Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Χαμός με το internet: «Πόλεμος» ΟΤΕ-Vodafone, σφήνα έκπληξη από τη ΔΕΗ!

 


Τηλεπικοινωνίες: Χαμός στο πεδίο των Telecoms, όπου μαίνεται η μάχη για τις ταχύτητες. Γιατί θεωρείται κρίσιμη η Παρασκευή (8/4).

Σύμφωνα με οσα διαβάζουμε στο insider.gr, θα δουν πολλά τα μάτια μας στις τηλεπικοινωνίες τον επόμενο χρόνο.

Τα όργανα άλλωστε ξεκίνησαν με την κίνηση του ΟΤΕ να διπλασιάσει δωρεάν τις ταχύτητες στο internet, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Vodafone, η οποία δεν ικανοποιείται με τις τιμές χονδρικής.

Θυμίζω πάντως ότι το δωρεάν διπλασιασμό ταχυτήτων είχε χαιρετίσει ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Deutsche Telekom Tim Hoettges στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για να επανέλθω όμως σε όσα θα δούμε επισημαίνω ότι δεν είμαι σε θέση να ξέρω ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο για τις τιμές χονδρικής στο δωρεάν διπλασιασμό ταχυτήτων.

Ξέρω όμως ότι ο ΟΤΕ έχει ρίξει πολύ χρήμα για να μπορεί να παρέχει την υπηρεσία, πράγμα που δεν έχουν κάνει οι ανταγωνιστές του.

Οι οποίοι θα πρέπει να ρίξουν και αυτοί πολύ χρήμα…

Όμως όταν υπάρχει κάποιος που επενδύει είναι προφανές ότι θα έχει τον πρώτο λόγο.

Πέραν τούτου, το μπαλάκι των εξελίξεων λογικά περνά και στη Vodafone γιατί στο παιγνίδι έχει μπει και το σχήμα Wind-Nova που κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο χρήμα θα ρίξει για επενδύσεις.

Τηλεπικοινωνίες: Στο παιχνίδι η ΔΕΗ

Όμως μπορεί να φαίνονται όλα ρόδινα για τον ΟΤΕ αλλά δεν είναι εντελώς, καθώς υπάρχει και η ΔΕΗ η οποία μου λένε ότι έχει πάρει ζεστά το θέμα των οπτικών ινών και μάλιστα μπορεί να το κάνει γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος και μέσω του ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτό θα σημάνει και σκληρό ανταγωνισμό στη χονδρική που θα δώσει και οξυγόνο στη Vodafone.

Για αυτό σας λέω ότι έχουμε να δούμε πολλά.

Ακρόαση στην ΕΕΤΤ για τα πακέτα «διπλάσιας ταχύτητας» του ΟΤΕ

Την Παρασκευή θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone για τα πακέτα διπλασιασμού ταχυτήτων του ΟΤΕΟΤΕ +1,80%, καθώς με απόφαση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών-Ταχυδρομείων κλήθηκαν σε ακρόαση ΟΤE και Vodafone.

Στόχος είναι να ζητηθεί η κατάθεση γραπτών εξηγήσεων-υπομνημάτων και από τις δύο πλευρές, δίνοντας περιθώριο τριών ημερών προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, καθώς το ένα τρίτο των πακέτων του ΟΤE έχει ήδη εγκριθεί και έχει αρχίσει να προσφέρεται στους συνδρομητές από τα μέσα Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της ακρόασης κινήθηκε από την ΕΕΤΤ μετά από επιστολή που έστειλε η Vodafone στα μέσα Μαρτίου με αποδέκτη την Επιτροπή και με την οποία ζητούσε να μην εγκριθούν τα πακέτα του ΟΤE που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο παρά το γεγονός ότι το ένα τρίτο εξ αυτών είχε πάρει ήδη το πράσινο φως από την προηγούμενη Ολομέλεια της ΕΕΤΤ στις 10 Ιανουαρίου.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο ΟTΕ έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει τα πακέτα και ήδη κάποιοι συνδρομητές απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες.

Με την επιστολή, η Vodafone ζητά επίσης να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model), που ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ.

Για τον λόγο αυτό ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων γίνεται με το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από το 2011.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι από την πλευρά της η ΕΕΤΤ παραδέχεται σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του νέου μοντέλου, το οποίο αν εφαρμοστεί, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές.

Πάντως, προς το παρόν, στόχος είναι η Επιτροπή να έχει λάβει απόφαση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Αν τα ασφαλιστικά μέτρα απορριφθούν, τότε θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία έγκρισης των πακέτων του ΟTΕ.

Ωστόσο, αν τελικά τα ασφαλιστικά μέτρα γίνουν δεκτά, η διαδικασία παγώνει ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποσυρθούν και τα πακέτα που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη Ολομέλεια και ήδη έχουν δοθεί στους καταναλωτές.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αυτή η διαδικασία δεν σχετίζεται με τη διαδικασία της διαιτησίας που θα πρέπει να εφαρμοστεί από την ΕΕΤΤ στο θέμα των τιμών χονδρικής των τελών για τη μεταφορά συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες, όπου όπως φαίνεται από την επιστολή της Vodafone, δεν επήλθε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟTΕ πρότεινε μια συγκεκριμένη μειωμένη τιμή που όπως φαίνεται οι άλλοι πάροχοι δεν θεωρούν επαρκή για τις μαζικές μεταφορές γραμμών.

Σημειώνεται ότι για την αύξηση των ταχυτήτων, οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει να υπολογίσουν τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση) τις αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤE κ.ά.

Πάντως, εκτός από τη διοίκηση του ΟΤE που έχει δρομολογήσει συγκεκριμένες κινήσεις και ορθώς πράττει, οι διοικήσεις των Vodafone, Wind και Nova αναγνωρίζουν επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις των επικεφαλής τους, την ανάγκη να αυξηθούν οι ταχύτητες σύνδεσης στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς η χώρα έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Η πρωτοβουλία του ΟΤE για την αναβάθμιση των ταχυτήτων δωρεάν στους συνδρομητές του (για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100 και όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι) ανακοινώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται.

Πηγές: insider.gr, euro2day.gr | Τηλεπικοινωνίες

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις