοιμάζουν αξιωματούχοι της Κομισιόν, σύμφωνα με τους New York Times. Το χρονοδιάγραμμα και οι κρίσιμες λεπτομέρειες. Τι μπορεί να επιταχύνει τις αποφάσεις. Πιθανή μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζουν σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικών πετρελαιοιδών και αργού, μεταδίδουν οι New York Times. 

H Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποφάσισε για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, είναι τώρα πολύ πιθανό να υιοθετήσει μια παρόμοια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού αερίου, τόνισαν στους New York Times αξιωματούχοι και διπλωμάτες. 

Η προσέγγιση αυτή έχει στόχο να δώσει στη Γερμανία χρόνο για να βρει νέους προμηθευτές. 

Το προτεινόμενο εμπάργκο θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μετά το πέρας του τελικού γύρου των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι αντίκτυπος στις τιμές στα πρατήρια βενζίνης δεν θα δώσει ώθηση στην ακροδεξιά αντίπαλο του Εμανουέλ Μακρόν, την Μαρίν Λεπέν. 

Το χρονοδιάγραμμα είναι εξίσου σημαντικό με τις λεπτομέρειες του σχεδίου για το εμπάργκο, και είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν για να πειστούν και οι 27 χώρες της Ε.Ε. να πραγματοποιήσουν ένα προηγούμενως αδιανότητο βήμα, καθώς η Ρωσία ετοιμάζει νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. 

Αλλά αξιωματούχοι και διπλωμάτες τόνιωσαν ότι υπάρχει η αίσθηση πως το μέτρο θα ληφθεί ακόμα και αν δεν υπάρξει κάποια αφορμή, κάποιο άλλο συμβάν όπως οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα. Ωστόσο, ένα τέτοιο συμβάν θα επιτάχυνε την απόφαση. 

«Από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία η Κομισιόν και τα μέλη της Ε.Ε. έχουν πολύ έξυπνα αποφύγει να θέσουν κόκκινες γραμμές οι οποίες θα πυροδοτούσαν την επιβολή κυρώσεων» δήλωσε ο Εμρέ Πέκερ, διευθυντής στη Eurasia Group. «Αναμένω ότι η Ε.Ε. θα αποφύγει να προσδιορίσει τι είδους γεγονότα θα πυροδοτούσαν νέες κυρώσεις, καθώς η συνεχιζόμενη κλιμάκωση από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και οι αποκαλύψεις από τη Μπούτσα και αλλού συνεχίζουν να δημιουργούν μια δυναμική για πιο σκληρή στάση από την Ευρώπη. Οποιαδήποτε άλλη μεγάλη καταστροφή απλώς θα έκανε πιο επιτακτική την αντίδραση της Ε.Ε.» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, τα σχέδια των νέων κυρώσεων ετοιμάζει μια μικρή ομάδα ειδικών από την Κομισιόν, με επικεφαλής των προσωπάρχη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μπγιόρν Ζάιμπερτ. 

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία έχει προγραμματιστεί για το τέλος Μαϊου, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν στους New York Times ότι οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο θα μπορούσαν να καταστήσουν αναγκαία τη διοργάνωση έκτακτης συνόδου νωρίτερα για ένα εμπάργκο στο ρωσικό αργό. 

Αυτό που κάποτε φαινόταν μια αδιανόητη κίνηση για την Ευρώπη τώρα μοιάζει πιθανό, επισήμαναν οι αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις