Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Φόβοι για «καλοκαίρι πόνου» στις μετοχές και βουτιά 75% του Nasdaq

 


Sell off διαρκείας προβλέπει ο επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Partners Global. Ο ρόλος της Fed, η σύγκριση με τη φούσκα των dotcoms και πόσο θα χάσει η Wall Street από την κορυφή.

Το χθεσινό «μακελειό» στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ είναι πιθανότατα ένα αστείο σε σύγκριση με την καταστροφή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι «ταύροι» τους επόμενους μήνες και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Partners Global, Scott Minerd, σε συνέντευξή του στο MarketWatch.

Ο διακεκριμένος CIO είπε ότι μπορεί να φανταστεί την πιθανότητα ενός τρομερού καλοκαιριού πτώσης για τους επενδυτές στο χρηματιστήριο -ένα στο οποίο ο Nasdaq Composite Index τελικά υποχωρεί κατά 75% από την κορυφή του στις 19 Νοεμβρίου 2021 (επί του παρόντος έχει υποχωρήσει περίπου 28%) και ο S&P 500 χάνει 45% από την κορύφωσή του στις 3 Ιανουαρίου 2022 (προς το παρόν πέφτει 18%) καθώς οδεύουμε προς τον Ιούλιο.

«Αυτό μοιάζει πολύ με την κατάρρευση της φούσκας του Διαδικτύου», είπε ο Minerd, αναφερόμενος στην κατάρρευση των μετοχών τεχνολογίας το 1999 και στις αρχές του 2000.

Τι οδηγεί την απαισιοδοξία του Minerd; Φοβάται ότι η Federal Reserve έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, παρά τις συνέπειες που αυτό θα έχει για τις αγορές μετοχών. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο για μένα» είναι ότι «δεν υπάρχει "market put" και νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουμε», είπε ο Minerd.

Ο CIO αναφερόταν στη λεγόμενη «Federal Reserve put option», η οποία είναι συντομογραφία της πεποίθησης ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα σπεύσει για να σώσει τις αγορές -μια προσέγγιση που έχουν αρνηθεί οι προηγούμενοι επικεφαλής της Fed.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell φάνηκε επίσης να προσπαθεί να αποκηρύξει τη συγκεκριμένη ιδέα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. «Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι άνευ όρων ανάγκη. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε», είπε ο Powell σε συνέντευξή του την Τρίτη. «Μπορεί να υπάρχει κάποιος πόνος», πρόσθεσε.

Ο Minerd είπε ότι πιστεύει πως η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια «μέχρι να δει μια ξεκάθαρη αλλαγή της τάσης του πληθωρισμού» και ότι «είναι πρόθυμοι να υπερβούν το "ουδέτερο επιτόκιο"», αναφερόμενος σε ένα επίπεδο επιτοκίων που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει η οικονομία.

Το στέλεχος του Guggenheim είπε ότι μια συγκέντρωση της 13ης Μαΐου πρώην υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και γνωστών οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των John Taylor, John Cochrane και Michael D. Bordo, που φιλοξενήθηκε από το Ίδρυμα Hoover, τον οδήγησε στο να πάρει μια πιο αρνητική στάση για τις μετοχές και την αγορά ως σύνολο.

Είπε ότι οι παρευρισκόμενοι σε αυτό το συνέδριο υπολόγισαν ότι η Fed θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια στο 3,5% έως 8% για να φτάσει στο ουδέτερο σημείο.

Η Fed φαίνεται να έχει «πολύ λίγη ανησυχία για τη συνέχιση αυτού που νομίζω ότι τώρα είναι μια bear market», είπε ο Minerd. Εάν συμβαίνει αυτό, «πιθανότατα θα έχουμε ένα αρκετά σοβαρό sell off», είπε.

Συμπλήρωσε ότι μια σοβαρή ύφεση θα μπορούσε να οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε κάποια παύση στις αυξήσεις επιτοκίου, αλλά αυτό μπορεί να μην έρθει, αν δεν έχει προηγηθεί μεγάλη ζημιά.  Έτσι, όσο το sell off παραμένει σχετικά «ελεγχόμενο» και δεν έχουμε ξαφνική κατάρρευση, η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Όταν αρχίσετε να παραθέτετε όλα τα δεδομένα, «ένα καλοκαίρι πόνου είναι αυτό στο οποίο οδεύουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Οκτώβριο, μπορεί να έχουμε φτάσει στον πάτο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις