Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Σοκ με τον πληθωρισμό: Έφτασε το 10,2% τον Απρίλιο!

 


Σε πανικό βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Απρίλιο άγγιξε το 10,2%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην χώρα από το 1995.

Αυξήσεις «φωτιά» εντοπίζονται στο φυσικό αέριο με 122,6%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 88,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%, στα καύσιμα με 29%, στα λαχανικά με 13,8% και έλαια – λίπη με 22%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 10,2%, που είναι 1,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Μάρτιο που είχε διαμορφωθεί στο 8,9%.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,1%, που είναι μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μεταβολές των τελευταίων 10ετιών.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4%, έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020.

Που υπήρξαν ο μεγαλύτερες μεταβολές

Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται οι καταναλωτές, καθώς η ακρίβεια στην καθημερινότητα είναι πρωτοφανής και ανεξέλεγκτη. Μεγαλύτερες μεταβολές υπήρχαν στις εξής ομάδες:

• 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες, γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις