Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Νέα ουκρανική προβοκάτσια ή ρώσικο μακελειό στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ;

 


Νέες σκηνές φρίκης έρχονται από την Ουκρανία όπου δεκάδες άμαχοι πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε σιδηροδρομικό σταθμό. Ειδικότερα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 120 τραυματίστηκαν όταν ουκρανικός πύραυλος Tochka-U έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ (που ειναι υπο τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων) την Παρασκευή 8 Απριλίου.

Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι ρωσικές δυνάμεις συμμετείχαν στο χτύπημα, αλλά τέτοια πυραυλικά συστήματα δεν υπάρχουν ούτε στη Ρωσική Ομοσπονδία ούτε στις δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Τι συνέβη

Η επίθεση με πυραύλους πραγματοποιήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Kramatorsk, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, από όπου απομακρύνθηκαν κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με το DPR, το απελευθερωτικο μέτωπο του Ντονμπας, περίπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 120 τραυματίστηκαν. Στο πεδίο βρέθηκαν θραύσματα βλήματος από Tochka-U.

Μετά τη νέα σφαγη, εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Donbass θα επιδεινωθεί ιδιαίτερα τις επόμενες ημέρες, καθώς εκεί αναμένεται να δοθούν και οι σκληρότερες μάχες μια και η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θέλουν να θέσουν την περιοχή αυτή υπό τον πλήρη έλεγχο τους.

pyraulos.JPG

Το ερώτημα είναι ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο

Η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε αμέσως την εμπλοκή της Ρωσίας στο περιστατικό.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν και δεν σχεδίαζαν αποστολές πυρκαγιάς στις 8 Απριλίου στο Kramatorsk.

  • Τα Tochka-U χρησιμοποιούνται ενεργά από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά οχι απο τη Ρωσία ή το Lugansk και το Donetsk.
  • Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι φωτογραφίες που διένειμε το Κίεβο από τις ρωσο-λευκορωσικές ασκήσεις “Allied Resolve – 2022” απεικονίζουν εξοπλισμό που δεν ανήκει στη Ρωσία. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά στις φωτογραφίες απεικονίζεται το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.
  • Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό έγινε από τμήμα πυραύλων ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή της πόλης Dobropolye, 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Kramatorsk.
  • Ο επικεφαλής του Donetsk, Denis Pousilin, χαρακτήρισε το περιστατικό έγκλημα πολέμου και προειδοποίησε ότι αυτή δεν ήταν η τελευταία πρόκληση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
    Επισημαίνεται ότι στις 14 Μαρτίου πύραυλος ίδιου τύπου έπληξε το κέντρο του Ντόνετσκ. Τότε σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 36 άμαχοι.

Ρωσία: Ουκρανικό το χτύπημα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί επιτίθενται στους δικούς τους πολίτες, αρνούμενο κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή σε αυτό το μακελειό. Μάλιστα, η ρωσική πλευρά αναφέρει πως ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, χρησιμοποιείται μόνο από τον ουκρανικό στρατό ενώ επισημαίνει πως ο ρωσικός στρατός δεν είχε στοχοποιήσειτο Κραματόρσκ.

FPz1gblX0AIixbs.jpg

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «ουκρανικά στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην πόλη Dobropolye πραγματοποίησαν πλήγμα με το τακτικό πυραυλικό σύστημα Tochka-U στο Κραματόρσκ. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, το χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό πραγματοποιήθηκε από ένα τμήμα πυραύλων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την περιοχή του οικισμού Dobropolye, 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης.

Πρόσθεσαν ότι «ο σκοπός του χτυπήματος του καθεστώτος του Κιέβου στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Kramatorsk ήταν να διαταραχθεί η μαζική έξοδος των κατοίκων από την πόλη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως «ανθρώπινη ασπίδα» για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους».

Konashenkov: Η θέση της ουράς του πυραύλου Tochka-U στο Kramatorsk επιβεβαιώνουν ουκρανική εκτόξευση

Η ανάλυση της ακτίνας καταστροφής της κεφαλής και η θέση της ουράς του πυραύλου Tochka-U στο Kramatorsk επιβεβαιώνουν την εκτόξευση του από το έδαφος που ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Igor Konasenkov.

kramatorsk.jpg

«Η ανάλυση της ακτίνας καταστροφής της κεφαλής, καθώς και η χαρακτηριστική θέση του σώματος του τμήματος ουράς του πυραύλου Tochka-U, επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα ότι εκτοξεύτηκε από νοτιοδυτική κατεύθυνση από το Kramatorsk. Σύμφωνα με στοιχεία πληροφοριών, ένα από τα τμήματα της 19ης ταξιαρχίας πυραύλων, οπλισμένο με πυραυλικά συστήματα Tochka-U τη στιγμή του χτυπήματος στο Kramatorsk, βρισκόταν στην περιοχή του οικισμού Dobropillia, στην περιοχή του Ντόνετσκ, 45 χλμ νοτιοδυτικά του Kramatorsk. Αυτή η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής ομάδας στρατευμάτων στο Donbass» είπε ο Ρώσος υποστράτηγος.

Ο Konashenkov σημείωσε ότι οι πύραυλοι Tochka-U χρησιμοποιούνται μόνο από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η μέγιστη εμβέλεια πτήσης του πυραύλου Tochka-U είναι 120 km. Η μάζα της κεφαλής είναι 482 κιλά και περιέχει 20 υποπυρομαχικά κατακερματισμού, 7,5 κιλά το καθένα, σχηματίζοντας περίπου 16 χιλιάδες θραύσματα. Το υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξάλειψαν οκτώ ουκρανικούς εκτοξευτές Tochka-U και περίπου το 90% των πυραύλων στα οπλοστάσια.

stathmos.JPG

Ο Konashenkov τόνισε επίσης ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων Tochka-U. «Η απειλή του καθεστώτος του Κιέβου να συνεχίσει να πραγματοποιεί προκλήσεις και επιθέσεις με ρουκέτες σε οικισμούς με αμάχους παραμένει υψηλή», είπε ο στρατηγός. Πρόσθεσε επίσης ότι πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το καθεστώς του Κιέβου είχε στη διάθεσή του 20 πυραυλικά συστήματα Tochka-U, τα οποία περιλάμβαναν δύο εκτοξευτές το καθένα.

Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ: Χτύπημα από τα ουκρανικά στρατεύματα

Το ίδιο υποστηρίζει και η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, η οποία ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση με πύραυλο Tochka-U στο Κράματορσκ, συντρίμμια του οποίου έπεσαν κοντά στον σταθμό, σύμφωνα με το αρχηγείο της εδαφικής άμυνας του DPR στο κανάλι του Telegram.

«Στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού στο Κράματορσκ, όπου πραγματοποιείται η εκκένωση του τοπικού πληθυσμού, πραγματοποιήθηκε επίθεση με πυραύλους. Τα θραύσματα του εκτοξευτή πυραύλων Tochka-U έπεσαν σε κοντινή απόσταση από τον σταθμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Zelensky: Οι Ρώσοι κυνικά σκοτώνουν αμάχους – Το κακό δεν έχει όρια

Το κακό δεν έχει όρια αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αναφερόμενος στην πυραυλική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 30 πολίτες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αποδίδει την επίθεση αυτή στη Ρωσία.

«Μην έχοντας τη δύναμη και το θάρρος να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, σκοτώνουν κυνικά άμαχο πληθυσμό. Το κακό δεν έχει όρια. Εάν δεν τιμωρηθεί, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει» είπε ο Zelensky.

Τι αναφέρουν οι Ουκρανοί

Η κρατική σιδηροδρομική εταιρία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, αναφέροντας πως ο σταθμός χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ. Υπάρχουν θύματα», ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι. Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας χθες ύστερα από αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για μια νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, γνωστό ως Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Ρωσία. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ρωσία δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχόλιο σε σχέση με την επίθεση αυτή και τον απολογισμό των θυμάτων. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων σε σάκους για τη μεταφορά νεκρών. Ο ίδιος, βρισκόμενος νωρίτερα στο σημείο αυτό, είδε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν να βρουν ένα τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, υπό την απειλή μεγάλης ρωσικής επίθεσης. Οι τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο είναι ακόμα δυνατόν και σχετικά ασφαλές για να το κάνουν.

Τo Donbass θέλει ο Putin, όπλα ζητά ο Zelensky

Στο μεταξύ, ο πλήρης έλεγχος του Donbass, των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, είναι ο απώτερος στόχος του Vladimir Putin, τη στιγμή που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως θα πολεμήσουν σκληρά και μέχρι τέλους για την υπεράσπιση των εδαφών τους. Με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν αποσυρθεί πλέον τελείως από τη βόρεια Ουκρανία, στόχος τους είναι πλέον η ανατολική Ουκρανία όπου και αναμένεται να δοθεί η τελική μάχη αυτής της πολεμικής αναμέτρησης.

Με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Dmitro Kuleba να προειδοποιεί πως στο Donbass ο κόσμος θα ξαναζήσει σκηνές από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky να διαμηνύει πως οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν και πάλι με θάρρος και γενναιότητα, οι Ρώσοι ετοιμάζονται για την τελική επίθεση.

Μάλιστα, φαίνεται ότι κομβική ημερομηνία θα είναι η 9η Μαΐου, επέτειος της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, υποστήριξε πως η Ρωσία θα επικεντρώσει τις επιθέσεις της στο Donbass επιδιώκοντας μια «νίκη» για την 9η Μαΐου (εθνική γιορτή για τη Ρωσία).

Ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αν και παραδέχθηκε πως μέχρι στιγμής είναι «τρομερό το κόστος για το ρωσικό στρατό», είπε πως «σε μερικές ημέρες θα έχουμε εκπληρώσει τους αντικειμενικούς μας στόχους». Ήδη πάντως Ρώσοι και φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως ελέγχουν πάνω από το 90% του εδάφους του Λουχάνσκ και πολύ περισσότερο από το 50% του Ντονέτσκ, έχοντας διασφαλίσει σημαντικά οφέλη, αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από την έναρξη της εισβολής έλεγχαν περίπου το ένα τρίτο των εδαφών των δύο αυτών επαρχιών, όπου και είχαν κηρύξει και τις αυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες του.

Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι πλέον ελέγχουν το κέντρο της Μαριούπολης, ενώ συνεχίζονται οι μάχες και στο λιμάνι της πόλης, το οποίο οι Ουκρανοί λένε ότι ελέγχουν ακόμα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν νότια της πόλης Ιζιούμ, την οποία και κατέλαβαν πριν από μερικές ημέρες. Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί προειδοποιούν πως είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε πολύ περισσότερες σφαγές τύπου Bucha και σε άλλα προάστια του Κιέβου, με τον πρόεδρο Zelensky ήδη να αναφέρει πως η κατάσταση στην κωμόπολη Borodyanka είναι πολύ χειρότερη από αυτή στη Bucha.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις