Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Φυσικό αέριο: Κρυφτό με τους λογαριασμούς σε ρούβλια, το νέο ορόσημο

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι «κίνηση εκβιασμού», υποστηρίζει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την απόφαση της Gazprom να κόψει την παροχή αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία γιατί δεν έκαναν πληρωμές με τη μέθοδο που απαιτεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η κίνηση είναι «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» και δείχνει την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου, υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, δηλώνοντας παράλληλα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για αυτό το σενάριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί τους για να εξασφαλίσει εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρο το μπλοκ.

Συνάντηση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο θα χαρτογραφήσει τη συντονισμένη απάντηση της ΕΕ, προσθέτει η φον ντερ Λάιεν. «Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές - και θα συνεχίσω να εργάζομαι με ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη», λέει. «Οι ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας».

Ωστόσο ρωσικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg υποστηρίζουν ότι τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες σε «ρούβλια» (σ.σ. η Ρωσία απαιτεί το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών μέσω των οποίων το συνάλλαγμα που πληρώνεται μετατρέπεται σε ρούβλι), όπως ζήτησε η Ρωσία, ενώ περαιτέρω διακοπές σε περίπτωση που άλλοι αρνηθούν να υποκύψουν στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου δεν είναι πιθανές μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν πρέπει να γίνουν οι επόμενες πληρωμές, σύμφωνα με πρόσωπο κοντά στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στη διαδικασία που ζητά ο Πούτιν. 

Υπενθυμίζεται ότι οι προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν την Τετάρτη αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές με ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με τον κολοσσό του φυσικού αερίου δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Η εικόνα σε Αυστρία-Γερμανία

Η Αυστρία, η οποία συνέχισε να πληρώνει για το ρωσικό της φυσικό αέριο σε ευρώ, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι οι προμήθειες συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς. Λαμβάνει περίπου το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Ομοίως, η Γερμανία αρνήθηκε επίσης να πληρώσει για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια. Χθες το βράδυ, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ότι η ασφάλεια των προμηθειών της είναι "επί του παρόντος εγγυημένη".

Η μόνη χώρα της ΕΕ που προσφέρεται ξεκάθαρα να πληρώσει για το ρωσικό της αέριο σε ρούβλια είναι η Ουγγαρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της είπε σήμερα το πρωί ότι οι προμήθειες ήταν κανονικές, προσθέτοντας ότι τον Μάιο θα μεταφέρει την επόμενη πληρωμή της για ρωσικό αέριο σε ευρώ στην Gazprombank για να τα μετατρέψει στη συνέχεια σε ρούβλια.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις