Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Φοιτητικές εκλογές: Βαριά ήττα για τη ΔΑΠ, ηχηρά μηνύματα στην κυβέρνηση


 Πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική σύμφωνα με τα αποτελέσματα των περισσότερων παρατάξεων. Στον κόσμο της η ΔΑΠ που «βλέπει» αυτοδυναμία. Ηχηρό μήνυμα των φοιτητών κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των μεθοδεύσεων Κεραμέως και της κυβερνητικής πολιτικής.

Ιστορικός καταποντισμός για την φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μετά από τρία χρόνια, καθώς οι φοιτητές στους περισσότερους συλλόγους έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας.

Με βάση τα αποτελέσματα των περισσότερων παρατάξεων η Πανσπουδαστική είναι η μεγάλη νικήτρια της φετινής διαδικασίας, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με την τελευταία φορά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΑΠ υποχωρεί αισθητά μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Ξεχωριστή σημασία, άλλωστε, έχει το γεγονός ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας σε ιδρύματα όπως το ΑΠΘ, το οποίο έγινε πρόσφατα θέατρο απρόκλητης αστυνομικής βίας, βρίσκεται μπροστά σε πανωλεθρία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανσπουδαστική:

  • Πανσπουδαστική: 33,43%
  • ΔΑΠ - ΝΔΦΚ: 27,66%
  • ΠΑΣΠ: 10,13%
  • ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ: 10%
  • ΕΑΑΚ: 5,29%
  • Bloco: 2,54%

Αντίστοιχη εικόνα κατάρρευσης της ΔΑΠ δείχνουν και τα αποτελέσματα που έδωσε χθες το βράδυ η ΕΑΑΚ:

  • ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: 18,97%
  • ΠΚΣ: 37,10%
  • ΕΑΑΚ με ΑΡΕΝ: 21,61%
  • ΠΑΣΠ: 11,05
  • BLOCO: 3,24
  • ΛΟΙΠΑ: 4,94.

Από την πλευρά της η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα, όχι μόνο αμφισβητώντας τα αποτελέσματα, αλλά και υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στο όριο της αυτοδυναμίας.

Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τη ΔΑΠ

  • ΔΑΠ - ΝΔΦΚ: 50,84%
  • ΠΚΣ: 23,45%
  • ΕΑΑΚ: 11,16%
  • ΠΑΣΠ: 5,12%

Δήλωση Αμπατιέλου

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ δήλωσε

Τρία χρόνια μετά την τελευταία εκλογική διαδικασία η επιστροφή πάνω από 50.000 φοιτητών στις κάλπες έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα σε μια ιστορική αναμέτρηση που οι φοιτητές με την ψήφο τους ύψωσαν την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό της εδώ και δεκαετίες.

Η τάση δείχνει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε πάνω από το 50% των συλλόγων, ότι η Πανσπουδαστική μετά από 4 δεκαετίες, οδηγείται στο να καταλάβει την 1η θέση πανελλαδικά.

Οι νέοι και νέες που πάλεψαν να γίνουν φοιτητές ΞΑΝΑ, παίρνουν τους συλλόγους στα χέρια τους ΞΑΝΑ, τους ζωντανεύουν κόντρα στα σχέδια διάλυσής τους από την κυβέρνηση, κρατώντας ζωντανά τα όνειρά τους για τις σπουδές και το Πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη.

Ενώ ακόμη η καταμέτρηση συνεχίζεται οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής καταγράφουν σαρωτική άνοδο με πρωτιές σε δεκάδες συλλόγους και ιδρύματα της χώρας και μεγάλη πιθανότητα ακόμη και της πρώτης θέσης σε όλη την Ελλάδα.

Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες είναι η αποστομωτική απάντηση του φοιτητικού κινήματος, της νέας γενιάς που δεν "βολεύεται με λιγότερο ουρανό". Είναι το αποφασιστικό, τολμηρό και σίγουρό της βήμα να βγει μπροστά, να γίνει πρωταγωνίστρια και να κατακτήσει όσα της αξίζουν μαζί με τον λαό. Είναι η ελπιδοφόρα σπίθα που μπορεί να ανάψει την πυρκαγιά της ανυπακοής, της αντίστασης και του αγώνα για όλα εκείνα που οι φοιτητές ονειρεύονται.

Η κυβερνητική πολιτική καταδικάστηκε με τη μεγάλη πτώση της ΔΑΠ. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες άφησαν στην ανυπαρξία τους τις δυνάμεις του "βάζω πλάτη παντού" και του «θα λογαριαστούμε μετά», της αναμονής σε σωτήρες και έστειλαν μήνυμα τόσο ξεκάθαρο που κανείς δεν μπορεί να το φέρει στα μέτρα του. Σήμερα οι φοιτητές με την ψήφο τους στην Πανσπουδαστική δίνουν υπόσχεση ότι θα παλέψουν για το δίκιο τους.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που πλαισίωσαν και στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής. Το σημερινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών μας γεμίζει αισιοδοξία, αλλά και ευθύνη να ανταποκριθούμε στα μεγάλα καθήκοντα της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική που στερεί τις σπουδές και το μέλλον που έχουν ανάγκη οι φοιτητές. Μόνοι τους και όλοι μας!

Η ανακοίνωση της ΔΑΠ

Σε ποσοστό που κινείται στα επίπεδα του 50% βρίσκεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στα μισά τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λαμβάνει ποσοστό 50,84 % .

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται η ΠΚΣ με ποσοστό της τάξης του 23,45% ,  τρίτη δύναμη η ΕΑΑΚ με ποσοστό 11,16 % και ακολουθεί η ΠΑΣΠ με ποσοστό 5,12 %.

Σημειώνεται ότι το BLOCO (η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) δεν ξεπερνά το ποσοστό του 2,12 %.

Αναφορικά με την ψευδή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η παράταξη της Πανσπουδαστικής μέσω των αποτελεσμάτων που δημοσιεύει, διευκρινίζεται ότι η πλειονότητα των Συλλόγων που ενσωματώνονται στα αποτελέσματα αυτά αποτελούν Συλλόγους- «φαντάσματα», τους οποίους έχει συστήσει και στους οποίους συμμετέχει μόνο η ίδια. Ως εκ τούτου καμία άλλη παράταξη δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα αυτά. Επιπλέον, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αποτελέσματα ΦΣ στους οποίους δεν συμμετέχει, προκειμένου να αποκρύψει την ανυπαρξία της και το αληθινό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις