Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

ΕΟΦ: Αυτή είναι η λίστα με όλες τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων

 


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων παρουσιάζει τα συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τις αναφορές που είχε για όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού από την έναρξη των εμβολιασμών έως και τις 26 Δεκεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση στα πλαίσια του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης οι Αρμόδιες Αρχές καταχωρούν στην εθνική και ευρωπαϊκή βάση όλες τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που εκδηλώνονται στην Ελληνική Επικράτεια και οι οποίες αναφέρονται αυθόρμητα από ασθενείς ή από επαγγελματίες του τομέα της υγείας στον ΕΟΦ.

Κατηγορίες:

• Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.

• Σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια που θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία/βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.

• Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Ο ΕΟΦ έχει λάβει:

• 9.411 αναφορές πιθανολογούμενων (εικαζόμενων) ανεπιθύμητων ενεργειών ποσοστό 0,055% επί των συνολικών εμβολιασμών με τα εμβόλια έναντι της COVID-19, με τη χρήση της κίτρινης κάρτας, τόσο από επαγγελματίες υγείας, όσο και από πολίτες (5,5 αναφορές /10.000 δόσεις)


Μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ είναι οι εξής:

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας/ περικαρδίτιδας

Καρδιακές διαταραχές

Αιματολογικές διαταραχές

Αναφορές κατά την εγκυμοσύνη

Αλλεργίες

Νευρολογικά περιστατικά

Διαταραχές έμμηνου ρύσης

Διαταραχές αυτιού/όρασης


Δείτε εδώ τη σχετική λίστα


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις