Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Φρίκη στο αεροδρόμιο του Γκοστόμελ! Ακόμα παραμένουν άταφα πτώματα Ρώσων στρατιωτών (EIKONEΣ)

 Γιάννης Αναγνωστόπουλος

«Μόνο οι νεκροί έχουν δει το τέλος του πολέμου»

Σιγά σιγά σταδιακά οι ουκρανικές Αρχές επιτρέπουν στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη χώρα να επισκέπτονται πεδία μαχών.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του αεροδρομίου που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα και ως εκ τούτου αποτελούσε στρατηγικό αντικειμενικό σκοπό η κατάληψή του. Ο λόγος για το αεροδρόμιο Γκοστομέλ ή Χοστόμελ.

Οι Ρώσοι στις 24 Φεβρουαρίου εξαπέλυσαν αεροαποβατική επιχείρηση εν πλήρη ημέρα με στόχο την κατάληψη του αεροδρομίου του Χοστομέλ κοντά στο Κίεβο. Περίπου 20 ελικόπτερα Mi-8, υποστηριζόμενα από επιθετικά ελικόπτερα KA-52 εκτέλεσαν την επιχείρηση. Στόχος του πρώτου κύματος ήταν η εξασφάλιση ζώνης ασφαλείας για το επόμενο κύμα που το μετέφεραν περί τα 20 μεταγωγικά Il-76. Η επιχείρηση εξελίχθηκε σε φιάσκο. Καταρρίφθηκαν τουλάχιστον 2 ΚΑ-52 και 5-6 Mi-8, έκαστο των οποίων μετέφερε περί τους 24 αλεξιπτωτιστές της περίφημης VDV, κλάδου των περίφημων Σπετζναζ..

Έτσι χάθηκε το 25% της επιτιθέμενης δύναμης σε λίγα λεπτά. Οι Ουκρανοί στο μεταξύ είχαν καταστρέψει τον διάδρομο προσγείωσης ώστε να μην μπορούν να προσγειωθούν εκεί μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη. Οι Ρώσοι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την επιχείρηση καθώς τα μεταγωγικά τους δεν καλύπτονταν και από μαχητικά και μάλιστα λέγεται ότι κάποια καταρρίφθηκαν. Οι αποκομμένοι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στο αεροδρόμιο υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση.

Οι αλεξιπτωτιστές επανήλθαν την επόμενη ημέρα με την βοήθεια προσβολών από SU 25 αλλά καθώς η αεράμυνα των Ουκρανών συνέχιζε να λειτουργεί με σημαντική επιτυχία, το όλο εγχείρημα βάφτηκε και πάλι στο αίμα των ρώσων αλεξιπτωτιστών.

Η λύση θα έρθει στο πρόσωπο της φάλαγγας αρμάτων μάχης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που έφτασαν στο σημείο από την Λευκορωσία. Παρά ταύτα σύμφωνα με τα στοιχεία των Ουκρανών τουλάχιστον 80 ρώσοι στρατιώτες θα χάσουν την ζωή τους την πρώτη ημέρα και περί τους χίλιους συνολικά.

Η μάχη πλέον θα είναι άνιση για τους Ουκρανούς που θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν αφήνοντας στους ρώσους τον έλεγχο και αντικρύζοντας το περίφημο μεγαλύτερο μεταγωγικό An 225 να γίνεται παλιοσίδερα.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν χθες στο Γκοστόμελ πέρα από ένα τοπίο καταστροφής ήρθαν αντιμέτωποι και με το φριχτό πρόσωπο του πολέμου. Αρκετές σοροί ρώσων στρατιωτών δεν έχουν ακόμα μαζευτεί από τις αρμόδιες Αρχές της Ουκρανίας ίσως και επίτηδες προκειμένου το αποτέλεσμα να καταγραφεί από τις κάμερες και να αποτελέσει έτσι μήνυμα για το τι περιμένει όσους αποτολμήσουν νέα επιχείρηση κοντά στο Κίεβο. Η μυρωδιά καμένης σάρκας που αποσυντίθεται δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσα από τις σελίδες ενός δημοσιεύματος.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μια επίπονη και χρονοβόρα προσπάθεια αποναρκοθέτησης και εξουδετέρωσης πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί. Αυτό θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να ολοκληρωθεί ως επιχείρηση και να μπορέσουν μετά να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Το μόνο σίγουρο όπως έχει γραφεί από τον  George Santayana (Ισπανο – Αμερικανός φιλόσοφος) στο έργο του «Η Ζωή της Λογικής (The Life ofReason)» και έχει αναφερθεί επίσης στον αποχαιρετιστήριο λόγο του στρατηγού Douglas MacArthur και κατόπιν έτυχε ευρείας χρήσης: Μόνο οι νεκροί έχουν δει το τέλος του πολέμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις