Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Πώς η σύγχρονη στρατιωτική Tεχνολογία απέδειξε ότι ευνοεί την αμυνόμενη Ουκρανία-Συμπεράσματα για το Αιγαίο


 Παναγιώτης Νάστος

Ένας φορητός αντιαρματικός πύραυλος Javelin , με τιμή περίπου 200.000 $ της Raytheon και Lockheed Martin's, και ο αντίστοιχος

αξίας 26.000 $ για το βρετανικό NLAW, μπορεί να καταστρέψει ένα ρωσικό τανκ που κοστίζει άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όλοι γνωρίζουμε  ότι νικητής σε μια πολεμική αναμέτρηση είναι εκείνος ο οποίος ο οποίος θα κατορθώσει να επιβληθεί στον εχθρό στο πεδίο της μάχης. 

Για να φθάσει σε αυτό το σημείο  μάλιστα ο νικητής θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα και μικρής σημασίας λάθη σε σχέση με τον ηττημένο, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές πολέμου.

Δύο στοιχεία είναι εκείνα που υπάρχουν αλληλένδετα στο πεδίο της μάχης, το πυρ και ο ελιγμός, όπου μέχρι πρότινος το πρώτο βοηθούσε το δεύτερο στην επίτευξη της νίκης. 

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια θα λέγαμε ότι το πύρ κυριαρχεί έναντι του ελιγμού στα σύγχρονα πεδία των μαχών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της ραγδαίας εξέλιξης των οπλικών συστημάτων τα οποία παρέχουν μεγάλη ακρίβεια πυρός  από μεγάλη απόσταση, αλλά και της προσθήκης πολλαπλών μέσων επιτηρήσεως στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών, τα οποία αποστερούν τη δυνατότητα επίτευξης αιφνιδιασμού σε πολύ μεγάλο βαθμό.

UAV τόσο οπλισμένα όσο και επιτηρήσεως, επιθετικά ελικόπτερα, αεροσκάφη σε ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και δορυφόροι, συνθέτουν ένα μίγμα οπλικών συστημάτων που φθίνουν τις δυνατότητες του ελιγμού των μαχομένων τμημάτων σε πολύ μεγάλο βαθμό, κοινώς την κίνηση των μαχομένων δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, προκειμένου βάσει σχεδίου να επιβληθούν στον εχθρό.

Σε όλη την  διαδρομή  της στρατιωτικής ιστορίας, υπήρξαν περιπτώσεις που η στρατιωτική τεχνολογία ενίσχυε την άμυνα περισσότερο από την επίθεση. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει στον τρέχοντα πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία επωφελείται από μια τάση  της στρατιωτικής τεχνολογίας , η οποία ευνοεί περισσότερο την άμυνα από την επίθεση, μια κλίση που έχει δημιουργηθεί  εδώ δεκαετίες.

Παράδειγμα αποτελούν τα πρώιμα πολυβόλα, βαριά και δύσκολα στην κίνηση, ευνοούσαν την στατική άμυνα

Αυτό το πλεονέκτημα υποχώρησε όταν οι Βρετανοί τοποθέτησαν το όπλο σε μια κινητή πλατφόρμα που αναπτύχθηκε με την κωδική ονομασία τάνκ. Ο πόλεμος των τανκς ενίσχυσε την επιτιθέμενη δύναμη φέρνοντας κινητή δύναμη πυρός επάνω στις αμυνόμενες δυνάμεις.

Ένα πρώιμο αντιαρματικό όπλο, το μπαζούκα εμφανίστηκε, το οποίο  έπρεπε να εκτοξεύσει το πύρ τουσε κοντινή απόσταση για να αχρηστεύσει το τανκ με το εκρηκτικό του γέμισμα 

Τελικά δημιουργήθηκε ένας επιθετικός συνδυασμός, αρμάτων μάχης, πεζικού και αεροπορικής δύναμης αποδείχθηκε δύσκολο να σταματήσει.

Προκειμένου η άμυνα να ανακτήσει το πλεονέκτημα, έπρεπε να αναπτυχθεί ένα νέο αντιαρματικό όπλο: ένα όπλο stand-off που θα μπορούσε να εκτοξευθεί από απόσταση για να προστατεύσει τον στρατιώτη  και που να είναι αρκετά έξυπνο για να ακολουθεί ένα κινούμενο άρμα στο σκοτάδι.

Την τελευταία δεκαετία περίπου η ίδια τεχνολογία που μας έδωσε το smartphone έχει δώσει στις ουκρανικές δυνάμεις τέτοια έξυπνα όπλα.

Τα φορητά αντιαρματικά και η σημασία τους στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να εκτοξεύσουν έναν αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο Javelin ή NLAW από περισσότερο από ένα χιλιόμετρο απόσταση  από ένα  κινούμενο τάνκ  και απλώς να περιμένουν να σηκωθεί ο πύραυλος και να χτυπήσει κάτω στην κορυφή του τανκ, όπου ο οπλισμός είναι λεπτός.

Ένας φορητός αντιαρματικός πύραυλος  Javelin , με τιμή περίπου 200.000 $ της Raytheon και Lockheed Martin's, και ο αντίστοιχος  αξίας 26.000 $ για το βρετανικό NLAW, μπορεί να καταστρέψει ένα ρωσικό τανκ που κοστίζει άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσοστό επιτυχίας στο πεδίο της μάχης για το Javelin, ακόμη καλύτερο από το ποσοστό αξιοπιστίας του στο πεδίο δοκιμασίας, είναι σύμφωνα με πληροφορίες καλύτερο από 90%.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων του Κόλπου, το αμερικανικό πεζικό ζήλεψε τα πληρώματα των αρμάτων που προστατεύονταν από την θωράκισή τους τους. Τώρα τα ρωσικά πληρώματα αρμάτων μάχης, που γνωρίζουν τόσο το τεράστιο προφίλ στόχων τους, φαίνονται να ζηλεύουν το πεζικό. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τον αριθμό των τανκς που εγκαταλείφθηκαν. Αυτό είναι το πόσο βελτιώθηκε το σύστημα ATGM μέσα σε είκοσι χρόνια.

Η αξία των φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων

Τα συμβατικά δόγματα της αεροπορικής υπεροχής αμφισβητούνται επίσης από  πολύ φτηνά αντιαεροπορικά συστήματα

Χωρίς έναν στόλο μαχητικών αεροσκαφών , κόστους 25 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, ακριβά εκπαιδευμένους πιλότους και μια μεγάλη αεροπορική βάση που υποστηρίζεται από χιλιάδες αεροπόρους, οι Ουκρανοί ουσιαστικά εμποδίζουν τους Ρώσους να κάνουν ελιγμούς σαν να είχαν αεροπορική υπεροχή.

Αυτό γίνεται με έναν πύραυλο εκτοξευόμενου από τον ώμο που αναπτύχθηκε πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ο οποίος γίνεται όλο και πιο έξυπνος με τα χρόνια.

Η αποτελεσματικότητα των πυραύλων περιορίζεται σε εχθρικά μαχητικά  αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος.

Αλλά τα αεροσκάφη που πετούν ψηλά χρειάζονται ακριβά πυρομαχικά ακριβείας για να είναι αποτελεσματικά και η Ρωσία απλά δεν έχει αρκετά πυρομαχικά ακριβείας.

Τα χαρακτηριστικά του πεδίου μάχης στη  ΝΑ Ουκρανία

Ωστόσο η μορφή των επιχειρήσεων  στην Ουκρανία αναμένεται να αλλάξει καθώ οι Ρώσοι μεταφέρουν τον πόλεμο στα νοτιοανατολικά της χώρας  όπου το έδαφος είναι πιο επίπεδο και το έδαφος είναι εποχικά πιο συνεκτικό και βατό στην ερπύστρια  για ελιγμούς εκτός δρόμων

Εκεί υπάρχουν λιγότερα μέρη για να εμπλακούν οι Ουκρανοί σε πόλεμο ακριβείας, τύπου ενέδρας που ήταν τόσο επιτυχημένος στη λοφώδη και δασική περιοχή βόρεια του Κιέβου.

Έτσι, στην ανατολική και νότια Ουκρανία το έδαφος είναι αναμφισβήτητα καλύτερο για τους Ρώσους να αξιοποιήσουν την υπεροχή τους στον αριθμό των τεθωρακισμένων ,όπως έκαναν κατά τη μάχη του Κουρσκ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εντός της Ρωσίας, που βρίσκεται  ακριβώς βόρεια της ουκρανικής συνοριακής πόλης Χάρκοβο .

Οι Σοβιετικοί σε μια και μόνο περιοχή του πετώπου έβαλαν 850 τανκς έναντι 290 των Ναζί.

Αν και οι Σοβιετικοί έχασαν περισσότερα από τα μισά τανκς τους και οι Ναζί κάτω από το ένα πέμπτο των δικών τους, το αποτέλεσμα εξακολουθεί να συζητείται  επειδή, στη συνέχεια, οι Ναζί βρίσκονταν σε συνεχή υποχώρηση στα ανατολικά.

Οκτώ δεκαετίες μετά

Τώρα, στον 21ο αιώνα, φανταστείτε τους Ρώσους να τοποθετούν εκατοντάδες τανκς και τους Ουκρανούς να αμύνονται με εκατοντάδες αν όχι, χιλιάδες κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους.

Ως αμυνόμενοι θα θέλετε να διατηρήσετε απόσταση σε μια τέτοια μάχη και το ουκρανικής κατασκευής ATGM έχει μια αποτελεσματική απόσταση 5,5 χιλιομέτρων στο φως της ημέρας. Η Ουκρανία αποτελούσε κέντρο σοβιετικής αεροδιαστημικής έρευνας και η ανάπτυξη όπλων της συνεχίζεται.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γράψουμε ένα μοιρολόι για τον πόλεμο των τανκς και των τεθωρακισμένων οχημάτων. Η χρησιμότητά τους σε συνδυασμό με την αεροπορική δύναμη και το πεζικό μπορεί να είναι τεράστια.

Αλλά η λογική ενός πολέμου ελιγμών, βασιζόμενη  γύρω από την ισχύ πυρός ενός τάνκ που κοστίζει πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια , με συνεχή ανάγκη ανεφοδιασμού και συντήρησης και απαιτεί τρία ή περισσότερα άτομα για  πλήρωμα, είναι πιθανό να αμφισβητείται όλο και περισσότερο καθώς αυτά τα μεγαθήρια αντιμετωπίζουν φθηνότερες, μη επανδρωμένες, αναλώσιμες πλατφόρμες οπλικών συστημάτων  πολλαπλών χρήσεων με έξυπνα πυρομαχικά.

Η Ρωσία επέλεξε να διεξάγει  έναν επιθετικό πόλεμο με εξοπλισμό και δόγμα του 20ου αιώνα.

Η Ουκρανία αντεπιτίθεται με έξυπνα πυρομαχικά του 21ου αιώνα και χωρίς πολλά άλλα μέσα  πέρα από τη σκληρή αποφασιστικότητα να αντιτάξει άμυνα

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ποια πλευρά κάνει την πιο έξυπνη κίνηση.

Σε όλη την ιστορία, ο επιτιθέμενος  έχει συνήθως υψηλότερο ποσοστό απωλειών από τον αμυνόμενο, κάτι που αναμένεται να μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία χάρη στα  σημερινά έξυπνα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα σε περίπτωση ελληνοτουρκικής αναμέτρησης στο Αιγαίο, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία μας δείχνει την αξία των φορητών αντιαεροπορικών και αντιοαρματικών στο πεδίο της μάχης.

Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης με την Ελλάδα θα πραγματοποιήσει εκτός από αποβατική ενέργεια σε νησί-νησιά μας και πληθώρα αεροκίνητων επιχειρήσεων τις οποίες θα επιχειρήσει να συνδυάσει άμεσα ή ανεξάρτητα με την αποβατική της ενέργεια  με τα πολλά ελικόπτερα που διαθέτει

Ο τουρκικός στρατός και ειδικότερα οι καταδρομείς του στρατού, της στρατοχωροφυλακής και οι ειδικές δυνάμεις του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordobereli) πραγματοποιούν συνεχώς αεροκίνητες ασκήσεις αλλά και επιχειρήσεις σε Β. Ιράκ πρωτίστως  κατά των Κούρδων.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται όπως τα νησιά-μικρονησίδες μας να ενισχυθούν άμεσα με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά  όπλα.

Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πρώτο χρόνο από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι να προβούμε σε αγορά νέων

Επίσης επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών  και  φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων , προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.

Επισημαίνουμε ότι τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταγωγικών αεροσκαφών , είτε και ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα), αλλάζοντας καθοριστικά την εξέλιξη των επιχειρήσεων υπέρ μας

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις