Τρίτη 31 Μαΐου 2022

KINA: Τα lockdown κάνουν τους νέους να ξανασκεφτούν τα σχέδια για το μέλλον τους


 Για πολλούς Κινέζους που θεωρούσαν τη Σαγκάη ένα μαγικό μέρος όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, το δίμηνο lockdown στην πόλη, με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποτέλεσε σημαντική προειδοποίηση.

Δεν ήταν μόνο η απομόνωση και ο φόβος να μην τους μεταφέρουν σε κάποιο κέντρο καραντίνας. Πολλοί περιγράφουν ότι ένιωθαν μεγάλη ανασφάλεια, καθώς έπρεπε καθημερινά να βρουν κάποιον τρόπο να επιβιώσουν. Σήμερα, πολλοί αναφέρουν ότι άλλαξαν δραστικά τα σχέδια για το μέλλον τους.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς, 27χρονη δασκάλα πιάνου συζητούσε με τον σύζυγό της, επίσης από τη Σαγκάη, εάν θα έκαναν παιδιά. Η ίδια δεν φαινόταν σίγουρη. Πλέον, όμως, έχει κατασταλάξει: η απάντηση είναι όχι.

Διάφοροι παράγοντες την έκαναν να πάρει την απόφαση αυτή. Αρχικά, η απόφαση των αρχών να θέσουν σε lockdown ολόκληρη την πόλη – παρόλο που υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριζαν ότι τέτοια κίνηση δεν ήταν απαραίτητη. Έπειτα, οι κάτοικοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες να κάνουν ψώνια από σουπερμάρκετ ηλεκτρονικά και, στη συνέχεια, το γεγονός ότι αξιωματούχοι ξεκίνησαν να μπαίνουν με τη βία σε διαμερίσματα όσων κατοίκων είχαν μεταφερθεί σε κέντρα καραντίνας. Πιθανότατα, όμως, το ποτήρι ξεχείλισε όταν είδε βίντεο με τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό ενός κόργκι από έναν κοινοτικό εργαζόμενo, αφού ο ιδιοκτήτης του τέθηκε σε καραντίνα.

«Το ότι η γενιά μας έχει πέσει θύμα εκφοβισμού είναι αρκετό», ανέφερε η ίδια. Τα νέα της σχέδια είναι να κάνει ταξίδια και να πάρει σύνταξη νωρίς, ίσως ακόμη και στα 40 της.

Παρόμοια lockdown με αυτά στη Σαγκάη έχουν επιβληθεί και στην υπόλοιπη χώρα, αυξάνοντας, έτσι, το άγχος μεταξύ πολλών νέων σε ηλικία Κινέζων για το ενδεχόμενο περιορισμών στην κινητικότητά τους. Πολλοί πολίτες της μεσαίας τάξης που πίστευαν ότι αν δουλέψουν σκληρά και υπακούσουν τους κανόνες μπορεί να εξασφαλίσουν ένα λαμπρότερο μέλλον, συνειδητοποιούν, σήμερα, ότι ίσως να μην αποτελούν μέρος του «Κινεζικού Ονείρου», όπως ορίζεται από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Πολίτες από όλο τον κόσμο προέβησαν σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως το να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις ή να παραιτηθούν από θέσεις εργασίας που τους προκαλούσαν υπερβολικό άγχος. Στην Κίνα, οι αντιδράσεις των πολιτών ήρθαν ως αποτέλεσμα της πολιτικής Zero Covid που ακολουθούσαν οι αρχές, ακόμη κι έπειτα από μικρές εξάρσεις κρουσμάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την άρση των περιοριστικών μέτρων, των μαζικών τεστ και της καραντίνας σε εγκαταστάσεις που είχαν οριστεί από τις αρχές. Για κάποιους, η κατάσταση αυτή αποτέλεσε προειδοποίηση του πόσο εύκολα η ζωή τους μπορεί να αλλάξει, ώστε να ταιριάζει με τα «θέλω» της κυβέρνησης, αλλάζοντας τους σκοπούς τους να κάνουν οικογένεια, να αγοράσουν διαμερίσματα ή να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις.

Πριν, όμως, από τα γεγονότα αυτά, υπήρχε ήδη μία τάση για αλλαγή, με πολλούς πολίτες συγκεκριμένων ηλικιών να μην εργάζονται περισσότερες ώρες ή να μην επιθυμούν γάμο και παιδιά.

Η απαισιοδοξία και η απογοήτευση με τα δρακόντεια μέτρα κατά του κορωνοϊού, ειδικά μεταξύ των νεότερων Κινέζων, αποκρυσταλλώνεται σε ένα βίντεο που έχει υποστεί λογοκρισία και το οποίο δείχνει τη συνομιλία ενός νεαρού άνδρα, στη Σαγκάη, με τις αρχές, ενώ προσπαθούσαν να τον μεταφέρουν σε κάποιο κέντρο καραντίνας. Απαντώντας στους εργαζομένους για τον έλεγχο της πανδημίας, οι οποίοι τον προειδοποίησαν ότι, αν δεν υπάκουε, οι συνέπειες της πράξης του θα επηρέαζαν και τις τρεις επόμενες γενιές της οικογένειάς του, ο ίδιος είπε με ψυχρότητα: «Είμαστε η τελευταία γενιά».

Διευθύντρια θεάτρου 36 ετών, στη Σαγκάη, η οποία είναι ελεύθερη εδώ και χρόνια, λέει ότι τώρα απορρίπτει κάθε της σκέψη για γάμο.

Η ίδια μετακόμισε από το Πεκίνο στη Σαγκάη, στα τέλη του 2020, όπου η εταιρεία που εργαζόταν δέχθηκε πλήγματα, εξαιτίας των αυστηρών ελέγχων κατά του κορωνοϊού. Η ίδια αποφάσισε να μετακομίσει στη Σαγκάη, μετά την επιτυχία της πόλης να διατηρήσει τα κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα σημαντικές διαταραχές στις επιχειρήσεις και τις ζωές των ανθρώπων, και ήλπιζε ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει τη δική της θεατρική εταιρεία.

Τον Μάρτιο, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, υπέθεσε ότι οι αρχές της Σαγκάης θα κατάφερναν να θέσουν την πανδημία υπό έλεγχο, μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες.

Η σοβαρότητα του lockdown αποτέλεσε σοκ, ανέφερε η ίδια. Στις αρχές Απριλίου, η ίδια έστελνε φαγητό κάθε μέρα σε γείτονες που δεν είχαν απόθεμα. Όταν είδε ακόμη και τους πιο εύπορους κατοίκους στο πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων της να ικετεύουν για φαγητό, είπε ότι συνειδητοποίησε ότι στη σημερινή Κίνα, ακόμη και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης δεν ήταν ποτέ σίγουρα.

Ελπίζει, σήμερα, να εξοικονομήσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό είτε για να το επενδύσει σε κάποιο προϊόν χαμηλού κινδύνου είτε για να ανοίξει ένα παντοπωλείο στην γενέτειρά της, την επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ. «Έχω αρχίσει να ξανασκέφτομαι τα σχέδιά μου για την επαγγελματική μου εξέλιξη και για τη δημιουργία οικογένειας. Είμαι πολύ επιφυλακτική, πολύ απαισιόδοξη», ανέφερε η ίδια.

Ακόμη και πριν την πανδημία, οι κινεζικές αρχές ανησυχούσαν για τη μείωση των γεννήσεων και τη μείωση των ποσοστών των γάμων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει τα τελευταία χρόνια δώσει έμφαση στις «οικογενειακές αξίες». Ο Σι έχει χαρακτηρίσει τις οικογένειες κύτταρα της κοινωνίας που υποστηρίζουν την ευημερία του έθνους.

Η Σαγκάη έχει ήδη ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό παιδιών που έχει μια γυναίκα στην πόλη αυτή, κατά τη διάρκεια της ζωής της, να ανέρχεται σε 0,7, το 2021. Το περσινό έτος, υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι από ό,τι γεννήσεις στη Σαγκάη.

Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συσχετίζονται με την αύξηση της κατάθλιψης και των ζητημάτων ψυχικής υγείας, σε όλο τον κόσμο. Στις αρχές του 2020, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, στη Γουχάν, στην κεντρική Κίνα, οι μήνες  που οι πολίτες βρίσκονταν σε απομόνωση και το συνολικό τους άγχος επηρέασαν την ψυχική τους υγεία, οδηγώντας στην αύξηση των αυτοκτονιών.

Αυτή την άνοιξη, όταν οι περίπου 25 εκατομμύρια κάτοικοι, στη Σαγκάη, ξεκίνησαν να «παλεύουν» με τα περιοριστικά μέτρα κατά κορωνοϊού, όπως τα lockdown, ο αριθμός των αναζητήσεων στην κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu Inc. για «ψυχολογική βοήθεια» σημείωσε σημαντική αύξηση.

Ψυχαναλύτρια στο Πεκίνο, η οποία προσέφερε εθελοντικά τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες τόσο κατά τη διάρκεια του lockdown, το 2020, στη Γουχάν, όσο και φέτος, στη Σαγκάη, ανέφερε ότι αυξήθηκε σημαντικά η ανάγκη για παροχή βοήθειας μέσω δωρεάν τηλεφωνικών γραμμών και στις δύο πόλεις, καθώς οι κάτοικοι παρέμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους, εξαιτίας των lockdown. Εν τω μεταξύ, οι πελάτες της που πλήρωναν τις συνεδρίες τους δεν μπορούσαν, πλέον, να πηγαίνουν τακτικά, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Κάποιοι από αυτούς έχουν χάσει τις δουλειές τους και δεν μπορούν να πληρώσουν για τις συνεδρίες, ενώ άλλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους με τους γονείς ή τα μικρά παιδιά τους και δεν έχουν καμία ιδιωτικότητα, ανέφερε η ίδια.

Δικηγόρος σε μια αμερικανική εταιρεία, στη Σαγκάη, 44 ετών, στην οποία έχουν δοθεί εντολές, από τις 10 Μαρτίου, να παραμείνει στο σπίτι της, είπε ότι καταβροχθίζει γλυκά, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το άγχος της και την κατάθλιψη, τα οποία επιδεινώνονται, όταν διαβάζει για άλλους κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να λάβουν άμεση ιατρική περίθαλψη, εξαιτίας του lockdown.

Συνεχίζοντας, η ίδια ανέφερε ότι, όταν επέστρεψε στη Σαγκάη από τη Νέα Υόρκη, το 2013, είχε σκεφτεί ότι θα έμενε στην πόλη της για το υπόλοιπο της ζωής της. Παρόλο που ήταν παντρεμένη με Αμερικανό υπήκοο, δεν είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να μείνει μόνιμα στις ΗΠΑ, πριν το lockdown στη γενέτειρά της. «Αν η κυβέρνηση μπορούσε να μας κλειδώσει μέσα στα σπίτια μας για τρεις μήνες, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να συμβεί στο μέλλον», δήλωσε η ίδια. Αν και ασκεί έντονη κριτική στην αμερικανική πολιτική, το να βγάλει πράσινη κάρτα είναι ένα από τα επόμενα σχέδιά της. «Πρέπει να έχω μία δεύτερη επιλογή» προσέθεσε.

Πωλητής σε τεχνολογική εταιρεία στο Πεκίνο, είπε ότι για μήνες δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψει για λόγους εργασίας, εξαιτίας των περιορισμών κατά του κορωνοϊού. Αποτυγχάνοντας να εκπληρώσει τους στόχους πωλήσεών του, έχασε τα μπόνους του. Το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του (βασικός μισθός), ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 3.000 γουάν – περίπου, δηλαδή, 445 δολάρια- το ξοδεύει ώστε να μπορέσει πληρώσει το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα που μοιράζεται με άλλους. Κάτοικος της επαρχίας Χέμπεϊ – κοντά στα 30- είπε ότι έχει παρατήσει, πλέον, τα σχέδιά του να προσπαθήσει να αγοράσει ένα διαμέρισμα και να βρει μια κοπέλα.

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Πιστεύετε ότι θα είμαι περιζήτητος;», ανέφερε ο ίδιος. Ένα από τα άμεσα σχέδιά του είναι να μετακομίσει στο πατρικό του στο Χέμπεϊ και, μετά, θα δει τι θα κάνει.

Πρόσφατα, αργά το βράδυ, έλαβε κλήση στο τηλέφωνό του με αυτοποιημένο μήνυμα από τις αρχές του Πεκίνου, στο οποίο του γινόταν γνωστό ότι είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να βγει σε δημόσιους χώρους μέχρι ο κώδικας υγείας στο τηλέφωνό του να γίνει πράσινος. Αυτό συνεπάγεται δύο PCR τεστ και αρκετές ημέρες αναμονής.

Παρόλο ήξερε ότι το μήνυμα ήταν αυτοματοποιημένο, ο ίδιος είπε ότι ξεκίνησε αυθόρμητα να φωνάζει τηλέφωνό του.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις