Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Η εφορία αύξησε τις κατασχέσεις ακόμα και των συντάξεων


 Στη λύση των… κατασχέσεων έχει καταφύγει η Εφορία, προκειμένου να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία, από φορολογουμένους που δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2021, παρά την πανδημία που είχε οδηγήσει σε lockdown, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός προχώρησε κανονικά σε κατασχέσεις καταθέσεων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και χρημάτων εις χείρας τρίτων.

Η ΑΑΔΕ αποκαλύπτει ότι την περασμένη χρονιά ασκήθηκαν από τα ελεγκτικά κέντρα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος 253.083 οφειλετών (έναντι 210.415 το 2020). Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, όπως τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ., παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα, αντιπροσωπεύοντας το 90,9%. Οι παραγγελίες κατάσχεσης αυξήθηκαν κατά 11,7% και διαμορφώθηκαν σε 6.934, οι υποθήκες αυξήθηκαν κατά 36,7% και διαμορφώθηκαν σε 9.481.

Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι πλειστηριασμοί λόγω της αναστολής που αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων της πανδημίας. Συγκεκριμένα, οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν κατά σχεδόν 79% και, από τους 3.065 το 2020, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 605.

Έρχεται το Eispraxis

Εντός του 2022 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα Eispraxis, το οποίο θα προχωρά σε αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων τόσο του βασικού οφειλέτη όσο και συγγενών και εταίρων. Πρόκειται για τον Big Brother της Εφορίας, ο οποίος θα παρακολουθεί, θα «φακελώνει» όλες τις οφειλές των φορολογουμένων και θα δρομολογεί δεσμεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα σκιαγραφεί το προφίλ κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το TΑXISnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις