Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Ακίνητα: Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9


 Μαρία Βουργάνα

Τέλος στην ταλαιπωρία της συμπλήρωσης και υποβολής του Ε9 βάζει η ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά.

Εντός του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.

Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα  με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων  που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.  Η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των φορολογούμενων και θα περιορίσει τα λάθη και τις παραλείψεις που εντοπίζονται σήμερα στο έντυπο Ε9 τα οποία επηρεάζουν το ύψος του τελικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως η δήλωση Ε9 δεν θα καταργηθεί  καθώς θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής ή η δήλωση αλλαγών στην επιφάνεια των ακινήτων σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου, ενέργειες οι  οποίες δεν περνούν μέσα από τη πλατφόρμα myProperty.

Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ προβλέπει νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη φορολογία ακινήτων για την διευκόλυνση των φορολογούμενων. Ειδικότερα προωθείται:

1.            Η ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς μέχρι το τέλος Ιουνίου.

2.            Η ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις, πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο) μέχρι το Νοέμβριο του 2022.

3.            Ο μετασχηματισμός Δομών Φορολογίας Κεφαλαίου για εξυπηρέτηση των πολιτών.

4.            Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.

5.            Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων όπως δηλώσεις ΦΜΑ για πλασματική μεταβίβαση χιλιοστών ακινήτων του σε εκτέλεση εργολαβικού προσυμφώνου, για μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος, για τις δηλώσεις χρησικτησίας και για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.

Πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης από τις δέκα δόσεις του EΝΦΙΑ. Εναλλακτικά ο φόρος μπορεί να αποπληρωθεί με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για το  Ε9 έτους 2022 μέσω της οποία οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους που εντόπισαν στο εκκαθαριστικό του φόρου με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Μετά την υποβολή της δήλωσης που δεν επιβαρύνεται με το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και αναπροσαρμόζεται ανάλογα ο λογαριασμός του φόρου για το τρέχον έτος.  Εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.  Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία για να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις