Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ αλλάζει η εικόνα των πολεμικών μετώπων

 


Την ώρα που όλα δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται σταδιακά προς τα ανατολικά, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των περιοχών του Ντονμπάς, αφήνοντας πίσω τους στάχτη και πτώματα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, παρά τις πολλές δυσκολίες. Για πρόοδο και προσχέδιο ειρήνευση μίλησε Ουκρανός διαπραγματευτής.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Interfax, είναι πιθανή η συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι στην Τουρκία, ενώ ο Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, με τη Μόσχα να δέχεται ουκρανικά αιτήματα, εκτός από αυτό για την Κριμαία.

Πεσκόφ: Δύσκολα μεν, συνεχίζουμε δε

Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, αλλά συνεχίζονται και αυτό είναι το σημαντικό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας,.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο RIA, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα θα ήθελε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη Λευκορωσία αλλά το Κίεβο ήταν αντίθετο με αυτήν την ιδέα. 

Σύμφωνα με το RIA (όπως μεταδίδει το Reuters), στη συνέντευξή του στην τηλεόραση της Λευκορωσία επρόκειτο να μεταδοθεί το βράδυ του Σαββάτου, ο Πεσκόφ φέρεται να είπε ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να «σώσει» τις αυτοανακηρυχθείσεις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014. Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης να απαγορευτούν στην Ουκρανία οι «εθνικιστικές ιδέες» και ότι η ρωσική γλώσσα θα ανακτήσει τη θέση της στη χώρα.

Ρωσική ανασύνταξη προς ανατολάς

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο όλων των εδαφών της περιφέρειας του Κιέβου, ενώ ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στη βόρεια Ουκρανία. Διευκρίνισε ότι στόχος του ρωσικού στρατού είναι να αναδιαταχθεί προς τα ανατολικά και τα νότια, περιοχές που η Μόσχα επιθυμεί να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της. Σύμφωνα επίσης με τον σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολέκσι Αρέστοβιτς, οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα» και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν». 



Πολύ δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος, που σε ομιλία του είπε ότι μπορεί να φεύγουν οι Ρώσοι, ωστόσο «δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε φυσιολογική ζωή», υποστηρίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός καθώς αποσύρεται τοποθετεί νάρκες ακόμη και μέσα σε σπίτια. «Στον βορρά της χώρας μας, οι εισβολείς φεύγουν. 
Αργά, αλλά αισθητά. Σε ορισμένες περιοχές τους διώχνουμε με μάχες. Αλλού, εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις θέσεις τους», ανέφερε ο Ζελένσκι αλλά χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις. «Ναρκοθετούν όλα αυτά τα εδάφη. 
Τα σπίτια, τον εξοπλισμό, ακόμη και τα πτώματα», ισχυρίστηκε. 
Οι καταγγελίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, ενώ η Μόσχα δεν έχει απαντήσει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τρομακτικές εικόνες Οι περιγραφές από τις πόλεις όπου έγιναν μάχες είναι συνταρακτικές, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη φρίκη του πολέμου. 
Πλήρως κατεστραμμένες πόλεις, πτώματα στους δρόμους.


Στην Μπούκα, εντοπίστηκαν σε δρόμο τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, ντυμένα με πολιτικά ρούχα. Την κωμόπολη αυτή στα βορειοδυτικά του Κιέβου ανακατέλαβαν Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα και τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Προς το παρόν είναι άγνωστο πώς σκοτώθηκαν. Ο ένας έφερε ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σε ομαδικό τάφο έχουν θάψει πάνω από 280 άτομα.

Η Μπούκα έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις μάχες και οι δημοσιογράφοι που πήγαν εκεί είδαν τεράστιες τρύπες, που προφανώς προκλήθηκαν από βλήματα, στα σπίτια και πολλά αυτοκίνητα, κατεστραμμένα ολοσχερώς

Οι άλλες εξελίξεις
Συνολικά 4.217 άνθρωποι απομακρύνθηκαν το Σάββατο από περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.
Αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που κατευθύνεται προς τη Μαριούπολη θα προσπαθήσει ξανά να απομακρύνει πολίτες από το πολιορκημένο λιμάνι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά. Ένας εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε: «Η ομάδα μας βρίσκεται σε κίνηση σήμερα το πρωί από τη Ζαπορίζια στη Μαριούπολη. Δεν είμαι σε θέση να δώσω περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το στάδιο».
Ο Πάπας Φραγκίσκος άσκησε έμμεση αλλά απολύτως σαφή κριτική στον πρόεδρο της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι κάποιος «ισχυρός» υποδαυλίζει συγκρούσεις για εθνικιστικά συμφέροντα.
Η πρώην εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου, Κάρλα Ντελ Πόντε, σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου», είπε η Ντελ Πόντε, που ερεύνησε εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Οι τοπικές αρχές στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν βίαια μια φιλοουκρανική συγκέντρωση το Σάββατο και συνέλαβαν ορισμένους συμμετέχοντες. Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες
Σφοδρές μάχες είναι σε εξέλικη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σύμφωνα με το σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολέκσι Αρέστοβιτς.
Ο Μακς (Μακσίμ Λέβιν), φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής που εργαζόταν για ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο και ήταν επί μακρόν συνεργάτης του Reuters, σκοτώθηκε ενώ κάλυπτε τον πόλεμο. Το σώμα του βρέθηκε σε ένα χωριό βόρεια του Κιέβου την 1η Απριλίου.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο στη Ρωσία, σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info που παρακολουθεί τις συλλήψεις στη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 211 άνθρωποι σε διαδηλώσεις που έγιναν σε 17 ρωσικές πόλεις.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις