Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Tα Ελληνικά νησιά που κατέχει παρανόμως η TOYPKIA


 Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στα δικαιώματα που έλκει  η Ελλάς ως μεικτό αρχιπελαγικό κράτος και τις δέουσες γεωπολιτικές κινήσεις ως προς αυτό. Είχαμε επίσης μνημονεύσει τα άρθρα 6 και 12 της συνθήκης της Λωζάννης, όπου ορίζεται ότι, εκτός των εξαιρέσεων που ρητώς αναφέρονται στη συνθήκη (Ίμβρος, Τένεδος, Λαγούσες), η Τουρκία δικαιούται να κατέχει μόνο τις νήσους που ευρίσκονται εντός της ακτίνας των τριών μιλίων από τις μικρασιατικές  ακτές.

Τόσο το γαλλικό, όσο και το αγγλικό κείμενο αναφέρονται σε μίλια και όχι σε ναυτικά μίλια.  (1 μίλι=1.604,344 μέτρα,  1 ναυτικό μίλι=1.852 μέτρα). Εξάλλου, το ναυτικό μίλι υιοθετήθηκε στο Α’ Διεθνές Έκτακτο Υδρογραφικό Συνέδριο που έγινε στο Μονακό το 1929 (έξι χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης) και καθιερώθηκε πλέον σαν μονάδα μέτρησης αποστάσεων στη θάλασσα το 1954 (31 χρόνια μετά τη συνθήκη) κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Υδρογραφικής- Χαρτογραφικής Συνόδου.

Επομένως, δεν πρέπει  να θεωρούνται τουρκικά όσα νησιά βρίσκονται κάτω από 3 ναυτικά μίλια, (δηλ 3 Χ 1.852= 5.556 μέτρα) από τις τουρκικές ακτές, αλλά αυτά που είναι κάτω από 3 μίλια, (δηλ 3 Χ 1.609,344 = 4.828,032 μέτρα). Έχουμε δηλαδή μια διαφορά 728 μέτρα. Συνεπώς το όριο που προσδιορίζει ποια είναι τα Τουρκικά νησιά πρέπει να πάει 728 μέτρα πίσω προς τις Μικρασιατικές ακτές. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως αφενός πολλές νησίδες και  βράχοι που θεωρούμε τουρκικά δεν είναι και αφετέρου πως η Τουρκία στο Αιγαίο δεν δικαιούται να έχει χωρικά ύδατα 6 ναυτικά μίλια που τώρα έχει, αλλά 2,6 ναυτικά μίλια (το ισόποσο των τριών μιλίων) στα οποία η συνθήκη της Λωζάννης της επιτρέπει να ασκεί κυριαρχία.

Ας δούμε όμως μερικά από αυτά τα νησιά:

  1. Αδιάβατος (τουρκιστί Κucuk Maden)
  2.  Γιαλονήσι  (τ. Yalniz)
  3.  Δασκαλειό  (τ. Κucuk Ilyosta)
  4.  Έλεος ή Λείος (τ. Poyraz)
  5.  Καλαμάκι ή Καλαμόπουλο (τ. Yuvarlak)
  6.  Κάλαμος (τ. Kara ada)
  7.  Ουλιά (τ. Kiz)
  8. Πύργος (τ. Buyuk Maden)

Τα ανωτέρω ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μοσχονησίων απέναντι από τη Λέσβο.

Με τον ίδιο συλλογισμό πρέπει να αφαιρεθούν από την κυριαρχία της Τουρκίας και οι νήσοι και νησίδες στη θάλασσα  της Προποντίδας που είναι πάνω από 3 μίλια από τις ακτές.

(Α΄ Δυτική Προποντίδα – 14 νησιά πέραν των 3 μιλίων)

1. Προκόννησος ή Προικόνησος ή Μαρμαράς (τ. Marmara) αναφέρεται και σαν Ελαφόνησος,  απέχει 5,68 μίλια από τις ακτές.

2. Νησί (τ. Esek), βόρεια της Προικονήσου, απέχει  10 μίλια από τις ακτές.

3. Νησίδα τ. Kayainonu αριστερά της παραπάνω, απέχει  10 μίλια από τις ακτές.

4. Αγέννησος ή Γαϊδουρονήσι (τ. Hayirsiz) αναφέρεται και σαν Σκόπελος), δυτικά της Προικονήσου, απέχει 14 μίλια από τις ακτές.

5. Βραχονησίδα Φανάρι (τ. Fenerada), ανατολικά της Προκονήσου, που απέχει 7,21 μίλια από τις ακτές.

6.  Κούταλη (τ. Ekilnik), γνωστή από τον διάσημο Κουταλιανό, απέχει 10 μίλια από τις ακτές.

7.  Αφησιά ή Οφιούσα (τ. Avsa), απέχει 8,9 μίλια από τις ακτές.

8. Φάρος (τ. Fener -αναφέρεται και σαν Ασμαλιάδα, Δελφάκι ή Δελφάκια, Πολύδωρα και Πολυδώρι), βραχονησίδα δυτικά της Αφησιάς, απέχει 9,7 μίλια από τις ακτές.

9.  Μαμαλίας (τ. Mamali), αναφέρεται και σαν Μαμαλιάδα, ανάμεσα σε Αφησιά και Αλώνη επάνω, απέχει 5,38 μίλια από τις ακτές.

10. Προβατονήσι (τ. Koyun), αναφέρεται και σαν Φοίβη, κάτω από Μαμαλία, απέχει 5,15 μίλια από τις ακτές.

11.Κρεμμύδι (τ. Sogan ), βραχονησίδα  κάτω και δεξιά από το Προβατονήσι, απέχει 4,97 μίλια από τις ακτές.

12. Βραχονησίδα τ. Hacir, κάτω από το Κρεμμύδι, απέχει 4,85 μίλια από τις ακτές.

13.  Παναγία ή Ιερά (τ. Yer), κάτω από το Προβατονήσι, απέχει 6,24 μίλια από τις ακτές.

14. Παλαιά  (τ. Kus),  βραχονησίδα  κάτω από την Ιερά, απέχει 6,70 μίλια από τις ακτές.

(Β’ Πριγκιπόννησα – 6 νησιά πέραν των 3 μιλίων)

15.  Πρώτη (τ. Kinaliada), ο τόπος εξορίας και θανάτου του μεγάλου και μαρτυρικού μας Αυτοκράτορα Ρωμανού Δ΄ Διογένη (1.071 μ.Χ.), απέχει 3,23 μίλια από τις ακτές.

16.  Αντιγόνη ή Αντιγόνεια (τ. Burgazada), όνομα που έδωσε ο Βασιλιάς της Μακεδονίας μας Δημήτριος Πολιορκητής (311 π.Χ.), προς τιμήν του αγέρωχου πατέρα του, Στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου και μετέπειτα επίσης Βασιλιά, Αντιγόνου Μονόφθαλμου. Η Αντιγόνη, απέχει 3,65 μίλια από τις ακτές.

17.  Πίτα (τ. Kasik), ανάμεσα σε Αντιγόνη και Χάλκη,  απέχει 3,28 μίλια από τις ακτές.

18.  Νέανδρος ή Νιάνδρος (τ. Tavsan),  απέχει 5,64 μίλια από τις ακτές.

19.  Οξειά (τ. Sivriada),  απέχει 8,18 μίλια από τις ακτές.

20.  Πλάτη (τ. Yassıada), απέχει 7,55 μίλια από τις ακτές.

(Γ΄ Κεντρική Προποντίδα – 1 νησί πέραν των 3 μιλίων)

21.  Καλόλιμνος ή Καλώνυμος (τ. Imrali), το νησί με την περίφημη φυλακή του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οκταλάν, όπου είχε φυλακιστεί και ο συγγραφέας του “Εξπρές του μεσονυχτίου”  Μπίλι Χέιζ, μέχρι που δραπέτευσε και κατάφερε να γράψει την φρίκη που έζησε εκεί μέσα. Το βιβλίο του έγινε μετά η γνωστή, διάσημη, ομώνυμη ταινία. Η Καλόλιμνος απέχει 8 μίλια από τις ακτές.

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Η Ελλάδα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει συνυπογράψει την Συνθήκη της Λωζάννης, κατά μόνας ή ομού, μπορούν να προσφύγουν στα Διεθνή Δικαστήρια κατά της Τουρκίαςγια παραβίαση της Συνθήκης και παράνομη κατοχή νησιών!

Ακόμη η χώρα μας, μπορεί πλέον να ρίχνει βροντερά στο τραπέζι το παραπάνω υπαρκτό νομικό ζήτημα, κάθε φορά που η Τουρκία πάει να δημιουργήσει ένα παρόμοιο, ανύπαρκτο όμως κατά την Συνθήκη θέμα, ενώ επιβάλλεται ήδη να ενημερώσει σχετικά όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Αν η Τουρκία δεν συνετιστεί και συνεχίζει να παραβιάζει, να προκαλεί και να διεκδικεί, τότε η Ελλάδα σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορούν να απαιτήσουν την απόδοση των νησιών στην Ε.Ε., για την παρακολούθηση του καθεστώτος των Στενών, της Ναυσιπλοΐας, του Περιβάλλοντος, για ανεφοδιασμό Ευρωπαϊκών πλοίων, περίθαλψη Ευρωπαίων Ναυτικών κλπ.

Ειδικά για τα νησιά της Προποντίδας και ασχέτως με το τι θα πράξει η Ελλάς ως κράτος, οι Σύλλογοι των Ελλήνων Προσφύγων που κατοικούσαν στα ανέκαθεν ελληνικότατα αυτά νησιά ή οι απόγονοί τους, οι οποίοι και έχουν εύλογο έννομο συμφέρον, μπορούν να προσφύγουν στα Διεθνή Δικαστήρια κατά της Τουρκίας, για παράνομη κατοχή των νησιών και των περιουσιών τους, από τα οποία τους εκδίωξε, ζητώντας και αποζημιώσεις “μαμούθ”!

Π.χ., οι πρόσφυγες/απόγονοι της Νήσου Μαρμαράς, που ίδρυσαν τον Νέο Μαρμαρά στην Χαλκιδική, οι πρόσφυγες/απόγονοι της Νήσου Κούταλης που ίδρυσαν τη Νέα Κούταλη στην Λήμνο, οι πρόσφυγες/απόγονοι της Αφησιάς που ίδρυσαν την Νέα Αφησιά και σήμερα Σάρτη στη Χαλκιδική κ.ο.κ., μπορούν όχι μόνο να προσφύγουν ομαδικά, αλλά και να δικαιωθούν πανηγυρικά, απαιτώντας κατά το “γράμμα” της Λωζάννης, την ιδιωτική απόδοση των νησιών που παρακράτησε και κατέχει παράνομα η Τουρκία, αφού, το Άρθρο 12 της Λωζάννης, ρητώς αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να κατέχει κανένα νησί πέραν των 3 μιλίων από τις ακτές της! Αυτό τονίζει άλλωστε και το άρθρο 6 της Συνθήκης της Λωζάννης, μιλώντας για “θαλάσσια όρια“, δηλαδή για θαλάσσια σύνορα τριών μιλίων.

Τέλος,  να ζητήσουμε την απόδοση στην Ελλάδα νησιών και νησίδων εντός του Κόλπου του Αδραμυττίου  – απέναντι από τη νήσο Λέσβο-  αλλά και καθ΄όλο το μήκος των αιγαιακών συνόρων – που, ενώ βρίσκονται έξωθεν των 3 μιλίων από τις τουρκικές ακτές, και άρα δεν τα καλύπτει το όριο τουρκικής κυριαρχίας που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, τελούν υπό τουρκική κατοχή.

  Ανεξαρτήτως αυτών, μια αληθινή ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει και θα επιβάλει την επιστροφή στον εθνικό κορμό της Ίμβρου και της Τενέδου καθώς η Τουρκία έχει παραβιάσει κατάφωρα τη συμβατική της υποχρέωση για παροχή αυτοδιοικήτου.

Χρόνια πολλά σε όλους, ψηλά οι σημαίες στα μπαλκόνια και στις καρδιές.

Παναγιώτης Σκούρτης,

Διεθνολόγος, Αξιωματικός Λ.Σ. (ε.α.)

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις