Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Μητσοτάκης: Να σπάσει ο δεσμός στις τιμές φυσικού αερίου-ρεύματος

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ -  «Περιμένω σχετικές αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αν δεν κινηθούμε θα αυξηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός. Προσαρμόζεται χαμηλότερα η ανάπτυξη, πιθανή απόκλιση από το στόχο στο φετινό έλλειμμα, πλεόνασμα το 2023.


«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη.

Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», , τόνισε ο πρωθυπουργός σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετείχε ο Mathias Cormann Γενικός Γραμματέας του OECD

Περιμένουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά θα την προσαρμόσουμε προς χαμηλότερα επίπεδα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως είπε, πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ φυσικού αερίου και τιμών ρεύματος. «Ελπίζω ότι θα το κάνουμε σε επίπεδο Ευρώπης. Περιμένω αποφάσεις σε αυτό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος αν γίνει αυτό», τόνισε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «αν δεν κινηθούμε θα αυξηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Εχουμε μια αγορά που σήμερα δεν λειτουργεί, οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί δέκα φορές, υπογράμμισε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες. «Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί με κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού δεν είχε σχεδιαστεί για τέτοια σοκ

Δεν μπορούμε να αντέξουμε για πολύ καιρό τόσο υψηλές τιμές ενέργειας, ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα, υπογράμμισε.

Οπως είπε, η αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη δεν είχε σχεδιαστεί για τέτοια σοκ στο φυσικό αέριο. Ηταν σωστός σχεδιασμός για την προώθηση των ΑΠΕ αλλά όχι για τη σημερινή κατάσταση.

Εδωσε δε ένα παράδειγμα: στην Ελλάδα είχαμε ήλιο και αέρα την περασμένη εβδομάδα. Το 60-70% της παραγωγή ήταν από τις ΑΠΕ αλλά η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από το φυσικό αέριο που σε κάποιο βαθμό πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Θέλουμε μια Ελλάδα πρωταγωνιστή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «εκλεγήκαμε με μεταρρυθμιστική ατζέντα αλλά χειριστήκαμε σειρά κρίσεων. Είμαι χαρούμενος που καταφέραμε παρόλ’ αυτά να προχωρήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα με μειώσεις φόρους και προώθηση επενδύσεων. Βάλαμε τη χώρα στον χάρτη σε ότι αφορά την ενεργειακή μετάβαση.

Η πραγματική πρόκληση για ένα πρωθυπουργό είναι το πώς θα μοιράσεις τον χρόνο μεταξύ της καθημερινής διαχείρισης κρίσεων και της προώθησης του μακροπρόθεσμου οράματος. Αυτό το όραμα θα παρουσιάσουμε στις εκλογές του 2023. Θέλουμε μια Ελλάδα πρωταγωνιστή. Είμαι χαρούμενος ότι αντιμετωπίζουμε τις «κληρονομιές» από το παρελθόν, όπως η εξόφληση του ΔΝΤ και η έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία το καλοκαίρι.

Πιθανή απόκλιση από τους φετινούς στόχους για το έλλειμμα

Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Το χρέος μας είναι υψηλό αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: μεγάλες λήξεις, χαμηλά επιτόκια. Θέλουμε να βγούμε από την Ενισχυμένη Εποπτεία το καλοκαίρι και να έχουμε επενδυτική βαθμίδα το 2023, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Οπως είπε, «μπορεί να υπάρξει κάποια απόκλιση από τους φετινούς στόχους για το έλλειμμα λόγω της κατάστασης αλλά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Όταν πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα θα κλείσουμε οριστικά την κρίση που ξεκίνησε το 2010».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα και σε κρίσεις μπορείς να βρεις περιθώριο για να προχωρήσεις σε μεταρρυθμίσεις.


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις