Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ ΣΤΟ NATO για την προκλητική συμπεριφορά της TOYPKIAΣ

 


Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα για συνάντηση και επίσημες συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δυο ηγέτες συναντώνται σήμερα στην Αθήνα εν μέσω της ρωσικής εισβολής ενώ αναμένεται να αναφερθούν και στην πρόθεση της Φινλαδίας να υποβάλλει αίτηση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε είναι πολλά ξεκινώντας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ηδη είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση που θα συνεχιστεί. Η Ουκρανία όπως είπα ήταν το κορυφαίο θέμα της συζήτησης μας. Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Θέλω να επαναλάβω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι περιοχές που ζει η Ελληνική Κοινότητα έχει δεχθεί τα πιο σφοδρά χτυπληματα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στην δικαιοσύνη. Η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη την διερεύνηση των εγκλημάτων στην Μαριούπολη από το ΔΠΔ.  Θίξαμε το θέμα μιας πιθανής αίτησης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Γι αυτό θα αποφασίσει ο λαός. Εγώ από πλευράς μου διαβεβαίωσα ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του κυρίαρχου φινλανδικού λαού», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι πλέον η επικαιρότητα έχει δημιουργήσει δυνατότητες για περεταίρω συγκλίσεις. Θυμάμαι όταν η Ελλάδα ήταν μόνη της απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Όταν το έκανε η Λευκορωσία διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούσε να είναι υβριδική απειλή για όλους.

Κάναμε επίσης απολογισμό των διμερών μας σχέσεων. Στο παρελθόν όταν ήμουν βουλευτής, ήμουν πρόεδρος της επιτροπής φιλίας Ελλάδας – Φινλανδίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι θέλουμε να ταξιδέψουν περισσότεροι Έλληνες στην χώρα. Θα μιλήσουμε και για τις περιφερειακές προκλήσεις. Ενημέρωσα την Σάνα για τις εξελίξεις με την Τουρκία, μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκανα υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει όσα συζήτησα πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν και πρέπει αν σταματήσει άμεσα. Θα το προωθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις