Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Γερμανία: Εξετάζει την εθνικοποίηση των θυγατρικών της Rozneft και της Gazprom - Η αντίδραση του Κρεμλίνου


 Οι γερμανικές αρχές αναλύουν το ενδεχόμενο εθνικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των θυγατρικών τους στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τους κινδύνους μιας μαζικής διακοπής των ροών καυσίμων που έχουν μεγάλη σημασία για τη Γερμανία, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Gazprom Germania λειτουργεί πολλές μεγάλες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου, υπενθυμίζει η Handelsblatt. Η Rosneft Deutschland είναι βασικός παράγοντας στη γερμανική αγορά καυσίμων.

«Και οι δύο εταιρείες είναι πλέον απαραίτητες στη γερμανική αγορά ενέργειας», λέει η Handelsblatt.

Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο ΕΕ, μια πρόταση για την υποχρεωτική πιστοποίηση των φορέων εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην Ευρώπη συζητείται αυτή την στιγμή ενεργά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  κάτι τέτοιο «θα περιορίσει τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την εξωτερική επιρροή σε κρίσιμες υποδομές αποθήκευσης».

«Αυτό σημαίνει ότι οι μη πιστοποιημένοι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να παραιτηθούν από την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου της ΕΕ», ανέφερε το σχετικό δελτίο τύπου.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να παραπέμπουν στη θυγατρική της Gazprom, την astora, έναν από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην Ευρώπη. H astora διαχειρίζεται αποθηκευτικές εγκαταστάσεις συνολικού όγκου περίπου 6 δισ. κυβικών μέτρων ενεργού αερίου στη Γερμανία και την Αυστρία.

Κρεμλίνο: «Απαράδεκτη» η ιδέα εθνικοποίησης των θυγατρικών της Gazprom και της Rozneft στη Γερμανία

Το σχέδιο εθνικοποίησης των γερμανικών θυγατρικών της Gazprom και της Rosneft, το οποίο επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, θα παραβίαζε όλους τους διεθνείς κανόνες, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Ένα τέτοιο σχέδιο θα παραβίαζε πολύ σοβαρά το διεθνές δίκαιο και όλους τους νοητούς και αδιανόητους κανόνες και νόμους. Ως εκ τούτου, θα το παρακολουθήσουμε προσεκτικά. Θεωρούμε, φυσικά, ακόμη και τη μελέτη του ίδιου του ζητήματος απαράδεκτη», είπε ο Πεσκόφ.

Το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει στην Ευρώπη, παρά τις προθεσμίες Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια από τη Δύση

Το Κρεμλίνο δεν συνδέει το θέμα των συμβάσεων φυσικού αερίου με τη μελέτη στη Γερμανία για την εθνικοποίηση των γερμανικών θυγατρικών της Gazprom και της Rosneft.

«Αυτές είναι διαφορετικές ιστορίες», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το θέμα των συμβάσεων φυσικού αερίου θα μπορούσε να συνδεθεί με την πιθανή εθνικοποίηση των γερμανικών θυγατρικών της Gazprom και της Rosneft, η οποία συζητείται στη Γερμανία.

Παράλληλα, τόνισε ότι «βλέπουμε πλέον μια τόσο μαζικά υποστηριζόμενη γραμμή για τη κατάσχεση απολύτως νόμιμων περιουσιακών στοιχείων».

«Η ληστική κατάσχεση περιουσίας που γίνεται είναι κατάσχεση κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς, ιδιωτική περιουσία. Βλέπουμε επίσης εντελώς ληστρικές ενέργειες κατά των αποθεματικών μας, όπως είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, αυτό είναι επίσης παράνομο. Εάν τώρα προστεθεί η εθνικοποίηση σε αυτό , τότε, φυσικά, δεν προμηνύεται κάτι καλό», είπε.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις