Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

OAEΔ: Τεράστια ανατροπή! Μείωση 50.000 θέσεων για τους ανέργους – Τι συνέβη

 


ΟΑΕΔ: Ραγδαίες εξελίξεις είχαμε με τους άνεργους στη χώρα μας, αφού ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τα στατιστικά του. Δείτε τι έγινε το τελευταίο μήνα.

Μείωση κατά 50.000 σημείωσε ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων του Μαρτίου σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Μάρτιο 2022, ανήλθε σε 1.084.688 άτομα.

Δείτε αναλυτικά…

ΟΑΕΔ: Τα στατιστικά για όσους είναι εγγεγραμμένοι

Από αυτά 561.467 (ποσοστό 51,76%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 523.221 (ποσοστό 48,24%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 390.455 (ποσοστό 36,00%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 694.233 (ποσοστό 64,00%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Μάρτιο 2022, ανήλθε σε 7.821 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 2.915 (ποσοστό 37,27%) και οι γυναίκες σε 4.906 (ποσοστό 62,73%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, για τον μήνα Μάρτιο 2022, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 162.857 άτομα, από τα οποία οι 120.871 (ποσοστό 74,22%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 41.986 (ποσοστό 25,78%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 73.994 (ποσοστό 45,43%) και οι γυναίκες σε 88.863 (ποσοστό 54,57%).

Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 110.530 (ποσοστό 67,87%) είναι κοινοί, 2.984 (ποσοστό 1,83%) είναι οικοδόμοι, 41.986 (ποσοστό 25,78%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 6.475 (ποσοστό 3,98%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 715 (ποσοστό 0,44%) είναι εκπαιδευτικοί, και 167 (ποσοστό 0,10%) είναι λοιποί.

ΟΑΕΔ: Ποιοι θα μείνουν χωρίς το επίδομα ανεργίας

Με αναστολή μέχρι και περικοπή του επιδόματος καθώς και της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ θα κινδυνεύουν στο πολύ άμεσο μέλλον όσοι άνεργοι δεν αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ψάχνουν για δουλειά.

Αντιμέτωποι με τον ίδιο κίνδυνο θα βρεθούν και όσοι άνεργοι δεν αποδέχονται εργασία σε τομείς που δεν έχουν σχέση με την ειδικότητά τους και προσφέρουν πολύ χαμηλές αμοιβές.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν το Πάσχα εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι μπορεί να χάνουν το επίδομα ανεργίας ή να διαγράφονται από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ ενώ οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα απολέσουν την ιδιότητα του ανέργου εάν υποπέσουν σε μια σειρά «παραπτωμάτων».

Ο άνεργος θα πρέπει να παρέχει αποδείξεις ότι αναζητεί δουλειά, είτε μέσω προσωπικής συνέντευξης, είτε μέσω στοιχείων που θα παρουσιάσει.

Ειδικότερα το επόμενο διάστημα και όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ένας άνεργος για να παραμείνει στις λίστες του ΟΑΕΔ θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα:

Πως θα μείνει ο άνεργος στις λίστες

Θα πρέπει να κάνει Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Ειδικότερα προβλέπεται κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης από τον αναζητούντα εργασία σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), νυν ΟΑΕΔ. Θα περιλαμβάνει τις γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, την προηγούμενη απασχόλησή του καθώς και τις ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Η κατάρτιση των ψηφιακών ατομικών σχεδίων δράσης θα ξεκινήσει από τους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 5 χρόνια.

Στη συνέχεια θα βγαίνει η ψηφιακή κάρτα ανεργίας που διευκολύνει τον αναζητούντα εργασία στις συναλλαγές του, βεβαιώνοντας αυτόματα την ιδιότητά του και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

Ακολουθεί η κατάρτιση του ψηφιακού μητρώου της ΔΥΠΑ που θα περιλαμβάνει τους αναζητούντες εργασία και τα στοιχεία τους, τυχόν προτάσεις για απασχόληση, την ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης κ.α. Η εγγραφή και παραμονή στο μητρώο θα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο αναζητών εργασία να είναι δικαιούχος των επιδομάτων, βοηθημάτων και παροχών που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Ο άνεργος για να παραμείνει στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να είναι ενεργός και να ανταποκρίνονται στις προτάσεις της ΔΥΠΑ (τουλάχιστον 3 δυνατότητες για απόρριψη). Μετά την τρίτη άρνηση ο άνεργος θα βγαίνει από τις λίστες ανεργίας.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο άνεργος δικαιούται να απορρίψει θέση απασχόλησης που του προτείνει ο Οργανισμός μόνον αν συντρέχουν λόγοι όπως είναι η απόσταση από τον τόπο κατοικίας αλλά και πάλι σε συνδυασμό με το διάστημα που είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Όσους περισσότερους μήνες επιδοτείται τόσο πιο δυσμενείς είναι οι όροι με τους οποίους είναι υποχρεωμένος να εργάζεται. Με αποτέλεσμα να χάνει τις παροχές μεταξύ αυτών και την κάρτα ανεργίας του νυν ΟΑΕΔ.

Ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία. Επίσης προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

Ο άνεργος θα χάνει τα προνόμια των παρόχων του ΟΑΕΔ εφόσον δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα μετά το πρώτο 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και κατά συνέπεια την διατήρηση των βοηθημάτων (μακροχρόνια ανέργων, παροχών κλπ.) εφόσον δεν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια θα βγαίνει εκτός λίστας. Αυτό σημαίνει οτι θα χάνουν την κάρτα ανεργίας και κατ’ επέκταση και τα προνόμιά της.

Τα κριτήρια που εισάγονται είναι αυτά που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (διευκρινίζεται ότι θα εφαρμόζονται μόνο τα εισοδηματικά και όχι τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης). Ειδικότερα τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις