Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ο Τ.Μπάιντεν καλεί σε «πραξικόπημα» αν το Ανώτατο Δικαστήριο απαγορεύσει τις αμβλώσεις!


 Δίνει πολιτική κάλυψη που μπορεί να οδηγήσουν σε έκνομες ενέργειες ενώ ουσιαστικά προσπαθεί να παρέμβει στην δικαστική εξουσία

Σε άτυπο “πραξικόπημα” καλεί τους πολίτες ο Αμερικανός πρόεδρος γιατί απλά δεν συμφωνεί με το Ανώτατο Δικαστήριο αν λάβει απόφαση με την οποία θα καταργεί τις αμβλώσεις.

Έτσι ζητά αό τους πολίτες σε περίπτωση αρνητική τροπής να… υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση κάτι που ουσιαστικά οδηγεί στην πολιτική κάλυψη έκνομων ενεργειών ενώ ουσιαστικά προσπαθεί να παρέμβει στην δικαστική εξουσία.

Θα ήταν σαν η κυβέρνηση στην Ελλάδα να αρνούνταν να υπακούσει σε απόφαση του ΣτΕ.

Έτσι με παρέμβαση για το ζήτημα των αμβλώσεων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά τις φήμες για αντίθετη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας του έκανε λόγο για «θεμελιώδες δικαίωμα» και κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν για να το υπερασπιστούν, εφόσον αμφισβητηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν το προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυθεντικό ή αν αντικατοπτρίζει την ετυμηγορία του, όμως η κυβέρνησή του θα είναι έτοιμη να προστατεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση, όταν εκδοθεί η απόφαση.

«Πιστεύω ότι το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει είναι θεμελιώδες» τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι εάν ανατραπεί η νομολογία του 1973 (Roe v. Wade) οι αιρετοί αξιωματούχοι θα πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εκλέξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ αυτού του δικαιώματος, τον Νοέμβριο, στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας.

Στο προσχέδιο που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico χθες Δευτέρα ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο αναφέρει ότι η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής».

Βασιζόμενο στην γνωμοδότηση του κ. Αλίτο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, χάρη στην οποία επιτράπηκαν στις ΗΠΑ οι αμβλώσεις μέχρι το έμβρυο να μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας – περίπου στην 24η με 28η εβδομάδα της κύησης–, ήταν λανθασμένη διότι το αμερικανικό Σύνταγμα δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο δικαίωμα στην άμβλωση.

«Η άμβλωση αποτελεί ένα βαθιά ηθικό ζήτημα. Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στους κατοίκους οποιασδήποτε πολιτείας να ρυθμίζουν ή να απαγορεύουν την άμβλωση», επεσήμανε ο κ. Αλίτο, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει διαρρεύσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα άλλοι τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους, οι Κλάρενς Τόμας, Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνι Μπάρετ, τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης.

Το βράδυ της Δευτέρας (πρωί Τρίτης ώρα Ελλάδος) ο κυβερνήτης της ιδεολογικά φιλελεύθερης Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης ότι θα φέρει άμεσα τροπολογία που θα κατοχυρώνει στο σύνταγμα της πολιτείας το δικαίωμα στη διακοπή κύησης.

Η απόφαση για το δικαίωμα στην άμβλωση θα είναι η πιο σημαντική που έχει λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να διορίσει τρεις δικαστές σε αυτό, εδραιώνοντας την πλειοψηφία 6-3 υπέρ των συντηρητικών.

«Οι ψήφοι των διορισμένων από τους Ρεπουμπλικάνους δικαστών για την ανατροπή της Ρόου εναντίον Γουέιντ θα μείνουν στην ιστορία ως βδέλυγμα, μία από τις χειρότερες και πιο βλαβερές αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσαν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, και οι δύο Δημοκρατικοί.

Η είδηση έρχεται λίγους περισσότερους από έξι μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες θα καθορίσουν αν οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου φαίνεται να βασίζεται σε ένα προφορικό επιχείρημα το οποίο επικαλέστηκαν τον Δεκέμβριο δικηγόροι από το Μισισιπή οι οποίοι υπερασπίζονταν νομοθεσία της πολιτείας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της κύησης. Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής έχει εμποδιστεί από χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, η πλειοψηφία του Δικαστηρίου φαίνεται ότι πρόκειται να κρίνει νόμιμη τη νομοθεσία του Μισισιπή και ότι θα υπάρξουν πέντε ψήφοι για την ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ. Η επίσημη απόφαση του Δικαστηρίου πρόκειται να ανακοινωθεί πριν το τέλος Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις